Spiel 2009 Vorschau: Teil Vierunddreissig

Rattus (QWG)

Het nobele ambacht van het bestrijden van rattenplagen is een thema dat – en dat klinkt misschien een beetje raar – wel meer voorkomt in spellen. Notre Dame, Plague, De Rattenvanger Van Hamelen en Plague And Pestilence zijn er een paar die mij spontaan te binnen schieten terwijl ik dit schrijf.

Ratten, beste medespeler, zijn zeer intelligente en taaie diertjes. Als er één viervoeter op aarde is die zich de titel “overlever der overlevers” mag toe-eigenen is het onze vriend ratje wel. Respect is dus op zijn plaats als we het over dit beestje hebben.

Dit duurt ongeveer 30 minuten heb ik ergens gelezen. In dat half uurtje wordt een vijftal jaar heerschappij van de zwarte dood in de Middeleeuwen gecomprimeerd. Heel fors gecomprimeerd als u het mij vraagt. In die 30 minuten wordt u geacht hulp in te roepen van monniken, handelaars, ridders, heksen, koningen en gewone, minder begaafde, burgers. Met de zwarte dood in het achterhoofd kan ik me voorstellen dat u deze hulp van al deze lieden tegelijk verwacht en liefst in grote hoeveelheden. Ik vraag me dan wel af of een half uurtje wel voldoende bewegingsvrijheid geeft en de ratten ons niet onder de voet gaan lopen. Oké, optimisten zullen zeggen dat je toch 1800 seconden hebt om tot verdelging te komen, maar ik ben er toch niet helemaal gerust in.

Maar kom, de winnaar wordt bepaald aan de hand van uw aantal volgelingen dat de slachting overleeft. Hebt u er slechts eentje die nog over levenssappen beschikt en uw medespelers geen enkele hebt u wel het spel gewonnen.

Op basis van wat nu voorligt meen ik ook enige overeenkomsten met Pandemic te bespeuren, het coöperatieve uitgezonderd, maar ik kan me vergissen.

Ik vraag me ook af er in Essen ratten te bespeuren gaan zijn. Ter hoogte van de eetstandjes mogelijk wel, maar op de stand van QWG? Op hun website zie ik in het releaseschema het jaartal 2010 staan. Dat kan dus zowel op 1 januari als op 31 december slaan, een marge van 365 dagen. Dat kan tellen. De kans is dus heel groot dat we het in Essen moeten doen met een glimp.

Als die glimp veelbelovend is ben ik bereid nog een jaartje te wachten.

Maar het knaagt toch een beetje.

Tot morgen!

Dominique