Spiel 2009 Vorschau: Teil Einundvierzig

Atlantis (Amigo)

De spellen van Leo Colovini, ik heb er een haat-liefdeverhouding mee.

Leo heeft me onlangs aangenaam verrast met “De Gouden Eeuw” en “Islas Canarias”, maar al minstens evenveel keer deed hij dat niet. Go West: verschrikkelijk. Avalon: bweurk! Dschingis Khan: mijn God! Magna Grecia: hier bakte Leo het wel erg bruin!

Atlantis neigt gelukkig weer naar liefde.

Atlantis loopt onder water en willen we ooit in de gelegenheid zijn dat na te vertellen moeten we snelsnel naar het vasteland. Gelukkig leidt een kronkelpad daar rechtstreeks naartoe. Maar delen van dat kronkelpad gaan eveneens onder water komen te staan, het ene al wat sneller dan het andere. Uw zwemdiploma komt eindelijk van pas. Wie geen natte voeten wil kan één, en slechts één brug bouwen. Dat helpt. Een beetje.

We verplaatsen ons vege lijf door middel van het uitspelen van kaarten. De afbeeldingen op deze kaarten corresponderen met de afbeeldingen op de tegels van het kronkelpad dat we moeten overbruggen. Vervolgens mogen we één onzer drie pionnetjes naar het eerstvolgende gelijkende tegeltje verplaatsen en het dichtstbijzijnde vrije tegeltje dat achter ons ligt op hand nemen. Daar staan punten op. Die kunt u innen op het einde van het spel, maar u gaat ze tijdens het spel ook gebruiken als onkosten voor het oversteken van ondergelopen gebieden. Weggenomen puntentegeltjes worden immers vervangen door watertegeltjes. En als u de veerman met uw tegeltjes betaalt bent u ze kwijt, de tegeltjes én de punten. Dat doet pijn. Gelukkig kunt u de veerman ook met uw handkaarten betalen. Maar dan legt u een kleine hypotheek op de hoeveelheid van uw keuzemogelijkheden voor de rest van het spel. U trekt immers op het einde van uw beurt slechts één kaartje bij.

Door uw burgers te verplaatsen naar tegels die door andere burgers bezet zijn kunt u grote afstanden overbruggen. U moet dan kaarten blijven spelen tot u op een vrije tegel terechtkomt. Ik verwijs u graag even terug naar de hypotheek van enkele regels geleden.

Wie als eerste zijn drie burgers naar het vasteland heeft gebracht mag nog vier kaarten van de trekstapel nemen (vier bonuspunten) en luidt daardoor onmiddellijk het eindspel in. Dat eindspel, beste medespeler, duurt ongeveer 15 seconden. Elke andere speler moet dan onmiddellijk naar het vasteland, met inachtname van de daarvoor benodigde onkosten. Kaarten mogen dan immers niet meer worden uitgespeeld.

De tegeltjes die je overhoudt op het einde van het spel zijn punten. Elke handkaart die je nog hebt telt voor één punt. En dat is het.

Dat, in een notendop, is Atlantis.

Atlantis lijkt op Cartagena. De verwantschap is overduidelijk. Hebt u Cartagena ooit gespeeld zal dat het eerste zijn waarnaar u bij spelaanvang refereert.

Het klinkt misschien gek, maar ondanks mijn aversie voor Cartagena hou ik wel van Atlantis. Het is gewoon leuk, die tegels op handen nemen, een brugje bouwen , het geworstel met je handkaarten en het creëren van letterlijk kostelijke watergebieden voor je tegenstanders. Vergelijk het met het hakken van een wak voor je achtervolgers in een elfstedentocht. Ook de vreselijke dilemma’s, zoals welke fiche(s) inleveren voor welke overtocht, zorgen voor een lekkere spanningsboog. En zoals gezegd kunt u uw tegenstanders meer dan eens, en op meerdere manieren, een wak zetten.

Het is ook vrij snel opgezet en de regels zijn makkelijk te bevatten. Het speelt ook lekker snel. Op een half uurtje tot drie kwartier bent u klaar. Dat vind ik uitermate interessant.

Toch een kanttekening. De startspeler heeft mijns inziens een aanzienlijk voordeel. Een voordeel dat mogelijk onvoldoende wordt ondervangen door de kwantiteit van de kaartdistributie vooraf. Dat vraagt misschien om een startvariant, al zullen bijkomende sessies daarover nog definitief uitsluitsel moeten brengen.

Zorg er ook voor dat u als eerste uw derde mannetje binnenloodst. Dat levert u vier bonuspunten op. Die kunnen op het einde het verschil maken.

We waren er ook niet echt uit wat nu de beste strategie is. Ga je voor snelheid of doe je het rustig aan, zodat je meer tegels kunt verzamelen? Of iets daartussenin? Wij hadden het gevoel dat snelheid heel belangrijk is, al ben ik daar niet zo zeker van.

Van de drie spelers waarmee ik dit spel speelde neigt er eentje tot aankoop, eentje vond het gewoon goed en de derde vond het maar zozo.

Ik weet het, daar kunt u niet veel mee, maar als ik u was zou ik het toch eens proberen in Essen. Dan kunt u nog alle kanten uit.

Al zou achteruit wel eens geen optie kunnen zijn.

Tot morgen!

Dominique

5 gedachtes over “Spiel 2009 Vorschau: Teil Einundvierzig

 1. Dominique, waar haal je toch al die tijd, (onbekende) spellen en inspiratie vandaan voor nu al zweiundvierzig vorschau artikelen? Ik ben ademloos onder de indruk en volg de serie met grote interesse! Kan ik al beginnen aan het applaus?

  Like

 2. Weet iemand wat die gratis uitbreiding op Essen zou kunnen zijn? Ik neig namelijk naar een aankoop, en de gratis uitbreiding zou mij misschien helemaal over de streep kunnen trekken

  Like

 3. De uitbreiding bestaat uit 4 schepen in de 4 spelerskleuren. Ik vermoed dat deze zullen werkrn als een privé-brug (dus alleen door deze speler te gebruiken.

  Like

 4. Leon,

  Toch maar wachten met dat applaus. Ik zit namelijk nog maar aan Teil Einundvierzig. Ik heb net ontdekt dat ik deel Vierzig gewoon heb overgeslagen. Een volledige black-out als het ware.
  Dat heb ik maar snel even gecorrigeerd.
  Nu zitten we weer op het juiste schema.

  Wat de tijd betreft: ik moet zeggen dat een cursus tijdmanagement van enkele jaren geleden stilaan zijn vruchten begint af te werpen.
  De inspiratie volgt dan weer uit de passie voor spellen en medespelers (uitgezonderd de te mijden types uit mijn bijdrage van 24 juli jongstleden).
  En tenslotte is de hoop dat iemand, al was het maar één medespeler, hier iets aan heeft (eender wat) een belangrijke drijfveer.

  Like

Reacties zijn gesloten.