Spiel 2009 Vorschau: Teil Dreiundzwanzig

Stronghold (Portal)

Er zijn er veel die kwijlend en lijdend aan insomnia hierop liggen te wachten. Want de hype is er, zorgvuldig georchestreerd via BGG en Boardgamenews. Of dat wachten en kwijlen aangewezen is valt nog te betwijfelen. Ik ga zeker eens kijken bij Portal, maar het plaatsen van figuren op actievelden doet mij al een beetje ongemakkelijk heen en weer schuiven op mijn stoel. Er is echter hoop. Er zou een origineel tijdsbestedingsysteem zijn geïntegreerd dat dit spel uniek maakt, al vraag ik me af wat creativiteit met tijd nog betekent als je beseft dat Thebes al een tijdje in de winkels ligt.

Verder word ik enigszins afgeschrikt door de formule “speelduur = 1u x het aantal spelers”. Wiskundig aangelegd als u bent weet u wat dat met vier spelers betekent. Dat is mij een beetje te lang. Op BGG lees ik ook frasen als “een monster van een spel”, “niet voor iedereen” en “groene houten blokjes zijn orks en soldaten, witte zijn goblins en boogschutters en bruine zijn trollen en strijders”. Dat drukt het gehunker. Houten gekleurde kubusjes die een burcht bestormen, het is toch een beetje een anticlimax.

Maar geef toe, het bestormen van kastelen is een activiteit die in bordspellen nog maar weinig is toegepast. En het is ook leuk te lezen dat men als thuisloze kasteelbewoner, met een pruillip naast een volledig platgeflambeerde heimat staande, toch nog het spel winnend kan afsluiten. Dat biedt perspectieven.

Ik ga eens naar een bestorming kijken in Essen. Zie het als een bestorming in een bestorming.

Hopelijk staan er dranghekken.

Tot morgen!

Dominique