De “De Tafel Plakt” Awards 2008: deel 17

Het meest tijdverslindend spel van het jaar

Android (Fantasy Flight Games)

Als er nog dromen zijn die u tijdens dit leven wilt realiseren legt u dit spel beter niet op tafel. De kans dat tijdens de sessie alle oliebronnen ter wereld uitgeput zijn, de gemiddelde temperatuur door de opwarming van de aarde met 20° Celsius is gestegen, Osama Bin Laden president van Amerika is geworden en u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt is vele malen groter dan de kans dat u het eindspel haalt.

180 minuten speeltijd staat er op de doos. Mag ik even? Hahahahahahahahahahahahahahaha! 300 minuten (minstens!) lijkt me een veel realistischer benadering.

Sciencefiction, u mag altijd bij me langslopen als u er iets over te vertellen of te doen hebt. Een spel spelen bijvoorbeeld. Alles kán tenslotte in dat universum. Zo heb ik bijvoorbeeld zeer genoten van UFO’S! Fritten Aus Dem All (Argentum Verlag), verder afgekort als UFADA, waarin aliens de aarde veroveren door her en der hamburgertenten neer te poten, vervolgens á volonté frietjes en hamburgers te bakken, ze vol te spuiten met psychofarmaca en deze zonder enig schuldgevoel aan ons, nietsvermoedende aardbewoners, te verkopen. U begrijpt: wij gaan eraan en zij hebben er weer een planeetje bij.

Vergeleken met Android is UFADA ganzenbord in space, met kleine ruimtescheepjes i.p.v. gansjes en een zwart gat waar normaal gezien de put hoort te zitten. Want ik wil u even waarschuwen voor de complexiteit van dit spel. Android pakt het wel leuk aan door een moordmysterie te creëren dat relatief dringend moet worden opgelost terwijl de protagonisten ook nog eens met hun eigen demonen – zeg maar de hindernissen van het leven – moeten afrekenen. Voorkomen dat je zo zot wordt als een deur bijvoorbeeld. De demonen van het leven, ik kan erover meespreken. Ik heb er ruimschoots ervaring mee. Op de snelweg die leven heet staan ze mij regelmatig grijnzend toe te wuiven. De vraag is alleen of ik ze ook nog op de speltafel wil tegenkomen. Dat intern conflict, gecombineerd met een missie van heb ik jou daar, die dan op haar beurt nog eens in concurrentie moet met je tegenstanders, maakt Android een – hoe zal ik het zeggen – zwaar spel. Er zijn er onder ons die zich daar eens lekker helemaal in kunnen laten gaan. Dat is hen gegund, maar als er eentje tussenzit die zich ook helemaal laat gaan in het zogenaamde “lekker lang nadenken over een optimale zet” moet u heel erg beginnen oppassen. Voor levensdromen die dan niet meer kunnen worden gerealiseerd bijvoorbeeld.

Of spelletjes die nooit zullen worden gespeeld.

Tot morgen!

Dominique

Een gedachte over “De “De Tafel Plakt” Awards 2008: deel 17

  1. Lekker lang nadenken.
    Daar zijn oplossingen voor.
    Zoals spelen met een zandloper.
    Wij hebben deze al moeten invoeren bij het spelen van Formula Dé. Kan je nagaan wat voor een denkers er soms aan onze speeltafel zitten.

    Like

Reacties zijn gesloten.