Het Straweffect.

In een etablissement met de ietwat eigenaardige naam “Parking Achteraan” heb ik van de week, in het zoete gezelschap van een warme chocomelk (echte melk) met slagroom (echte room), mijn gedachten nog eens over mijn belevenissen op Spiel 2008 laten gaan. En één en ander opgeschreven in mijn schriftje. Hieronder deel één.

Wat heb ik over mijn bezoek aan Essen te vertellen? Niets spectaculairs hoor. Niets wat al die andere webmasters, blogschrijvers, forumposters en andere virtuele entiteiten al niet eerder hadden te melden. De leukste momenten waren in mijn geval niet echt gebonden aan bepaalde spellen, maar eerder aan het gezelschap waarin ik mij op donderdag en vrijdag bevond (met die mannen en vrouw op stap gaan is op zich al de moeite waard, daar hoeft zelfs eigenlijk geen spelcontext bij). Dat, en enkele surrealistische situaties die op treffende wijze de zin van het leven – wat mij betreft althans – toch enige duiding gaven waren voor mij “die highlights der messe”.

Voorbeelden?

Het roze konijn waarnaast ik stond te plassen in de mannentoiletten tussen hal 4 en hal 5. Het beest was duidelijk doodop en stond voorover geleund met het hoofd tegen de muur aan. Bewegingloos, de armen – of moet ik zeggen poten – afhangend naast zijn konijnenlichaam. Ofwel kon dat konijn enorm goed richten ofwel wist het niet meer dat het er stond. Ik heb even overwogen de EHBO erbij te halen maar het gedoe dat daarmee gepaard zou gaan zou mij een aanzienlijk tijdverlies hebben opgeleverd bij mijn spellenaanschaf. Later op de dag kwam ik het beest weer tegen. Het deelde strompelend flyertjes uit.

Ik heb drie prachtige en kleurrijke woudelfen gezien met puntoren en in het bezit van iets wat op het eerste gezicht leek op erg gesofisticeerd SM-materiaal. Even later kwam ik er eentje tegen met een knoert van een snor en een glimlach waarvoor ieder normaal functionerend mens onmiddellijk op de vlucht zou slaan. Ik koos er dus ook wijselijk voor mijn hachje, samen met de spellen die ik op dat moment al had ingeslagen, in ijltempo te redden.

Aan de stand van Krimsus Krimsans-Kiste stond ik rond 12u45 in de afprijsbak van hun kaartspelletjes te graaien, samen met een trol van ongeveer 2 meter hoog. En breed. Hij was erg geïnteresseerd in “Wo Ist Jack The Ripper?” en keek voortdurend van het kaartspelletje naar mij en weer terug. Ik heb me wijselijk uit de voeten gemaakt.

Verder ben ik uitgebreid en erg intensief ten prooi gevallen aan het zogenaamde “Straweffect”. Dat zegt u niets? Ik verklaar mij nader. Straw (Alderac Entertainment Group) is een heerlijk kaartspelletje waarbij u een kameel moet beladen met allerhande voorwerpen zonder dat u zijn rugje breekt. Als je dat doet scoor je minpunten. Je tegenstanders gaan in de plus. Het Straweffect doet zich voor op beurzen alwaar veel en leuke spellen verkocht worden. Het effect begint zich te manifesteren vanaf het moment dat u in beide handen plastic zakken vol met spellen draagt die elk minstens 10 kg wegen. U krijgt dan het gevoel dat elk bot in uw lichaam gaat breken. Het effect gaat meestal ook gepaard met snijwonden ter hoogte van de handpalmen. Er is naar het schijnt maar één afdoende behandeling: een trolley. Die gaat dus volgend jaar mee.

Het gekke is dat dit Straweffect zich begint voor te doen op een zogenaamd kantelmoment, de 10 kg. En laat het begrip kantelmoment nu net het belangrijkste spelelement zijn van één der leukste spellen van de beurs, genaamd:

Dominion

Het pijltje van Dominion stond tot voor kort erg ver in de groene zone van mijn steeds alerte  ditisechtietsvoormij-o-meter. Er circuleerden voor de aanvang van Spiel echter een aantal – aanzwellende – geruchten over het grote “Race For The Galaxy”-gehalte. Velen onder ons zullen dat een aanlokkelijke en zelfs geruststellende gedachte vinden, maar het aanvankelijke enthousiasme van ondergetekende werd daardoor toch aanzienlijk getemperd. Ik vind Race For The Galaxy – en dit in tegenstelling tot de massa’s spelers die ik hierboven heb aangehaald – namelijk niet zo’n geslaagd spel. Niet dat ik het geen kans gegeven heb hoor. Ik heb het meermaals op tafel gelegd, steeds weer met een open geest, maar elke spelervaring was slechter dan de vorige. Tot mijn verlangen het te spelen een zodanig laag niveau bereikte dat de luide slag die men hoorde als dit op tafel kwam die van mijn voorhoofd was dat onzacht in aanraking kwam met het tafelblad. Het staat ondertussen op mijn verkooplijst, zeker na mijn orgastische kennismaking met het – in mijn bescheiden ogen – zoveel betere “Glory To Rome”.

