Spiel 2009 Vorschau: Teil Neunundzwanzig

Erosion (Sierra Madre Games)

Afgrijselijk lelijk, dit kaartspel. Al even afgrijselijk als de horror waarmee wij over een dikke halve eeuw, als wij de aarde helemaal naar de kloten geërodeerd hebben, gaan te maken krijgen. Of, in spellentaal: wat er gebeurt als Agricola op grote schaal in de praktijk wordt omgezet.

Hebt u het ook gelezen in de krant? Op 28 september? Hoe de wereld er over 60 jaar gaat uitzien?

Een kleine opsomming:

De helft van de wereldbevolking zit zonder drinkwater; de helft van de nu nog aanwezige planten- en diersoorten zijn verdwenen; de meeste grote kuststeden staan volledig onder water; er is geen leven meer in de oceanen; het Amazonewoud is spoorloos; Honderd miljoen klimaatvluchtelingen lopen met een leeg emmertje richting Noord-Europa; de meeste eilanden zijn onbewoonbaar; de Sahara is opgerukt tot voorbij de Pyreneeën. Italië, Spanje, Griekenland en Turkije worden onder de voet gelopen door zandkorrels.

Dat kan tellen.

Een lichtpunt: als de kuststeden verdwijnen gaat het wangedrocht met de naam “Belgische kustlijn” eraan. Dat is een bemoedigende gedachte.

In Erosion moet u uw eigen bergketen laten groeien terwijl u die van uw tegenstanders een topje kleiner maakt. Dit proces stuurt u vooral door middel van water. Bevindt u zich op het einde van het spel in de hoogste sferen hebt u gewonnen.

Heeft dit spel zijn looks absoluut tegen, er zijn toch een aantal elementen die het zouden kunnen doen overhellen richting private spellenkasten. De, tot op zekere hoogte, speltechnische gelijkenis met Glory To Rome bijvoorbeeld (dat is niet niks); de opsplitsing tussen basisregels en regels voor gevorderden; de educatieve insteek, altijd handig in deze tijden van gebrek aan ecologisch bewustzijn en de kleine uitbreiding die nu al beschikbaar is bij de maker (die u meer gaat kosten aan verzending dan de uitbreiding zelf).

Als mijn ogen enigszins kunnen wennen aan de blurriness van de kaarten wil ik dit zeker eens bekijken.

Maar ik vrees dat het daarbij zal blijven.

Tot morgen!

Dominique