Spiel 2009 Vorschau: Teil Dreissig

Ad Astra (Edge Entertainment / Fantasy Flight Games / Nexus)

Laget en Faidutti, ze krijgen van mij altijd het voordeel van de twijfel.

Maar nu twijfel ik toch even.

Waarom? Om te beginnen omwille van de planfase, waarin je een aantal actiekaarten op je bord plaatst met als doel die in een bepaalde volgorde te kunnen uitvoeren. Ik heb hier slechte ervaringen mee. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het verschrikkelijk enerverende Roborally.

Bepaalde kenners omschrijven deze als een gesofistikeerde Catan-kloon. Andere kenners aarzelen niet het woordje “saai” in de mond te nemen, al dan niet met een hoofdletter.

Wat moeten we daar dan mee?

Een spel met het woord Catan in de titel hebben de meesten onder ons al en Roborally lijkt me ook meer dan gemiddeld voorhanden in de doorsnee spellenkast. Waarom dit dan een blik gunnen?

Dat is een heel logische vraag.

Maar kom, geef die lans eens even hier dat ik ze breek.

Wat voor dit spel spreekt is het heelalthema. Dat gaat er bij mij altijd in. Wat ook sympathie oproept is de titel. Ad Astra ligt goed in de mond, dat is uitspreekbaar. In uw favoriete spellenwinkel gaat men niet geamuseerd opkijken als u aan de balie hiernaar vraagt. Eigenaardige Buitenaardse Wezens, daar wil ik ook wel even voor buitenkomen. Het spel is er eentje uit een zogenaamde ‘Desiginers Collection”, wat dat ook moge betekenen. En uitgestald op tafel heeft het wel iets, al die grote en kleine bollen. Daar bovenop wordt u de gelegenheid geboden relieken te ontdekken, toebehorend aan oude, vergane alienbeschavingen. Er wordt ook van u verwacht dat u zich verspreidt in space en de bewerking vermenigvuldigen hierbij niet uit het oog verliest. Ontdekken, bouwen, handelen, produceren, vermenigvuldigen, dat zijn leuke bezigheden voor een bordspeler. Het zit er allemaal in.

Minder leuk is de forse prijskaart die hieraan vasthangt. Dat is wel even slikken. Maar dat is eigen aan ruimtevaart in het algemeen zeker? Ik vrees ook een beetje voor de overzichtelijkheid. De bollen waarover eerder sprake lijken niet echt veel van elkaar te verschillen. Een relatief grote bevolkingsgroep, brildragers met daarachter oude en vermoeide ogen, wordt hier mogelijk schandalig over het hoofd gezien. Ik hoop dus op een voldoende grote boldoorsnede.

Ook minder leuk: het simultaan kiezen van acties die na de openbaring ervan in een welbepaalde volgorde dienen te worden afgewerkt. U mag elke actie doen, maar u weet niet wanneer. En u bent blijkbaar ook tot op zekere hoogte afhankelijk van de acties die uw medespelers hebben gekozen. Kunnen rekenen op uw medespelers, buiten enkele coöperatieve kleppers heb ik daar geen goede ervaringen mee. Iemand iets gunnen is een uitdrukking die in hun spellenwoordenboek niet voorkomt. U zult het dus op uw eentje moeten rooien en u gaat daar een stevige geut geluk bij nodig hebben.

Dominique Cortens naar de sterren? Het staat er ergens in geschreven, alleen weet ik nog niet waar.

Ik ga Ad Astra voorlopig nog even bestuderen vanop de grond.

Tot morgen!

Dominique

Een gedachte over “Spiel 2009 Vorschau: Teil Dreissig

  1. Ook deze wordt voor mij een absolute no-no.

    Reeds 30 adviezen in ons valies voor Essen, alvast een stevige voorbereiding 🙂

    Like

Reacties zijn gesloten.