Ook de meldingen van het frequent (her)schudden van de kaarten schrokken me een beetje af. Ik heb een voorliefde voor kaartspellen, maar niet voor schudden. Die twee gaan ontegensprekelijk samen, zult u opwerpen en gelijk hebt u, maar toch: hoe minder hoe liever.

Geruchten zijn echter meestal en gelukkig onbetrouwbaar, is weer eens gebleken. Dominion is immers meer dan oké. Ik heb mij in Essen de Engelse editie aangeschaft, die op termijn zeer waarschijnlijk gelardeerd zal worden met allerhande uitbreidingen. Ik heb niet gewacht op de Nederlandstalige van 999 Games, die dan wel Nederlandstalig is maar geen zekerheid biedt over eventuele extra’s (ik zit nog altijd tevergeefs op de uitbreiding van “De Kathedraal” te wachten, vandaar).

Dominion is dus een goeie. Makkelijk uit te leggen, vlot moduleerbaar en prachtig uitgevoerd. Geen kakofonie van iconen op de actiekaarten maar een simpele tekst die uitlegt wat de kaart doet. En een heel handige, zij het ietwat grote, opbergdoos. Dat moest, want er zitten meer dan 500 kaarten in. Geen paniek, er zijn maar een kleine 30 verschillende kaarten. Dat is lekker overzichtelijk en maar de helft ervan komt in elk spelletje in actie.

Voortbordurend op uw starthandje bouwt u een koninkrijkje uit. Een koninkrijkje dat bij speleinde bij voorkeur bestaat uit een respectabel aantal landerijen, zijnde overwinningspunten. U krijgt bij spelaanvang al drie overwinningspunten gratis. Samen met een beetje geld, zijnde zeven goudstukken. De clou is dat u met drie overwinningspunten en dat beetje geld niet veel gaat kunnen doen, het winnen gaat dan immers volledig aan uw mooie ogen voorbij. U moet aan de bak. Dus gaat u actiekaarten kopen en met die actiekaarten weer één en ander doen zodat u een vinnig motortje aan de gang trekt waarmee u zich in de tweede helft van het spelgebeuren massaal en zoveel mogelijk overwinningspunten – onroerend goed dus – gaat aanschaffen. Je hebt je eigen kaartendeck (vorstendom: een beetje fantasie helpt) die je in de loop van het spel verder uitbouwt. Alle aangeschafte kaarten komen ooit weer terug op je hand, die meestal uit vijf stuks bestaat (maar dit kan ook weer door actiekaarten worden beïnvloed, ten goede of ten kwade, afhankelijk van wie ze speelt. U hebt waarschijnlijk al een idee wie de “ten goede”-kaarten speelt en wie de “ten kwade”). U kunt direct als een gek overwinningspunten gaan kopen maar dat raad ik u, en velen met mij, ten stelligste af. Want overwinningspunten geven u tijdens het spel alleen maar nadelen. Ze nemen plaats in in je hand. Plaats waar je veel liever actiekaarten of geldkaarten ziet verschijnen. Vergelijk het een beetje met lucht in een spellendoos. Hebben we daar niet allemaal een hekel aan? De schamele overwinningspunten durf ik in de aanvangsfase van het spel via de kapel zelfs dumpen. Ja, ik ben me d’r eentje en u verklaart mij gek, ik weet het, maar het levert extra plaats op in mijn deckje waar uiteindelijk betere kaarten komen te zitten die bij speleinde hopelijk het verschil kunnen maken. Het kantelmoment is het moment waarop je de actiekaarten laat voor wat ze zijn en overschakel
t naar het kopen van de overwinningspunten. Het Straweffect doet zich voor wanneer je daar te snel mee begint en teveel ballast meezeult waardoor je door je rugje gaat en je het stelletje ongeregeld waarmee je aan tafel zit niet meer kunt bijbenen.

Om je deck maximaal te laten renderen is het dus aan te raden het aantal kaarten zo laag mogelijk te houden maar toch voldoende groot en kwalitatief hoogstaand om een maximaal rendement te creëren. Voorwaar een moeilijke evenwichtsoefening maar de pogingen om niet van je koord te vallen vormen een heel leuke uitdaging.

