Een rechtstreekse aanval op het nu: 2007, een terugblik!

 

Schoonheid is een list van de natuur. Denk daar eens aan als u weer naar een mooie man of vrouw zit te lonken. Zeg achteraf niet dat ik u niet heb gewaarschuwd.

Ik weet eigenlijk niet goed meer waar ik met de bovenstaande inleiding naartoe wou, ik vind het gewoon een leuk statement. En het klopt als een bus natuurlijk.

Misschien ook omdat schoonheid en wedstrijden meestal hand in hand samengaan. Vraag het maar aan Ignace Combré. De man weet er alles van. De snoeper.

Wedstrijdjes, ook wij weten er alles van. In onze spaarzame tijd ploeteren en wroeten we, gezeten aan tafels allerhande en zogenaamd ter ontspanning, om toch maar het ene spel na het andere te winnen. We vechten tegen aliens, bestrijden de ene rattenplaag na de andere, koloniseren in het zweet onzer aanschijns vreemde en verre gebieden, worden constant in de zak gezet, slaan op de vlucht voor een horde losgeslagen vikings, maken kennis met de minder mooie kantjes van de porno-industrie en ik ken er verder nog wel een paar. De lijst is eindeloos. Een hobby, zegt u? Goed gek zijn wij, ja!

Maar het leven heeft zo zijn wetten, lees gerust de eerste zin van deze bijdrage nog eens na, en dus kan ook “De Tafel Plakt” niet ontsnappen aan de wetmatigheid van het opstellen van een lijst. Ik heb er lang over nagedacht of ik wel een jaaroverzicht zou doen en ik heb er al lang spijt van dat ik het enkele maanden geleden heb aangekondigd. Ik geef toe, als éénmansjury heb je wel een voordeel: je wint tijd. Geen eindeloos beraadslaag over welk spel nu dit of dat of geen is. Nadeel: je wordt langzaamaan stapelgek.

Ook ik heb dus een lijst. Let niet op de volgorde, die heeft totaal geen belang. Hier komt ie:

Spelbord van het jaar

1960: The Making Of The President (Z-Man Games). Prachtig spelbord, lekker groot, maar daar kom je tegenwoordig niet echt ver mee om een prijs te winnen natuurlijk. Wat wel de doorslag heeft gegeven is de grote, ronde koffievlek op het bord. Ik heb verhalen gehoord van spelers die tevergeefs met allerhande reinigingsmiddelen hebben geprobeerd de vlek te verwijderen, met alle gevolgen vandien. Anderen stuurden hun exemplaar terug naar de uitgever met de vraag of ze alstublieft een proper konden terugkrijgen.

Spelpion van het jaar

Antler Island (Fragor Games). We moeten er niet omheen draaien, de neukbeesten waarmee je over het spelbord wipt zien er prachtig uit. De kerels van Fragor hebben in deze categorie uiteraard een traditie in stand te houden, maar ze hebben zich ook in 2007 van hun beste kant laten zien. Enig nadeel: ze lijken me breekbaar. Het perverse kantje van dit spel laten we voorlopig even buiten beschouwing. Dat valt onder een andere categorie.

Slechtste inlay van het jaar

Leuk, een leuk spel. Maar je wil na het spelen toch alles terug in die doos krijgen. Daarvoor werd de zogenaamde inlay ontworpen. Eén van de beste en meest praktische voorbeelden is de inlay van “Um Ruhm Und Ehre” (Alea). Een pareltje voor de veeleisende veelspeler. Een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet, en daarom in de bloemen, werd geserveerd door Clementoni, meerbepaald voor het spel “Trapper”. Niet te geloven hoe ver men daar uit de bocht is gegaan. Ik heb uren doorgebracht met puzzelen en op een moment dacht ik dat Clementoni gewoon twee spellen in één doos had gestoken. Een verzamelspel en een puzzel. Ik keek ook regelmatig op de website van Clementoni om te verifiëren of er geen wedstrijd werd uitgeschreven “hoe Trapper weer in de doos krijgen?”. Tevergeefs. Ik heb mijn, extreem oranje gekleurd, exemplaar uiteindelijk uit de doos verwijderd en de rest van het spelmateriaal er gewoon los ingelegd. Veel handiger. Vervolgens stond de inlay me enkele weken op het aanrecht in de keuken toe te grijnzen. Mijn oudste dochter heeft geprobeerd er haar make-up spullen in op te bergen. Dat bracht haar op de rand van een zenuwinzinking. Uiteindelijk begon het hele gezin zich af te vragen of het plastieken gedrocht überhaupt wel een functie had. Onze Nederlandse vrienden zouden er omwille van de kleur eventueel creatief mee kunnen omgaan op het Europees kampioenschap voetbal. Maar verder? Geen idee. Eén van de grootste mysteries van 2007.

