Spiel 2009 Vorschau: Teil Dreiunddreissig

Inquisitio (Tuonela Games)

Inquisitio lijkt op het eerste gezicht een beetje op Witch Trial (Cheapass Games) dat ik al in de kast heb staan. Op de brandstapel, in de slotgracht, duimschroeven aan en de pijnbank op. Wie droomt er niet van zijn vaste medespelers dit aan te doen? Ik in elk geval wel, maar in Witch Trail kan ik dat ook, dus toch nog maar even afstand houden.

Lelijker en kleurlozer dan Witch Trail kan dan weeral niet, dus dat speelt weer in het voordeel van Inquisitio. Maar dit gaat dan enkel over het uiterlijk.

Het innerlijke dan.

Vergis u niet. Dit is geen spel waarin het thema nauw is verweven met het spelsysteem. Het gaat hier over handkaartenmanagement. Risicokaarten op hand zien te houden wanneer het risico groot is en het aantal kaarten op hand zo klein mogelijk om de aanwezigheid van risicokaarten te minimaliseren. Klein probleem: alles wat in uw handen passeert zijn risicokaarten. Hebt u bewijslast in uw handjes waarnaar de aanklager van dienst op dat moment op zoek is, zit u in nauwe schoentjes, Spaanse laarsjes zeg maar. Tenzij u hem omkoopt. De kaartendeck is dan ook voornamelijk samengesteld uit geldkaarten. Probleempje: het omkopen, dat in uurwijzerzin gebeurt, wordt steeds duurder. Op een bepaald moment knapt bij iemand het geldbeugeltje, en dus mogelijk ook wat anders.

Veel geluk, zou ik zo zeggen.

U wordt sowieso beschuldigd. Ofwel door de aanklager van dienst (met zijn lieftallige assistent, de beul), ofwel door uw medespelers. In bepaalde gevallen door allebei.

Nog meer geluk toegewenst, zou ik zo zeggen.

U gaat eraan als u bezwijkt aan uw verwondingen of als de pijn u zodanig heeft aangetast dat u waanzinnig wordt. Aanklager en beul werken ook tijdens de weekends. In een tijd dat er van Dafalgan nog geen sprake was.

U beseft ondertussen dat u alle geluk van de wereld kunt gebruiken.

De inquisitoren gaan bij u, beste medespeler, op zoek naar tekenen van hekserij en aanverwanten, zoals: u blijft drijven op water, u hebt bizarre littekens, u bent in het bezit van eigenaardig gevormde moedervlekken, u hebt brandwonden en – hou u vast – u wordt betrapt met een derde tepel.

U mag ook bekennen, al dan niet na kennismaking met bepaalde methodieken van de inquisitie. We hebben het dan over het onthouden van slaap, drank en voedsel; het toedienen van hallucinogenen ; het moeten plaatsnemen in een folterstoel; het langer onderdompelen in vloeibaar water dan goed voor u is; het pletten van bepaalde lichaamsdelen (al dan niet tegelijk); een weekendje op de pijnbank; het moeten dragen van Spaanse laarzen (een soort scheenschroeven); het aanbrengen van brandmerken en het hanteren van de klassieker der klassiekers: de zweep. Dat zijn leuke dingen voor de mensen.

De gevolgen zijn niet mals. Want vindt men de hoger genoemde bewijsstukken wordt u voor het tribunaal geleid en beschuldigd van leuke aanklachten, als daar zijn: blasfemie, hekserij (vliegen op een bezemsteel, deelnemen aan de heksensabbat en actieve beoefening van het heksenambt), het hebben van een liefdesrelatie met een succubus (een demon van het vrouwelijke type) of cont(r)acten met de duivel himself. Daar ging je in die tijd de brandstapel voor op.

En de brandstapel, beste medespeler, was een verademing in vergelijking met alles wat eraan voorafging.

Als u wilt winnen moet u op drie dingen letten. U moet ervoor zorgen dat u levend de eindtelling haalt, de bewijslast tegen u op dat moment niet de hoogste is (want dan gaat u sowieso op de brandstapel) en u moet ervoor zorgen dat uw levenskracht en gezond verstand zo weinig mogelijk zijn aangetast. Want die worden opgeteld en vermenigvuldigd met drie om de overwinnaar te bepalen.

Had ik u al veel geluk toegewenst?

Misschien toch maar mijden op Spiel, de stand van Tuonela.

Tot morgen!

Dominique

2 gedachtes over “Spiel 2009 Vorschau: Teil Dreiunddreissig

 1. Dominique,

  Dit is volgens mij de enigste manier dat ik jullie kan bereiken. Voor vrijdag, ik land normaal om 14:10 in Brussel. Ik hoop geen vertragingen te hebben, en dan eerst langs huis te passeren voor een douche en opnieuw te pakken. Ik hoop dat ik tegen vijf uur, half 6 bij Kristof zal zijn. Is dat goed voor jullie? Ik laat iets weten als ik geland ben. Ik ga mijn mails niet kunnen lezen als ik thuis ben, dus als jullie wensen hebben wat ik moet meebrengen, gelieve dit dan te laten weten door antwoord op dit. Ik dacht al zeker aan One more barrell. Zijn er nog wensen van jullie? Im wald der sind die rauber mss: 🙂 Ik ga in Rio inde luchthaven nog eens proberen op internet te geraken, want dat is hier niet zo makkelijk. Ik leef dus nog steeds, de jaguars hier hebben niet zo veel interesse in mij :-). Ik heb wel al hele aardige foto’s. Groetjes aan iederen. Kris

  Like

 2. Dag Kris,

  Fijn iets van je te horen.
  Je planning is dik in orde wat mij betreft. De aanwezigheid van One More Barrel wordt door ondergetekende zeer geapprecieerd.
  Im Wald.. mag zeker ook mee.
  Ikzelf heb ondertussen ook al enkele aangename verrassingen in de spellenkoffer zitten!
  Tot vrijdag en nog veel plezier in Rio.

  Dominique

  Like

Reacties zijn gesloten.