Dominion is in mijn ogen wat Magic The Gathering had moeten zijn. Richard Garfield zal het niet graag horen maar die mens kent mij toch niet, so what?

Pluspunten:

Makkelijk uit te leggen, moeilijk te winnen.

Het kantelmoment.

Prachtig uitgevoerd.

Handig opbergsysteem voor de kaarten.

Moduleerbaar, leent zich uitstekend voor allerhande uitbreidingen.

Je kunt dit winnen met 0 punten en verliezen met 50 punten. Neem dit gerust van mij aan. Dat is zelden gezien, al komt Glory To Rome ook dicht in de buurt wat dit fenomeen betreft.

Het zoekproces naar de beste combo’s.

Minpunten:

Als je niet aan de beurt bent gebeurt er niet veel en zit je gewoon te wachten. Het is niet echt wachten op Godot, maar een ronde kan vooral bij vier spelers wel een tijdje duren. Een zenhouding helpt.

De prijs: €30 is niet goedkoop voor een kaartspel. En dat was de prijs voor de Engelse editie in Essen. De Nederlandstalige heb ik ondertussen al ergens te lande zien liggen voor €39. Deze prijssetting heeft op het forum van het Spellenspektakel trouwens al een interessante discussiedraad opgeleverd (http://speel.spellenspektakel.nl/forum/viewtopic.php?t=2333).

Het blijft een kaartspel, dus geluk speelt zijn rolletje.

Het geschud en daardoor snellere slijtage, tenzij u over woudelfjeshandjes beschikt.

Een doorsnee kaartspelletje neem je makkelijk mee op reis. Deze niet, tenzij u over een privé-vliegtuig beschikt.

 

Dominion? Geslaagd met onderscheiding!

 

Dominique

 

 

 

7 gedachtes over “Het Straweffect.

 1. Voor welk weggeefprijsje verkoop je ‘Race for the galaxy’ ?
  Ik wil het desnoods nog wel thuis bij je ophalen ook.

  Like

 2. Ik ben het volledig met je eens. RFTG is ook echt mijn ding niet. Glory to Rome daarentegen is WOOW.
  Ook Dominion is mijn ding. Volgens mij niet te vergelijken met RFTG.
  Dus… als je RFTG niet goed vindt, probeer toch maar eens de 2 andere!!!

  Like

 3. Wel Benny,

  Voor €15 is RFTG de uwe. Een koopke, zoals ze hier in Diest zeggen, want zo goed als nieuw. Je mag hem altijd komen ophalen. Geef gerust een seintje. Trouwens, als je dat doet op 8 of 10 november aanstaande krijg je de kans deel te nemen aan de nu al beruchte en legendarische Post-Essen-Marathon van “De Tafel Plakt!” iin Diest. Aanvang: 10u. Einde: als ieder normaal denkend wezen al lang onder de wol ligt.

  Groeten,

  Dominique

  Like

 4. Ik vind Dominion ook een geweldig leuk spel. De verwijzing naar Magic raakt ‘m niet helemaal goed. Dominion kan namelijk nog (!) niet tippen aan de geavanceerde strategieën en aan de interactie van dat meesterlijke kaartspel.

  Like

 5. Erwin,

  Wat mij zo stoorde bij MTG was het deckbuilden. Ik kon daar het geduld en de moeite niet voor opbrengen. Ik werd dan ook voortdurend ingemaakt met killerdecks. Ik weet het, voor anderen was net dat samenstellen de charme van het spel en mogelijk heb ik door het verwaarlozen daarvan de finesses ook niet voldoende geëxploreerd.
  Wat ik zo leuk vind bij Dominion is dat bouwen spelen is. Iedereen dezelfde kaarten voor de neus en opbouwen maar!
  Wat de interactie betreft heb je absoluut een punt. Bij MTG was/is die veel groter. Dat mis ik bij Dominion.
  Veelzeggend is het woordje nog (met uitroepteken) in je reactie. Ik heb het vermoeden dat je, zoals gewoonlijk, meer weet over de toekomst van dit spel. Dat wordt weer intensief “Bordspel.commen” de volgende maanden.

  Groeten,

  Dominique

  Like

 6. Charmante verleider van Canadese dames,

  Ik snap nu beter wat je bedoelde. Als je niet zo’n fanatieke deck builder was, komt Dominion inderdaad beter uit de verf.

  Het doet me deugd dat de goedkope truc met het uitroepteken nog steeds werkt. 🙂

  Groetjes,

  Erwin

  Like

Reacties zijn gesloten.