Spiel 2009 Vorschau: Teil Achtunddreissig

Great Fire: London 1666 (uitgever nog onbekend)

Let op de 666 in het jaartal. Het was gewoon voorbestemd. Ik heb een jaartje geleden in The Museum Of London een gedetailleerde uiteenzetting over deze ramp mogen aanschouwen en -horen en ik kan u meegeven: dat was niet niks.

Het begon allemaal kort na middernacht in het bakkerijtje van ene Thomas Ferriner in Pudding Lane. De man zijn broodjes waren duidelijk nog niet gebakken. Wat gebakken peren zijn hebben ze toen in Londen wél geweten.

Het bakken der peren duurde vier volle dagen.

Resultaat van de onachtzaamheid: 13.200 huizen lagen in de as, 80% van Londen werd verwoest, duizenden inwoners waren dakloos.

Een duidelijke misrekening ging aan de bluswerkzaamheden vooraf. Toen Thomas Bludworth, burgemeester van dienst, van de brand op de hoogte werd gebracht en even door het slaapkamerraam naar buiten keek om de schade op te nemen, sprak hij de legendarische woorden: “A woman might piss it out.” Om vervolgens weer de bedstee op te zoeken. Dat Londen in 1666 nog niet over een brandweerkorps beschikte was ook een detail dat het blussen aanzienlijk bemoeilijkte.

Uiteraard ging men op zoek naar de schuldige. Die vond men echter niet in de bakkerij. Het zwarte (!) schaap werd uiteindelijk een Fransman, genaamd Robert Hubert. Hij werd opgehangen. De brandstapel werd om begrijpelijke redenen niet weerhouden.

Maar nu is al geweten dat er geen vuurwerk zal worden afgestoken in Essen. Men mikt nu op een of andere verschijningsvorm in juni 2010. Doeme toch.

Met een beetje geluk echter kunt u in Essen uw handen branden aan een prototype.

 

Beste medespeler,

Teugels zijn er om af en toe te worden gevierd.

Aangezien ik de kans heb er een weekendje op uit te trekken vraag ik uw begrip voor het feit dat u het enkele dagen zonder bijdrage moet doen. Morgen wordt de Spiel 2009 Vorschau even onderbroken. Op zondagavond ben ik er weer.

Ik heb trouwens besloten de Vorschau te rekken tot de avond voor Spiel. Ik heb namelijk de kans gekregen een aantal spellen die er verschijnen nu al te spelen. Die bevindingen wil ik voor uw afreis nog graag met u delen. Wie weet kunt u er wat mee.

Tot zondag!

Dominique