Plat opportunisme

Irondale (Small Box Games, 2010)

Onlangs heb ik, tot mijn grote vreugde en verrassing, de kleine huis-, tuin- en keukenuitgever Small Box Games ontdekt. Bescheiden van opzet, maar wat dit minimaatschappijtje aflevert is kwalitatief van dien aard dat veel grote uitgevers hier inhoudelijk een puntje aan kunnen zuigen. Kleine doosjes worden hier op ons losgelaten, waar vervolgens grote spellen uit tevoorschijn komen.

Irondale heeft mij in elk geval zwaar van mijn sokken geblazen. Dat kan ook moeilijk anders als u beseft dat zowel Big City als my precioussss San Juan tijdens het spelen van dit kleinood voelbaar aanwezig zijn en goedkeurend op de achtergrond tegen elkaar staan te mompelen.

In dit kaartspel, met een opvallend kort regelwerk, bouwt u het stadje Irondale vanuit het niets weer op. Tijdens dat opbouwwerk scoort u punten voor het soort gebouw dat u neerzet, waar u het neerzet en soms zelfs voor gebouwen die aan uw bouwsel grenzen. De betaling van deze bouwwerken geschiedt door middel van handkaarten. In tegenstelling tot San Juan echter dient u ze gewoon “op hand te hebben”, u moet ze niet afgeven. Maar aangezien uw handlimiet aanzienlijk onder die van San Juan zit vraagt dit toch wel enige planning vooraf. Daarbovenop moet u goed uit uw doppen kijken want u bent met z’n allen aan hetzelfde project bezig. Een niet te missen voorzet is snel gegeven en, dat zult u dan wel merken, nog veel sneller binnengekopt. Door de platte opportunist meerbepaald, een niet te onderschatten spelerstype dat ik onlangs heb ontdekt. 

Uw score bijhouden doet u door op inventieve wijze de rug van de kaarten van de drie beschikbare (gebouwen)trekstapels te gebruiken. Rare bouwheren, die Amerikanen.

Er is ondertussen ook een uitbreiding beschikbaar, Irondale Expands. Die is al onderweg naar ondergetekende. Ik zou daaruit enige conclusies trekken als ik u was.

Een kleine waarschuwing is echter op zijn plaats: het is aan het spel te zien dat het werd geproduceerd door een huis-, tuin- en keukenbedrijf. Bepaalde teksten op de kaarten zijn nogal wazig, u gaat verkeerdelijk denken dat er iets mis is met uw ogen of dat u teveel gedronken hebt. Hijst u zich daar echter overheen bent u in voor een ware traktatie.

Small Box Games, hou deze uitgever in de gaten. Over enkele dagen passeert trouwens nog een telgje van dit genootschap deze revue.

Dominique

 

2 gedachtes over “Plat opportunisme

Reacties zijn gesloten.