Spiel 2009 Vorschau: Teil Fünf

Endeavor (Z-Man Games)

Dit is voor u, de gelouterde veelspeler. Ik daarentegen heb nu al afgehaakt omwille van de grote gelijkenis met Goa, wat voor mij dan synoniem staat met te droog en te lang.

Maar ik hoor en lees hier ook goeie dingen over. Die lange duur bijvoorbeeld, die moeten we toch met een serieuze korrel zout nemen. Na de gewenning is dit te piepen in een uurtje, sommigen gewagen zelfs van een klein uurtje. Er bereikten mij ook rapporten van spelers die na een sessie de slaap moeilijk konden vatten omdat ze zich maar bleven afvragen waar het fout ging. Ook interessant: je kunt niets verkeerd doen, elke actie geeft resultaat en de eindscores liggen dan ook dichtbij elkaar. De winnaar is diegene die het nét iets beter heeft gedaan dan de rest. Sober, maar mooi zijn naar het schijnt ook eigenschappen waarover dit spel beschikt. Mij lijkt het op het eerste gezicht allemaal nogal bruin en daar heb ik sedert Magna Grecia nog altijd nachtmerries over. Maar smaken verschillen. Gelukkig.

Wat mij ook intrigeert is dat u met kanonnen kunt schieten op uw tegenstanders, wat toch een zekere vorm van interactie belooft.

Nadeel is dat er nogal wat fiches moeten geplaatst worden vooraleer u aan de slag kunt en dat die fiches nogal vatbaar zijn voor spontane verdwijningen op het moment dat alles weer in de doos moet. Ook de totale afwezigheid van geluk, buiten de willekeurige plaatsing van de hoger genoemde fiches aan het begin, stemt me een beetje ongelukkig. Dan gaat de hersencapaciteit en het vermogen die tenvolle te benutten meespelen, en dan trek ik meestal aan het kortste eind.

Is uw affiniteit voor Duitsland groter dan die voor Amerika, ga dan voor Magister Navis van Lookout Games. U weet wel, de uitgever van Agricola, een spel waarover ik in deze aanloop naar Spiel verder met geen woord zal reppen.

Dit zou wel eens dé hit van Spiel 2009 kunnen worden. Maar daar beslis ik niet over. Dat zult ú zijn.

Tot morgen!

Dominique

6 gedachtes over “Spiel 2009 Vorschau: Teil Fünf

  1. Naar deze kijk ik toch wel een beetje uit. Hij staat al geruime tijd op mijn radar, hopelijk kan hij mij bekoren, want het zou een tegenvaller zijn, mocht dit niet het geval zijn.

    Like

  2. Niet voor jou? Ondertussen heb ik toch serieus de indruk dat je het een topper vind!!!

    Like

Reacties zijn gesloten.