Spiel 2009 Vorschau: Teil Zweiundvierzig

Greed, Incorporated (Splotter Spellen)

De opwinding die zich van mij meester maakte bij het bekijken van de eerste foto’s van dit spel is vergelijkbaar met de opwinding die ik ervoer toen ik in 1987 om drie uur ’s nachts moederziel alleen met een lekke band op de pechstrook van de Brusselse binnenring stond. Dat behoeft geen tekening.

Splotter neemt hier een groot risico want dit lijkt verdacht veel op een spel dat de kredietcrisis als thema heeft. Ik vraag me af welke masochist hiervoor warm gemaakt kan worden. Al bestaan ze, spelende masochisten. Het slag dat “De Pfaffs” uit de zogenaamd betere speelgoedzaak sleurt bijvoorbeeld. Daar zou dringend een wet tegen moeten worden gestemd.

Ik vraag me ook af of er wel mensen zijn die dit dúrven spelen. Laat staan in het openbaar. Want als u tijdens het spelen begint te informeren naar uw exuberante bonussen zou het plaatselijke lynchcomité van de man uit de straat u wel eens bij uw nekvel durven grijpen.

U staat aan het hoofd van een bedrijf, zuigt het helemaal leeg, incasseert tijdens dat proces hemeltergend hoge bonussen en laat het tenslotte, na uw pensioenfondsen te hebben veilig gesteld, doodleuk op de fles gaan.

Dat kan tellen als thema.

Zaken als deze zijn dagelijkse kost, logisch dat er een spel over wordt gemaakt. Maar is dat netjes? Bestaat het gevaar niet dat dit spel door multinationals allerhande zal worden gebruikt om hun medewerkers te leren hoe ze vijandig kunnen overnemen en nog vijandiger kunnen achterlaten? Ziet Splotter daar misschien een marktgat?

Splottergewijs zijn we trouwens weer vertrokken voor minstens 180 minuten. En ik hoop dat de droogheid van het onderwerp het aanvoelen van die speeltijd niet verdubbelt. En als ik bij “Category” de termen Economic, Industry en Manufacturing zie staan hou ik ook al mijn hart vast.

Een tien en een negen scoort dit tot nu toe op BGG. Dat intrigeert. We krijgen voorlopig echter alleen cijfers te zien, geen commentaar. Dat is jammer want die had ik toch graag gelezen.

Splotter heeft een reputatie. Een hele goede.

Hopelijk volgt er nu geen vijandige overname.

Tot morgen!

Dominique

2 gedachtes over “Spiel 2009 Vorschau: Teil Zweiundvierzig

  1. Hallo Dominique, zodra ik ‘m gespeeld heb zal ik er iets over melden. Maar de vraag blijft of het u zal bekoren.

    Want zoals het Splotter betaamt lijkt er weer veel tuttefrut en een overdaad aan krakende hoofdpijn nodig te zijn om dit spel tot een goed of bitter einde te breien.

    Maar om de een of andere reden vind ik Splotter hoofdpijn fijn. En bleef ik tot nu toe bij het spelen van een grote Splotter doos kakelend van genoegen over de in elkaar grijpende mechanieken hoopvol al die ongrijpbare tuttefrutjes urenlang verplaatsen totdat de ondergang echt onvermijdelijk is.

    Hmmm, ik lijk opeens wel een masochist. Maar dan in ieder geval wel een benieuwde.

    Like

Reacties zijn gesloten.