De “De Tafel Plakt!” Awards 2008: deel 18

Trend van het jaar

Twee trends vallen hier onherroepelijk in de prijzen: de terechte (her)waardering van het coöperatieve spel en de hoge graad van “doe-het-zelf-vakmanschap” dat tegenwoordig van de doorsnee speler wordt geëist.

Trend één: Ik heb het meegemaakt dat ik werd uitgelachen omdat ik melding maakte van mijn onvoorwaardelijke liefde voor “In De Ban Van de Ring”. Coöperatief spelen was immers voor watjes. Ik werd net niet aan een schandpaal op de grote markt gezet, met als bovenschrift “Dit hier speelt coöperatief: bespotten en beschimpen graag!” Nú is het bon ton om te dwepen met coöperatieve spellen. Pandemic, Red November, Battlestar Galactica, Der Hexer Von Salem. Noem maar op. Trouwens, speel “In De Ban Van De Ring” eens samen met de uitbreidingen “Vrienden En Vijanden” en “Battlefields”. Ik garandeer u dat u om uw moeder roept. Ik hoop dan ook van ganser harte dat deze award volgend jaar uitvloeit in de prijs “blijver van het jaar”.

Trend twee: doe-het-zelvers in de spellenwereld. Vroeger was het simpel: spel uit de doos en spelen maar. Nu, in eeuw 21 – toch de era van het gebrek aan tijd – wordt van ons verwacht dat wij alvorens van enig spelplezier te genieten een resem herstelwerkzaamheden uitvoeren. Ik heb vroeger geleerd dat een belangrijke eigenschap van herstelwerkzaamheden is dat het om een activiteit gaat die plaatsvindt nadat er sleet of beschadiging door manipulatie is opgetreden. Hier, beste medespeler, moeten we aan de slag alvorens we het produkt kunnen gebruiken. Beeldt u zich even in dat u een nieuwe auto koopt (Lada laten we even buiten beschouwing). Alvorens u ermee kunt rijden moet u eerst uw uitlaatbevestiging bijschroeven, uw kofferdeksel waterdicht maken en uw portieren passend. Enkele voorbeelden: Giants (de hoofden van de Moai moeten bijgevijld om de hoedjes te laten passen), Via Romana (de mijlpalen moeten manu militari aan de voetjes worden bevestigd), Saigo No Kane (de voetjes van de karakters moeten met de grootste omzichtigheid wijder worden gemaakt), Comuni (het aftelspoor moet gecorrigeerd en bijgeplamuurd), Middle Kingdom en Genji (de kleverige kaartjes vragen extreme concentratie en fingerschpitzen gefuhl bij het uit elkaar halen). Extreme handigheid wordt van ons geëist. Daarbij komt nog dat de onderdelen meestal niet al te groot zijn en enig precisiewerk van ons wordt verwacht. U zult maar bouwvakker zijn, met handen als kolenshoppen, en tevens spelliefhebber. Moesten microchirurgen zich trouwens aan deze uitdagingen wagen, ze liepen krijsend de kamer uit. Elke zichzelf respecterende speler beschikt tegenwoordig over een van materiaal uitpuilende gereedschapskoffer: soldeerbouten, superlijm, ijzerdraad, snoerloze boormachines, vijlen, schaven, breekmessen (met veiligheidspal), lasapparaten (elektrisch en MIG), schroevendraaiers, precisiehamers, een uitgebreide horloge-herstellingsset en een zandloper. Er zijn spelersvrouwen die mij huilend kwamen vertellen dat hun man geen tijd meer had voor de dagelijkse klusjes omdat ze al hun tijd spendeerden aan het spelklaar maken van hun kleinoden. Zo ver is het dus gekomen in 2008.

U telt vanaf nu voor twee want u bent gewaarschuwd. Ik zag trouwens onlangs een mooie en budgettair verantwoorde moersleutelset in de Gamma. Zich reppen is hierbij een toepasselijk werkwoord.

Maar geen nood: terwijl ik dit neerschrijf klinkt uit mijn tv-luidsprekers het troostend lied “Somewhere Over The Rainbow”. Rekening houdend met het bovenstaande betoog is het u toegestaan de tekst naar eigen goeddunken aan te vullen.

Tot morgen!

Dominique