Spiel 2009 Vorschau: Teil Siebenunddreissig

Cyclades (Matagot)

Schoonheid is een list van de natuur. Ik heb dit ooit al eens ergens geschreven en ik schrijf het nu opnieuw, maar in iets andere vorm: “Schoonheid is een list van speluitgevers”. U wordt gelokt met schoonheid en achteraf zit u met een kater en een lege bankrekening.

Het is leuk om naar iets moois te kijken, maar het is erg onleuk naar een spel te moeten kijken dat nooit gespeeld wordt. Ik vrees dat het met Cyclades een beetje die richting uitgaat.

Er wordt gevochten, er wordt gebouwd, er wordt op Evoiaanse wijze geboden en er wordt van alles in van alles anders omgezet. En als u voldoende offerandes aanlevert krijgt u hulp van de Goden. Kortom, niets dat we al niet eerder hebben gezien.

Ik heb zo’n beetje een vermoeden dat dit een MNM is, een Mare Nostrum Mini. Dat hoeft voor mij niet.

De overwinningsvoorwaarde voorspelt ook niet veel goeds. Wie het eerste twee metropolen heeft gebouwd wint. Het uitreiken van een lauwerkrans op basis van dat gegeven, gekoppeld aan de nogal agressieve aanpak die tijdens dit spel van u wordt gevraagd, gaat nogal eens samen met een der grootste problemen en dilemma’s die zich aan een speltafel kunnen manifesteren: het ontstaan van een kingmaker, een niet-winnaar die bepaalt wie het spel uiteindelijk wél wint.

Dat levert vrienden en vijanden op. In één beslissing. Liever u dan ik, hoor.

Er is een spel te krijgen in Essen dat zich in ongeveer hetzelfde tijdsegment afspeelt en mijns inziens meer speelplezier garandeert. Maar ik moet voorzichtig zijn. Peloponnes heb ik immers al gespeeld, Cyclades niet. Wat ik wel met zekerheid weet is dat Peloponnes het in schoonheid moet afleggen tegen Cyclades.

Wat ons naadloos heeft teruggebracht naar de variant van mijn openingszin: “Schoonheid is een list van speluitgevers.”

Tot morgen!

Dominique

Een gedachte over “Spiel 2009 Vorschau: Teil Siebenunddreissig

  1. Mijn indruk is dat Peloponnes heel wat ‘liever’ is dan Cyclades; en, laten we eerlijk zijn, helemaal origineel is Peloponnes natuurlijk ook weer niet. Opvallend dat je Mare Nostrum noemt, dat was ook mijn gedachte, en precies daarom ben ik van plan om aan te schuiven bij Cyclades. Ik heb liever eens in de zoveel tijd een kingmaker na een partijtje goedmoedig elkaar in de pan hakken dan dat ik regelmatig hoestend en proestend uit de stofwolken kruip die waren opgeworpen door de winnaar van het groeispel.

    Maar verschil moet er zijn, natuurlijk :-).

    Like

Reacties zijn gesloten.