De “De Tafel Plakt!” Awards 2008: deel 3

Visueel hoogstandje van het jaar

Timber Tom (PYXI). Geen speld tussen te krijgen. Pas verkrijgbaar sedert half december 2008. Maar 2008 is 2008 en de prijs is dus binnen. Prachtige componenten, duidelijk met liefde gesculpteerd: de avonturiers, de goudzakken, de voorraadzakjes, de bomen (80!), de kaarten, de dobbelsteen, het voorraadbord voor elke speler en dan heb ik het topografische spelbord – met afsluiting – nog niet eens vernoemd. U moet dat bord tijdens het spelen eens oppakken en met spelstukken en al ondersteboven houden. Alles blijft mooi op zijn plaats. U weet dat vooraf natuurlijk, maar uw medespelers niet en het afgrijzen dat zich dan op hun gezicht manifesteert zult u gans uw verdere leven blijven koesteren. Wint u niet hebt u dat dan toch gehad. En de extreem functionele en spelonderdeelbeschermende doos dan. Baarmoederachtige efficiëntie. Daar kunnen de makers van bijvoorbeeld Cambria nog heel wat van leren.

Speltechnisch doet Timber Tom me een beetje denken aan Sator, ook een hele mooie voor de etalage. Geen pater te zien hier, maar avonturiers. Maar net als de patertjes in Sator moet er goed gepland worden (en geplant: zie verder). Onze avonturiers moeten om ter eerste van elke bergtop op het spelbord (neem die bergtop gerust letterlijk) een – het moet gezegd: riante – goudzak bergen. Snelle jongens of meisjes winnen dus. Maar ziet: wij planten (liefst vlak voor de neus van onze tegenstanders) en kappen ook bomen, vullen onze voorraadjes aan in gezellige berghutten, vliegen op eenvoudig verzoek – als onze radio het doet tenminste – met helikopters van helipad naar helipad, worden geteisterd door meedogenloze stormen of geholpen door een beetje rugwind. En dat in de gezellige warmte van een droge huiskamer. Het spel zelf is in een kleine 10 minuten uitgelegd maar wees gerust: de overwinning binnenslepen is een heel ander paar mouwen. En het zal nog moeilijker en afwisselender worden met de uitbreidingen die al aan de einder staan te zwaaien. Ik heb iets horen vliegen over beren en dynamietstaven. Onder andere. Dat belooft.

Runner up: Giants van Matagot. Deze mag niet onvermeld blijven. En gelukkig is ook het spelen van deze femme fatale zeer de moeite waard. Jongens en meisjes toch, wat kost het toch moeite dit na afloop weer in de doos te steken. Echt zonde van de afbraak.  Als Leo Pleysier een boek over Giants zou schrijven zou het ” Paaseiland is altijd schoon” heten. En hij zou overschot van gelijk hebben. Ondertussen zijn de aangepaste Pukao (hoedjes) ten huize van gearriveerd en dit stuwt het spelplezier nog een paar graden extra de hoogte in. Zowel visueel als inhoudelijk één van de mooiste verrassingen van het jaar. Giants had deze award kunnen winnen maar verliest op punten omwille van de niet passende hoedjes. Maar Matagot wint dan misschien weer wel de award voor de uitgever met de beste service. On verra.

Tot morgen!

Dominique

6 gedachtes over “De “De Tafel Plakt!” Awards 2008: deel 3

 1. Aaaaaaaargh,
  waarom schrijf jij van die vreselijke stukken.
  Of nog erger, waarom lees ik ze überhaubt.

  Want wat is er nu gebeurd??????

  Ik lees dit stukje over Timber Tom, raak getriggerd, zoek het op op BGG, bezoek de website van de uitgever en plaats en bestelling. En dat alles bijna in een adem.

  Dit soort blogs wordt nog een keer mijn faillisement. 😦
  Maar dan gaan we wel spelend ten onder 😛

  Like

 2. Rober,

  Ik schaam mij diep voor het feit dat ik je op kosten heb gejaagd. Maar je zult zien, als het pakket op je deurmat is geploft zul je verrukt zijn over de inhoud.
  En je opmerking over “spelend ten onder” kan ik alleen maar toejuichen. Hierbij verklaar ik u dan ook officieel als “nen echte!” Een voorwaarde trouwens om voor het jaar 2009 in aanmerking te komen voor de award “den echte van het jaar!”.
  Maar dan wel deze blog blijven lezen aub.

  Dominique

  Like

 3. Ook ik ben na jouw stukje terug op dit spel gebotst. Ik had het enkele maanden al een keertje als teaser gezien op BGG en toen had ik een beetje een “river crossing” gevoel, maar na het lezen van dit stukje blijkt er onder al dat mooi materiaal ook nog eens een leuk spel te zitten. Ik ben dan ook ineens aan het onderhandelen geslagen en het spel zal binnenkort ook onze spellencollectie vervoegen.

  Like

 4. Ik ben serieus aan het twijfelen geslagen om al dan niet te bestellen. 50 euro is al een redelijk bedrag natuurlijk.
  Misschien eerste eens testen ten huize van…

  Like

 5. Dominique, je bezorgt die Marco Bing goede klanten… Ook ik moest na het lezen van je stukje kijken op de site en op Boardgamegeek. Een half uur later was ik opeens 50 euro armer….

  (en dan moet ik ook nog al die spellen van u overkopen, ik moet binnenkorten maar eens een kamer aanbouwen…)

  Like

 6. Mike B,

  Je moet het zo bekijken: je bezorgt jezelf ook een zeer mooi en echt wel goed spel. En op termijn misschien wel een extra spellenkamer in je huis. Daar kan ik als appartementbewoner alleen maar van dromen hoor.
  Ik wou dat ik erbij was om het getwinkel in je ogen te zien als je het pakket openmaakt. En niet panikeren als je het spelbord niet onmiddellijk vindt. Het zit in het deksel verborgen.

  Dominique

  Like

Reacties zijn gesloten.