Gefundenes Fressen Nach Essen!

Maximus, een nieuwe ster aan het Vlaamse popfirmament, is uit het juiste hout gesneden. En zijn muziek ook. Hij maakt liedjes over pornosterren, katten met obesitas en mannen in bikini’s. Geef toe, het is eens wat anders dan “I love you so” en “I can’t live without you” en “Put your lips immediately on those of mine”. Een verademing.

In de spellenwereld ben ik ook zeer gevoelig voor niet zo voor de hand liggende concepten of thema’s of whatever. Fruit Fair (Wattsalpoag. Inc., Kris Gould) excelleert hier omdat het thema voor ons, hardcore gamers, absoluut not done is. Waar het om draait? Appels, pruimen, citroenen en kersen plukken en met deze vruchtjes prijzen verdienen op het plaatselijke dorpsfeest (medailles en lintjes). Een beetje hardcore gamer let er wel voor op om gezeten naast dit spelbord gespot te worden. Het zij zo, zij missen een verrassend goed spel. Eigen schuld.

Dit werd bestempeld als een “hidden gem” op Spiel 2008. Ik heb het ondertussen gespeeld en ik kan het gemgehalte alleen maar bevestigen. Ik kan me, nogmaals, voorstellen dat velen onder ons hier in Essen geen aandacht aan schonken omwille van de looks. Looks die worden geassocieerd met kindjes. Boomgaard van Haba was het eerste wat mij te binnen schoot toen ik het voor de eerste keer zag. Want ook hier worden de vier vruchtensoorten op de laagstammen op het bord gelegd. Maar vergis u niet, dit is er eentje voor grote mensen, niet voor Haba’s. En die grote mensen beleven hier enorm veel plezier aan.

Om u het volledige regelwerk te besparen vat ik het spelverloop hieronder even kort samen:

U beschikt bij aanvang van het spel over 8 kaarten: een kaart voor elk van de vier fruitsoorten en twee plukkers en twee tuinmannen. En een kaartje met een getal waarop de spelersvolgorde wordt aangegeven.

Op elke boom liggen bij aanvang vijf vruchten (dit kunnen meer vruchten zijn in de loop van het spel). Onder elke boom liggen fiches die ons in de loop het spel voordelen opleveren. Ook de 15 te winnen prijzen worden gedekt op het bord gelegd.

Door het gedekt uitspelen van kaarten wijst u plukkers en tuinmannen toe aan de verschillende bomen.

Dan komt de wasbeer op de proppen. De speler die de wasbeerfiche heeft laat het bevallige maar gulzige beertje één stuk fruit van twee verschillende bomen opsmikkelen . Deze worden op het wasbeertjesveld van het spelbord gelegd.

Daarna wordt er om beurt verplicht geplukt en geplant. Indien er bomen zijn leeggeplukt kan er eventueel een fruitruil – wat hou ik van dat woord – gebeuren. Dit gebeurt met fruit uit de voorraden van de spelers. Een tegenspeler kan dit niet weigeren. Handig.

Plukken is plukken. Planten is planten: een fruitsoort uit de voorraad op het kruiwagenveld – jawel! – van het spelbord leggen. 

Na het planten en plukken wordt het fruit dat zich op de kruiwagen bevindt naar de overeenkomstige bomen overgebracht. Het blijft allemaal braaf: geen overspel.

Vervolgens gaan we met ons fruit naar het dorpsfeest om prijzen (overwinningspunten) te winnen (vruchten inleveren, minstens vier) of we kopen met ons fruit extra personeel voor de pluk en het planten. De speler met de wasbeerfiche krijgt voor beide acties korting. Heb je na je bezoek aan het dorpsfeest of het plaatselijke werkloosheidbureau meer dan 8 stukken fruit in voorraad moet je het overtal afdragen aan de voorraad.

Dan worden de actiefiches verdeeld.. De spelers die het meeste fruit in voorraad hebben van de boom waaronder de actiefiches liggen mogen een uitvergrote versie van die fiches op hand nemen. De fiche met nr. 1 geeft aan dat je de volgende ronde als eerste mag beginnen (het aantal stukken fruit dat de anders spelers van deze soort hebben bepaalt de verdere hiërarchie in de spelersvolgorde), de fiche met de seizoensarbeider geeft je de kans een extra vrucht te plukken tijdens de volgende ronde. De wasbeerfiche werd hierboven al toegelicht en de vrachtwagen tenslotte geeft zijn eigenaar de kans zijn arbeiders voor aanvang van de pluk- en plantfase te herschikken (uitermate interessant).

De twee fiches die aan de fruitbomen liggen waarvan de wasbeer gegeten heeft verwisselen van plaats (van boom dus) voor de volgende ronde. Dit is makkelijk te controleren aan de hand van de twee vruchten die het wasbeerveld liggen. Daarna gaan deze twee vruchtjes naar de algemene voorraad.

Het spel eindigt op het einde van de ronde waarin er vijf of minder prijzen op het bord liggen.

De punten worden geteld, zijnde de getallen op de prijzenfiches + een punt voor elke vrucht in je voorraad.

De speler met de meeste punten wint.

Vervolgens wordt het winter en spelen wij bij het haardvuur gezellig een spelletje.

 

Dat is het. In een notendop. Relatief eenvoudig, elegant en toch subtiel diep.

Ja, dat zie ik graag

Kleurrijk zonder kakofonisch te zijn.

Eenvoudig en toch gelaagd.

Snel te spelen.

Een buitenbeentje.

Heerlijk, eens geen middeleeuwen en geen gebouwen en geen geschuifel met steen, hout, zand, leem, zilver en goud.

Nee, dat zie ik niet graag

Ouders met kindjes worden in snelheid genomen.

Moeilijk te verkopen aan échte spelers. Het spelbord en de vruchtjes deuken hun imago.

 

Jet Set, van dezelfde uitgever, ligt hier ondertussen ook al klaar om gespeeld te worden. Ook dát, geloof me vrij, is een verborgen juweel van Spiel 2008. Aangezien ik mij constant in Jet Set- en glamourregionen begeef kan ik ook hier niet omheen. Later meer.

Dominique