De “De Tafel Plakt!” Awards 2008: deel 16

Misprint van het jaar

Comuni (Huch & Friends). Ik wist het niet, maar in Italië tellen ze helemaal anders dan bij ons. Dat verklaart onmiddellijk hoe Berlusconi erin geslaagd is daar premier te worden.

Het telspoor in Comuni – eigenlijk een aftelspoor – gaat vrolijk in de clinch met de geldende definities aangaande de logische neerwaartse opvolging van natuurlijke getallen. Ik geef even duiding: als men in Italië een raket zou lanceren, gaat de aftelling als volgt: 15-14-13-12-15-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1-0

Moest ik verantwoordelijkheid dragen bij de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA zou ik toch twee keer nadenken vooraleer de Italianen verder te betrekken bij het Galileo-project. En al helemaal indien het zou gaan om de lancering van een Ariane-raket. Tenzij het een enkeltje is met Berlusconi aan boord.

Voor u met uw pas aangeschafte exemplaar weer naar de winkel holt toch enkele woorden van geruststelling: het spelplezier – een fenomeen dat wel degelijk bij dit spel optreedt, tot mijn eigen grote verrassing – lijdt er niet onder. Omdat dat aftelspoor eigenlijk geen vereiste is. Misschien merkt u het niet eens op, en al zeker niet als u van Italiaanse origine bent. En u kunt het ook zo bekijken: vanaf het moment dat er een tweede editie komt hebt u een collector’s item in handen. Of als u gevoelig bent voor het betere opvoedkundige werk: u beschikt nu over een heerlijk didactisch instrument om uw kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met de Italiaanse telmethode.

Tot morgen!

Dominique