Spiel 2009 Vorschau: Teil Fünfzehn

Tobago (Zoch)

Ich liebe Zoch, maar of ik Tobago liebe valt zeer te betwijfelen. Men schermt met de moduleerbaarheid en dubbelzijdigheid van het spelbord, iets waar een beetje bordspeler al twintig jaar niet meer van opkijkt, en weer worden onze deductieve vaardigheden aangesproken. Professor Pünschge heeft bij Zoch blijkbaar wat losgemaakt. Die prof was tot op zekere hoogte goed, maar nu ook weer niet zo goed om er een reeks aan op te hangen.

Dat deductieve moeten we hier toch met een korreltje zout nemen. Men trekt kaarten die aan de hand van geografische of omgevingskenmerken aangeven waar een bepaalde schatsoort zich al dan niet bevindt. Dat gaat zo door tot het net zich om de schat in kwestie heeft gesloten, we er met ons 4×4-tje om ter eerst naartoe rijden en haar vervolgens claimen. De waarde van de schat wordt bepaald door het willekeurig trekken van schatkaarten die vervolgens onder de deelnemers aan die bepaalde schatzoektocht door middel van een aanbiedsysteem worden verdeeld. Verder zijn er nog amuletten en gebeurtenissen die worden geacht dit gerecht extra op smaak te brengen.

Het ziet er allemaal heel mooi uit – Zoch blijft Zoch – maar het spel zelf lijkt me, ondanks de 32-voudige moduleerbaarheid van het niet traditioneel gevormde spelbord, een lage herspeelbaarheidsfactor te hebben. Het lijkt me ook meer iets voor wat oudere kinderen en binnen deze doelgroep zou het wel eens heel goed kunnen aanslaan.

Hieronder een Franstalig filmpje waarin u getuige kunt zijn van une session. Ik heb al een mailtje gestuurd naar Mathilde van Gigamic met de vraag of ze mij het spel nog eens persoonlijk op mijn appartement wil komen uitleggen. De Christusfiguur links in beeld hengelt duidelijk naar een eigen talkshow en het is hem gegund, maar dan liefst in een ander werelddeel. Let ook op de verwarring bij het lokaliseren van de mogelijke posities van de schatten in de aanvangsfase. Dat belooft.

 http://www.trictrac.net/index.php3?id=tv&inf=tv_flash&ref=214

Tot morgen!

Dominique

Een gedachte over “Spiel 2009 Vorschau: Teil Fünfzehn

  1. Het filmpje stretchte mijn povere kennis van de Franse taal tot over de verstaanbaarheidsgrens, maar na een tweede keer kijken had ik alles wel door. Paar nieuwe woorden en uitdrukkingen geleerd (‘bourré des trésors’ vond ik wel een mooie) en verder eigenlijk wel met plezier naar het spel gekeken. Inderdaad relatief weinig herspeelbaarheid (die goudkaartenstapel is wel erg fors), maar toch duidelijk een stap ingewikkelder dan Wie Is Het? Leuk vond ik het echte graafmechaniek, waar je toch een beetje moet opletten wat je wanneer neemt omdat je anders wordt overgeslagen.

    Niet super, maar ook niet helemaal getsie.

    Like

Reacties zijn gesloten.