Het Voorspel

Laten we het eens over het voorspel hebben, medespeler.

Ik weet het, het gros van u wil er gelijk invliegen, uw wapenarsenaal in vol ornaat in de aanslag. Maar bedenk eens hoe heerlijk holistisch uw spelactiviteit zal zijn als u op dat moment al een voorspel van heb ik je daar achter de rug hebt.

Tot u spreekt een ervaringsdeskundige. Ik kan soms nog meer van het voorspel genieten dan van de daad zelf. En een geslaagd voorspel kan dat addergebroed waarmee u door de band aan tafel zit alvast niet meer afnemen,

Het voorspel kan ook, lekker kinky, gewoon aan tafel.

Laten wij even enkele spellen onder de loep nemen die u een meer dan bevredigend voorspelproces garanderen. De voortzetting, hopelijk met een happy end, laat ik volledig aan u over.

Mage Tower: A Tower Defence Card Game (Super Mega Games)

Een heerlijk kaartspelletje dit, waarin u het opneemt tegen monsters van allerlei pluimage waarvan hier een extreem groot gezinsblik wordt opengetrokken.

Maar voor u aan het klieven slaat mag u uit een steeds wisselende uitlage uw arsenaal aan wezens, karakters, vaardigheden en spreuken samenstellen,  Dat zorgt, in het slechtste geval, voor interessante afwegingen. Hoop ik bij mijn eerste selectie al op een combootje dat zich bij een later selectiemoment helemaal openbaart of ga ik vol voor tactisch vernuft en kies ik wat op korte termijn het meest oplevert?

Aangezien voor het spel een aanvang neemt slechts een fractie van het volledige kaartenarsenaal aan u wordt geopenbaard is elke sessie weer anders en verrassend. En dat u ziet wat uw tegenstanders op hand nemen is ook erg interessant.

Zowel solo als tot met z’n vieren speelbaar, waarbij de dynamiek met meer spelers totaal verandert, en niet in slechte zin.

Lord of the Rings: The Card Game (Fantasy Flight Games)

Nu de queeste na bijna 10 jaar op zijn einde loopt – ik meen gehoord te hebben dat er na een pauze een of andere voortzetting volgt – wil ik dit kleinood graag nog eens onder het voetlicht trekken.

Het voorspel bestaat hier uit het bouwen van een kaartendeck waarmee u de verschillende scenario’s – we zitten al ruim boven de 100 ondertussen – aanpakt. Soms kunt u met dat deck een tijdje voort, soms moet u, afhankelijk van het scenario dat u aansnijdt een heel andere richting uit. U kunt ook lekker thematisch aan de gang. Een Rohan deck ,een Eagle deck, een Gondor deck, een Noldor deck, een Dwarves deck, een Outlands deck, een hobbit deck, een Caldara deck, een secrecy deck, een ent deck? U roept maar. En steeds weer die Gandalf die – bij mij toch – steeds weer te laat komt opdagen.

Ik zag er vroeger wat tegenop, tegen dat deck-builden. Ondertussen is dit echter een vast voorspel ritueel geworden en is het genieten geblazen. Nu rest alleen nog mijn ultieme deck-builder fantasie: One Deck to Rule Them All, de graal waarmee elk scenario in dit fantastische universum kan worden overwonnen. Dat, medespeler, wordt een levenswerk.

En god, (Tactics) Éowyn, wat zou ik na de Covid-19 crisis eens graag met u op date gaan.

The Fires of Midway (Clash of Arms Games)

The Fires of Midway, evoceert met 200 kaarten, een handvol joekels van counters – zowel qua aantal als grootte niet bepaald beantwoordend aan de merites van het genre -, 12 rode en witte standaard zeszijdige dobbelstenen, 2 persoonlijke spelersborden, een manoeuvre-bord, een centraal spelbord, 16 grote schipkaarten en een voor een oorlogsspel redelijk dun spelregelboekje de slag om Midway.

U krijgt als Amerikaans of Japans admiraal – u kunt inderdaad de loop van de geschiedenis wijzigen – een vloot toegewezen en gaat vervolgens aan de slag.

En het begint hier allemaal met een joekel van een voorspel, de verkenningsfase (hebt u ‘m?), waarin u op zoek gaat naar de vloot van de tegenstander en tegelijkertijd uw starthand aan actiekaarten opbouwt. Erg leuk gevonden dit, thematisch zeer sterk en – verwijzend naar het onderwerp van vandaag – erg opwindend. Als u er hierna niet klaar voor bent weet ik het niet meer.

Puerto Rico: Het Kaartspel (Alea / Ravensburger)

Weet u wat zo leuk is aan het voorspel van Puerto Rico: Het Kaartspel? Dat het zo kort is. Hop, iedereen een indigoververij, enkele kaarten op hand, de rolfiches in het midden, de verkoopfiches van de goederen en de kaartentrekstapel in grijpnabijheid en u bent vertrokken. Na slechts 12 gebouwen komt u lekker klaar.

Een vluggertje moet af en toe ook kunnen.

Auztralia (SchilMil Games, Ltd.)

Nooit gedacht dat ik een spel van Martin Wallace extreem zou bewieroken, maar hier heeft ie me toch in snelheid gepakt.

En dan toch vooral door het voorspel, de opbouw van het spelbord meerbepaald, dat me steeds weer weet te bekoren. Het tactiele aspect (het plaatsen van de grondstoffen) en de steeds weer wisselende startopstelling – u weet waar u begint, en door een slim opbouwproces weet u niet waar u eindigt: opwindend! – zorgen daarvoor. Soms bouw ik het gewoon op zonder naar het spel zelf over te gaan, zo leuk is het.

1066, Tears to Many Mothers (Hall or Nothing Productions)

Een goed voorspel is inderdaad Hall or Nothing, en dat zullen we hier geweten hebben.

Wanneer u begint te spelen is er eigenlijk niet zoveel te zien op het spelbord, en u begint al snel te snakken naar het echte werk. Tot u begint door te krijgen dat u zonder het zelf te beseffen uw fundamenten aan het leggen bent voor een ultieme triomftocht of – meer waarschijnlijk – uw nakende ondergang. U subtiel naar het echte werk trekken, dat is wat hier op een erg geniepige manier gebeurt.

Street Masters: Aftershock (Blacklist Games)

Ik hou het hier bewust bij de Aftershock uitbreiding, die in 2019 werd uitgeleverd en waarbij u een gigantische, kubistische opbergdoos kreeg toegeschoven waaruit u, als ware het een voorspel-grabbelton, uw spelonderdelen tevoorschijn haalt.

Slim samengesteld, deze grabbelton. U haalt alle spelonderdelen van boven naar beneden uit de doos en helemaal onderaan aangekomen kan u lekker, al dan niet willekeurig, uw vechtersbaas, uw tegenstander en het strijdtoneel samenstellen.

Een heerlijk spel trouwens, en ook solo voortreffelijk speelbaar.

Fantasies for Foreplay: An Erotic Storytelling Game

Geloof me, plaatst de door ons zo gekende termen als Kickstarter en Stretch Goals in een totaal nieuwe dimensie. 69 backers, godbetert.

Tot zover.

Als uw gastheer zich bij de volgende sessie met een brede grijns op zijn gezicht aandient weet u waar u aan toe bent.

Volgende artikel: het naspel.

Dominique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.