Spiel 2009 Vorschau: Teil Vierzehn

Caligula (Elfinwerks / Postscriptum)

De naam alleen al. Geef toe, beste medespeler, zou u niet af en toe een kerel van dit kaliber willen zijn? En u te buiten laten gaan aan wilde orgieën, intriges, broeder- en zustermoorden en liggend druiven consumeren op een bank?

Vanaf 14 jaar, zegt de doos. Dat geeft al een kleine indicatie dat dit spel toch een zekere rijpheid vraagt. Nero zit er ook tussen en God, wat was die man lelijk. De andere protagonisten in het drama dat zich op onze speeltafel gaat voltrekken hebben eveneens geen referenties nodig om door te kunnen dringen tot de finale van “lelijkerd van onze gezellige spelavond”. Afgrijzen op het eerste gezicht als het ware. Gelukkig gaan er tijdens de sessie gegarandeerd een paar aan. Het is dan aan u om ervoor te zorgen dat u dan degene bent die aan de handvatzijde van het mes staat. Het zwaard, de giftige adder en het vergif worden jammer genoeg niet gehanteerd in dit spel. Daar had u een halte eerder voor moeten afstappen, in Bacchus’ Banquet.

Ik denk echter dat een mes wel volstaat om hiervan te genieten. Meer gereedschap heeft men niet nodig om de keizer uit de weg te ruimen en uw stromannetje op de troon te plaatsen. Alle ingrediënten voor een kwalitatief hoogstaande Romeinse tragedie zijn aanwezig: konkelen, bluffen, liëren, vriendjes maken, verraden en – last but not least – steken.

Na een eerste lezing van de relatief complexe regels moet ik toch ook een beetje voorbehoud maken. Ik vraag me af of deze complexiteit de flow van het spel en de specifieke vaardigheden die daarbij van u worden gevraagd niet in de weg staat. Dat zou enorm jammer zijn.

Maar een spel dat werd geconcipieerd rond het werkwoord “beramen” mag gerust even nader onder de loep.

Tot morgen!

Dominique