Spiel 2009 Vorschau: Teil Zweiundzwanzig

Endeavor (Z-Man Games): derde akte

Ik heb ondertussen nogmaals het genot mogen smaken dit spel te spelen, met drie andere medespelers dit keer dan tijdens de eerste sessie.

Indrukken

Het was een heel ander spel. Kanonnen werden dit keer niet alleen in stelling gebracht, maar nog afgeschoten ook. Als u nogal agressief bent aangelegd, zorg er dan voor dat u op het cultuurspoor snel evolueert. Zo krijgt u voldoende personeel om uw kanonnen af te vuren en steden te bezetten.

Ik eindigde op de tweede plaats, op een viertal puntjes van de winnaar. En ik had slechts gebouwen kunnen neerzetten van waarde drie. Dan nog tegen een minpunt opgelopen door de afschaffing van de slavernij – een evenement dat ik zelf initieerde nota bene – maar gecompenseerd met overwinningspunten door een waarde 5 eigendomskaart in Europa te pakken. Er leiden duidelijk meerdere wegen naar de (bijna) overwinning.

De eindscores lagen relatief dicht bij elkaar. Tussen de eerste en de laatste zaten niet meer dan 12 punten.

Er zijn vage vermoedens over wie er op kop ligt maar je bent nooit zeker. Dat staat garant voor een spannende eindtelling en daar ben ik altijd voor te vinden. Tijdens de eindfase van onze sessie was iedereen quasi overtuigd van de identiteit van de winnaar, tot die uiteindelijk aan de andere kant van de tafel bleek te zitten. Leuk!

Enkele tips los uit het handje

De actie “twee keer zeilen” is een hele leuke. De actie zeilen + een eigendomskaart nemen ook, maar die moet perfect worden getimed, dus pas inzetten als de laatste handelsfiche van een ontdekkingsspoor pakklaar ligt.

Het bouwen van dezelfde soort gebouwen is zeer interessant. Dat zorgt voor extra tactische en strategische mogelijkheden.

Europa ligt vanaf het begin zo open als de verdedigingslinie van FC Knudde. Héél open dus. Hou daar rekening mee. Steden en eigendomskaarten kunnen hier onmiddellijk worden geclaimd.

De gebieden buiten Europa ontsluiten (ontdekken) kunt u niet op uw eentje. U hebt daarvoor uw medespelers nodig. Interessant. Hou er ook rekening mee dat bepaalde werelddelen mogelijk helemaal niet worden ontdekt. Brute pech als u kwijlend van voorpret op die bepaalde gouverneurskaart of eigendomskaart zit te azen.

Steden verbinden loont. Het levert een extra handelsfiche en een extra overwinningspunt op.

Verlies ook de steden niet uit het oog die twee overwinningspunten waard zijn. Ze zijn uitermate dun gezaaid, vallen daardoor niet echt op op het spelbord en ze kunnen op het einde het verschil maken.

Kanonnen inzetten loont ook, ondanks de hoge kostprijs. Als je goed vordert op het cultuurspoor en daardoor meer bevolking naar je haven kunt halen is een agressieve aanpak zeker het overwegen waard. Timen is ook hier belangrijk, zo kun je met een beetje planmatig aanpakken nog een handelsfiche binnenhalen. Ook tijdens het eindspel kan een goed gericht kanonschot nog een en ander doen kantelen.

Onderschat zeker de one shot-gebouwen niet. Ze leveren enkel iets op tijdens het bouwen en zijn daarna niet meer activeerbaar, maar ze kunnen op het juiste moment belangrijk of zelfs erg nodig zijn.

Het afleggen van eigendomskaarten omdat je je kaartlimiet overschrijdt (bepaald door je politieke status) kan sneu lijken, maar het kan ook worden gebruikt om openliggende en dus grijpklare eigendomskaarten voor je tegenstanders te blokkeren. Ze gaan immers weer naar de oorspronkelijke stapel op het centrale spelbord. Dat scheelt soms, zoals een binnensmonds “verdomme” van mijn linker medespeler duidelijk illustreerde.

Geef voor het spelen iedereen de kans om de eigendomskaarten in elk werelddeel eens door te nemen. Het zijn er niet zo veel en je kunt je strategie er een beetje op afstemmen.

Ik eindigde tweede, ik maak dus progressie. Dat motiveert.

Zaterdag staat sessie drie gepland. Ik kan u meegeven dat ik daar echt naar uitkijk.

Tot morgen!

Dominique

 

 

Een gedachte over “Spiel 2009 Vorschau: Teil Zweiundzwanzig

  1. Haha, Ik kijk nu al uit naar je verslag van de volgende sessie.
    Je maakt het me wel steedsmoeilijk om NEE te zeggen tegen een aanschaf van dit spel in Essen. :p

    Like

Reacties zijn gesloten.