Spiel 2009 Vorschau: Teil Drei

 

Vasco Da Gama (What’s Your Game?-Rio Grande-Lautapelit.fi)

Of Vasco zal uitvaren op 22 oktober is nog zeer de vraag. Er gaan geruchten dat het schip nog niet volledig waterdicht is en nog een jaartje in het droogdok zal liggen. Ach, geruchten zijn geruchten. We zullen na het afstappen ter plaatse de nodige vaststellingen wel doen.

De eerste indrukken zijn lovend, maar ik heb ondertussen al lang geleerd daarmee op te passen. De indruk van mijn eerste lief was ook overweldigend en zie waar we geëindigd zijn. Varen En Verkopen In Het Verre Verleden is trouwens al zo dikwijls de revue gepasseerd dat het een beetje afgezaagd wordt. En de handelingen die men in dit spel wordt geacht met veel speelvreugde te doen ook. Want wat lezen wij op BGG? Tile Placement, Variable Player Powers, Variable Phase Order en – hou u vast – Worker Placement. Dat tempert een beetje mijn enthousiasme. Maar niet dat van de hardcore speler waarvoor dit is bedoeld. Zij kunnen weer steunend, zuchtend en diep fronsend een 90-tal minuten vol aan de bak.

Wat wél voor Vasco Da Gama spreekt is de schoonheid van uitvoering. Daar krijg je bijvoorbeeld in de discipline kunstschaatsen veel punten voor. Italiaans design hebben we hier. En werden de Italianen onlangs door de Duitsers niet verkozen tot het meest aantrekkelijke volk van Europa? Maar schoonheid went. Vrij snel zelfs, dus laten we hopen dat het inhoudelijke aspect in verhouding recht evenredig is met al dat moois.

Een veeg teken is dat er op 22 augustus jongstleden nog naarstig werd gezocht naar vertalers Duits en Frans, wat het ergste doet vermoeden voor de bijsluiter.

What’s Your Game? Het is een verduiveld goeie vraag. Of het antwoord daarop Vasco Da Gama is valt nog even af te wachten.

Tot morgen!

Dominique