Spiel 2009 Vorschau: Teil Acht

The Republic Of Rome (Valley Games)

Men neme veel tijd, een aantal spelers die elkaar het licht in de ogen niet gunnen en een Oud Romeinse setting waar moord en doodslag even ingeburgerd zijn als het dagelijks wisselen van onderbroek. Men voege daarbij een takenpakket van een zodanige omvang dat er geen enkele crisismanager – voor welke bonus dan ook – bereid zal worden gevonden hieraan te beginnen, een semi-coöperatief spelsysteem met paranoïde insteek dat het (angst)zweet in liters van uw rug zal doen lopen en u hebt een heel klein beetje een idee waarmee u hier te maken krijgt. Eigenlijk was dit spel – dit is een heruitgave – een soort Pandemic avant la lettre, alleen nog veel erger. Ik kan het weten, ik heb ze allebei gespeeld. U speelt hier met en tegen elkaar. Dat mét valt niet al te licht op te nemen want de dijken staan echt wel regelmatig op springen in dit spel. Onder de vorm van Barbaarse hordes die te pas en te onpas en nogal agressief aan uw deur staan te bonken bijvoorbeeld. Waar u allemaal mee te maken krijgt zou ons te ver leiden maar u gaat niet weten waar eerst te beginnen. Gelukkig bent u niet alleen, het zootje ongeregeld waarmee u aan tafel zit kent identiek hetzelfde probleem. Dat is een troost. En om te winnen moet u er samen uit. Maar niet teveel.

Een leuk gegeven is dat u in de senaat mag zitten, soms zelfs als Grote Baas. En debatten mag voeren. Niet te vergelijken met het slaapverwekkend vertoon van de fossielen in onze eigen tweede kamer, neen. Op het scherp van de snede gaat het hier. Met pathos en gevoel voor dramatiek. U bepaalt zelf hoeveel redenaarstalent u erin legt, met andere woorden: u maakt het spel.

Vanaf 16 jaar, raadt men aan. Dat is niet slecht gezien. Wie over het meeste levenservaring beschikt heeft hier ook de meeste kans om winnend de arena te verlaten. Op alles wat in u zit zal beroep worden gedaan: intelligentie, bluf, empathie, realiteitszin, durf, overredingskracht, gewetenloosheid zelfs en indien nodig het lef om wat samen met u aan tafel is geschoven mee de dieperik in te sleuren als u de overwinning door uw in onschuld gewassen handjes voelt glippen.

Nadeel: de tijdsinvestering die dit monster vraagt. De doos van Avalon Hill heeft het over 240 minuten. Minimum. U mag eindelijk naar waarheid tegen uw partner zeggen dat “het een beetje later zal worden vanavond”. Want het wórdt later. Dat is in dit geval niet erg, want u gaat dronken thuiskomen, dronken van speelgenot. Het nuttigen van alcoholische dranken is tijdens dit spel trouwens niet aan te raden. Uw gedachten moeten er immers ten allen tijde bij blijven.

Ook een nadeel: mogelijk niet op tijd klaar voor Essen. De releasedatum is voorzien in oktober of november en we weten allemaal wat dat betekent. Eens gokken welke maand het wordt. Of neen, welk jaar. Ik hou het op 2010.

Nadeel drie: Valley Games. Ik heb geleerd heel goed op mijn hoede te zijn voor deze uitgever. Klantvriendelijkheid – buiten het afleidingsmanoeuvre Miss Canada dan – is nog steeds een belangrijk werkpunt voor deze firma.

Hebt u het voor dit soort spellen, ziet u de tijdsinvestering en complexiteit niet als hinderpalen en durft u de klantendienst van Valley Games aan, hap dan gerust toe.

En begin alvast te oefenen voor de spiegel.

Tot morgen!

Dominique

2 gedachtes over “Spiel 2009 Vorschau: Teil Acht

 1. En je hebt een afkeer van spellen waar je een uurtje bij na moet denken en die niet ontspannen…??? Dat moet je me toch eens uitleggen.

  Like

 2. Maarten,

  Die uitleg is eenvoudig: de leeftijd.

  In het begin van de jaren 90 had ik een vriendenkring waarin dit spel regelmatig, en met succes, op tafel kwam. Ik heb daar fantastisch mooie herinneringen aan.
  Maar mijn tolerantie ten aanzien van langdurende en complexe spellen was toen veel groter dan nu. Met het verstrijken der jaren is die tolerantie aanzienlijk weggesmolten. Vandaag zal men toch het een en ander uit de kast moeten halen om mij nog tot een sessie TROR te bewegen.

  Maar voor zij die kicken op de elementen die ik aanhaalde in mijn beschrijving is TROR lekker smullen.

  Like

Reacties zijn gesloten.