Klapwiekend naar beneden

Drachenherz (Kosmos, 2010)

Ga er even voor zitten.

In Drachenherz, beste medespeler, spelen zich meerdere verhaallijnen simultaan af. Er rijdt daar een prinses te paard rond die wanhopig zoekende is naar schatkisten en versteende draken. Zij wordt op haar beurt opgejaagd door een vervaarlijk uitziende trol die, zo gaat het gerucht, daartoe door een boze tovenaar werd aangezet. De prinses wordt dan weer te pas en te onpas van die trol gered door een held die zijn hormonen duidelijk niet meer onder controle heeft. Even verderop proberen groepjes van vier dwergen in ondergrondse gewelven voldoende schatten te delven om er daarna als een speer vandoor te gaan, maar niet zonder hun buit eerst van op de hoogste berg tentoon te hebben gesteld. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is zijn er ook nog vrouwelijke drakenjagers gesignaleerd, gespecialiseerd in het verzamelen van vuurdraken, die op hun beurt door de tentoongestelde schatten van de dwergen worden aangelokt en de hele streek in rep en roer zetten. In de haven ondertussen zitten de reisbureau’s met de handen in het haar omdat er een voortdurend af- en aangeloop is van drakenjagers en helden die willen ontschepen.

Fantasyliefhebbers en adepten van multitasken zitten nu mogelijk kwijlend naar hun scherm te staren.

Maar in tegenstelling tot wat het bovenstaande suggereert moet ik hier toch het volgende poneren: thematische omzetting? Nul komma nul.

Het spel zelf, medespeler, moet ik ondanks mijn gekende mildheid ongeveer dezelfde quotering meegeven. Ik weet het, het is niet veel. Maar ik kan u toch moeilijk een rad voor ogen draaien.

De hoger genoemde taferelen worden geëvoceerd door het uitspelen van kaarten op een langwerpig, rechthoekig spelbord. Deze kaarten, die de participanten in deze taferelen afbeelden, zijn tevens voorzien van getallen van één tot vijf. Dat zijn de punten die ze op het einde van het spel opleveren als u ze in uw bezit hebt. Ondanks het veelvoud van avonturen die in dit spel worden beleefd kunt u slechts met z’n tweeën aan de slag, elk voorzien van een identieke kaartenstapel. Tijdens uw beurt speelt u één of meerdere (dezelfde) kaarten uit en legt ze vervolgens op de landingplaats die op het spelbord mooi is aangegeven. U kijkt dan even of ze een evenement in gang zetten, wat erop neerkomt dat u een ander stapeltje kaarten op het spelbord tot u neemt en eventueel drakenjagers of helden ziet inschepen. Dat gaat zo een tijdje door tot er geen kaarten meer op handen kunnen worden genomen of er drie schepen de haven hebben verlaten. Vervolgens telt u de waarden van alle kaarten die u tijdens het spel hebt verzameld op en vergelijkt het totaal met dat van uw tegenstander. De eigenaar van het hoogst aantal punten wint.

Leuk, we hebben hier te maken met twee identieke kaartendecks. Dat vlakt uit, zult u opwerpen. Dat is inderdaad mogelijk, maar niet tijdens de spelletjes die ik tot nu toe achter de kiezen heb. En geknarst hebben ze, die kiezen van mij. Want over dezelfde kaartendeck beschikken als je tegenstander betekent uiteraard niet dat de kaarten in dezelfde volgorde kómen als die van hem of haar. Dat is nu net de charme van een kaartspel, zult u opwerpen. En weer hebt u gelijk, maar mijn frustraties tijdens het spelen van Drachenherz liepen wel heel hoog op. Niet dat ik mijn tegenstanders te lijf ging of zo, maar een boksbal in de buurt was wel handig geweest.

Daarom moet ik hier meegeven dat ik dit geen goed spelletje vind. Teveel geluk. Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik van geluk hou en het zo lang mogelijk probeer te koesteren als het zich aandient, maar in bepaalde biotopen, een spelsituatie bijvoorbeeld, bewandel ik toch liever de weg van de geleidelijkheid.

Wat dit spelletje dan weer wel mee heeft is het feit dat recycleren ondertussen ook de weg gevonden heeft naar de speeltafel. Na het hergebruik van spelonderdelen uit Giganten in Schwarzes Gold heeft men uit de magazijnen van Kosmos hier de draakjes van Blue Moon heropgevist. Misschien moet u dát spel eens opvissen als u een leuk kaartspel voor twee zoekt. Of lees voor nog meer tips mijn “Draken-speladvies” op Léons “Bordspellen weblog” er eens op na:

http://bordspellen.blogspot.com/2008/07/klapwiekende-vuurspuwers.html

Een score? Drie op tien. Als ik iets te zeggen had bij Fantasy Flight Games, ik zou op de beslissing van een Engelstalige editie terugkomen.

Dominique

 

Een gedachte over “Klapwiekend naar beneden

Reacties zijn gesloten.