Spiel 2009 Vorschau: Teil Neun

Nostra City (Hazgaard Editions)

U bent een goeie werkkracht in een New Yorkse stadsbende. Eén probleem: de grote baas werd de nor in gedraaid en u loopt er nu een beetje verloren bij. De grote baas wil, nadat hij uiteraard is vrijgesproken van de 246 aanklachten die tegen hem lopen, rustig op pensioen gaan en het bedrijf overlaten aan de werknemer die tijdens zijn noodgedwongen afwezigheid de boel het best heeft beredderd. Concurrentie binnen dezelfde bende, als dat maar goed gaat. U weet dus wat u te doen staat: moorden, omkopen, betonneren, vervalsen, chicks binnen- en buitendoen en meer van dat fraais. Soms bent u echter ook voor rede vatbaar en bent u bereid te onderhandelen en allianties aan te gaan met ander geteisem. Tijdelijk uiteraard, u bent geen mietje.

Ondanks de originele insteek vrees ik dat we dit allemaal al eens gezien hebben, maar het is een kaartspel met opvallende, ietwat speciale illustraties en misschien relatief goedkoop. Aan de andere kant is het in eerste instantie een Franstalig kaartspel, wat het bestuderen van de regels en de actiekaarten en dus het spelen zelf een beetje lastiger maakt voor een aantal onder ons. Toch lijkt een Engelstalige versie de logica zelve. Dit speelt zich immers af in New York, en gangsters met een Frans accent in Downtown New York? Du jamais vu.

Mooi om naar te kijken ongetwijfeld, maar mooi om te spelen? On verra.

Tot morgen!

Dominique