Vlieg op koe zoekt boer!

Mow. Als je het uitspreekt en daarbij de eerste letter even weglaat krijg je ongeveer het geluid dat Ik elke ochtend maak als ik vanuit mijn bed de wijde wereld instrompel. En af en toe duikt het ook op als ik een spel uit het bovenste spellenrek trek.

Mét die eerste letter is Mow ook een kaartspelletje. Van Bruno Cathala. Uitgegeven bij Hurrican. De man ligt in mijn bovenste schuif omwille van Boomtown, Drôles De Zèbres, Iglu Iglu, Jamaica, Lawless, Mission Red Planet, Queen’s Necklace en, last but not least, Shadows Over Camelot. Monsieur Cathala heeft dus één en ander in zijn mars en ik raad u dringend aan één van de bovengenoemde spellen eens op tafel te leggen of, als u ze niet bezit, ernaar op zoek te gaan. Frankrijk lijkt mij een geschikte plaats.

Mow wordt door kenners omschreven als lichte kost en sommigen halen hun neus ervoor op. Wat de lichtheid betreft hebben de kenners overschot van gelijk, wat betreft het neusophalen niet. Kijk, ik gebruik af en toe ook graag een opulente maaltijd waarvan je achteraf zo heerlijk loom en traag wordt, maar ik eet af en toe ook graag een licht dessertje, iets met slagroom en vooral met veel lucht opgeklopt.

Mow is slagroom. Vers en uit melk van een gezonde koe. Als je dit speelt ga je je vanzelf beter voelen. Uw mondhoeken gaan na lange tijd weer eens op hoogtestage en u vergeet zelfs even alle zorgen die u bezwaren. Geen plaats voor kredietcrisissen, dalende koopkracht, Afghanistan, files en de verstopte afvoer van de wastafel waaraan uw jongste dochter weer eens persé haar eigen haar wou knippen. U bent even gezellig van de wereld.

Geen plaats ook voor ingewikkelde, volumineuze spelregelboeken met op de laatste pagina een ruime opsomming van de uitzonderingen op hetgeen u vlak ervoor intensief van buiten hebt geleerd. Neen, rechttoe rechtaan hier. Ik vat het regelwerk voor u even samen:

U krijgt vier koeienkaarten in kleur op hand waarop koeien, een getal en vliegjes staan.

Iemand, door de band startspeler genoemd, begint met het uitspelen van een kaart.

Na het uitspelen van een kaart trekt u er eentje bij van de trekstapel.

Als u aan de beurt bent speelt u een kaart uit. Die moet hoger of lager zijn dan de kaarten die er al liggen. Kunt u dat niet verzamelt u de tot dan uitgespeelde kaarten op een stapeltje en houdt deze bij tot op het einde van de ronde. Vervolgens speelt u een nieuwe kaart uit.

Met speciale actiekaartjen kunt u de regels even omzeilen en naar eigen believen de spelrichting veranderen. Boffer!

Als de trekstapel op is telt iedereen de vliegjes op al zijn/haar verzamelde kaarten op. Dat zijn minpunten.

Als er een ongelukkige 100 punten bereikt eindigt het spel.

Wie de minste minpunten heeft wint.

Muggenzifters wijzen steevast op de overeenkomst met 6 Nimmt. Daar word ik zo moe van, van uitspraken als: “Ja zeg, Tribun, dat lijkt toch op De Kathedraal hoor.” Of “Agricola, dat is afgekeken van Caylus, zoals je die acties moet kiezen.” En dan wordt zo’n spel al bij voorbaat gedevalueerd. Spijkers op laag water zoeken noem ik dat. Mocht alleen, om maar eens een Belg van betekenis te noemen, Adolphe Sax, en hij alleen op zijn fantastische uitvinding spelen dan? Zijn The Beatles minder goed dan – ik zeg maar iets – Frans Bauer omdat ook zij in hun liedjes een drumstel gebruiken? Ik dacht van niet. Is een spel goed dan is het goed en verder geen gezeur. Er wordt al genoeg vergeleken in de wereld.

Wow

Lachen, gieren en brullen.

U maakt spontaan koeien- of vlieggeluiden aan tafel.

De spelregels uitleggen kost welgeteld 23,58 seconden.

Het doosje is kleiner dan een pakje sigaretten. En de inhoud is veel gezonder.

Ontspanning met de nadruk op “ont”.

Ideaal voor tijdens de lunchpauze met de collega’s. En daarna voor de werksfeer.

Prachtig artwork.

Zeer kindvriendelijk.

U gaat zich even vergeten af te vragen wat dat nu toch in godsnaam is wat Meat Loaf niet voor de liefde wil doen.

Ow

Een beperkte oplage, maar dit zou wel eens snel kunnen veranderen.

Als dit naast een grote spellendoos ligt valt dit niet zo op en wordt het waarschijnlijk niet gespeeld. Dat is jammer.

Teveel slagroom voor de steaketers onder ons.

 

Mow is slagroom op zijn best. Vliegen komen daarop af. U, beste medespeler, zou dat ook moeten doen. En stuur de vliegjes dan maar lustig door!

Dominique

 

Een gedachte over “Vlieg op koe zoekt boer!

Reacties zijn gesloten.