Milieuvriendelijkste spelontwerper van het jaar

Wolfgang Kramer. Jongens en meisjes, die recycleert wat af. El Capitan, Der Markt Von Alturien, Auf Achse, Origo en er zijn er nog wel een paar. Een herwerkte versie van Big Boss komt er ook nog aan en God weet wat er in 2008 nog allemaal uit zijn recylagepark komt gerold.

Kaarten van het jaar

Animalia (GameWorks, Hurrican). Mooiste kaarten die ik dit jaar in een spel heb gezien. Ook lekker groot. Lovely.

Thema van het jaar

Antler Island (Fragor Games). Punten scoren door zoveel mogelijk vrouwtjes zwanger te maken, dat belooft voor 2008.

Speelgeld van het jaar

Age Of Empires III (Tropical Games). Gouden en zilveren dukaten. Ze zijn niet te stapelen maar ze zijn lekker groot. En nogal grillig van vorm. En ze maken zo’n lekker typisch geluid als ze door de handjes gaan of als ze op de grond vallen. Daardoor weet je ook dat ze op de grond liggen. Altijd meegenomen.

Speldonderdeel van het jaar

Galaxy Trucker (Czech Games Edition). De astronautjes. Zo schattig.

Duidelijkste spelregels van het jaar

1960: The Making Of The President (Z-Man Games). Overzichtelijk, duidelijk en in kleur. Laat geen vragen open behalve dan hoe ze in godsnaam zo’n complex spel zo goed uitgelegd krijgen. Leest als een goed boek.

Slechtste spelregels van het jaar

Phoenicia (JKLM Games). Het spel grijnst me nog altijd toe vanop het spellenrek. Ik ben er nog altijd niet toe gekomen het eruit te trekken en het te spelen. Het Egmontpact is veel makkelijker te begrijpen dan dit. Ik zoek wel iemand die het me kan uitleggen, al dan niet tegen een kleine vergoeding zoals kost en inwoon.

Gemeenste spel van het jaar

Lifeboat (Fat Messiah Games / Gorilla Games). Vergeleken met dit spel is “Rette Sich Wer Kan” een theekransje voor vrouwen van boven de tachtig met een looprekje. Ik weet nog perfect wat ik deed de dag nadat ik dit spel voor de eerste keer had gespeeld. Ik ben toen constant in de weer geweest. Ik heb brieven geschreven, mailtjes verstuurd, telefoontjes gepleegd, sms-jes verzonden, postduiven de lucht in gejaagd, telegrams laten bezorgen, rooksignalen geprobeerd, in-betweens gebruikt, deurwaardersexploten ingezet, lichtsignalen gegeven met het spiegeltje van de beautycase van mijn oudste dochter en vlagsignalen zwaaiend op het dak gestaan. En dat allemaal om het weer goed te maken. Zo erg was het.

Verdienstelijk tweede: Moai (Face 2 Face Games). Een spel waarin het de bedoeling is zo lang mogelijk te overleven door het volk van je medespelers geheel of gedeeltelijk op te eten, geef toe: je komt het niet vaak tegen. Hier wel. En eet ge niet, dan wordt ge gegeten. En dan verliest ge. Zo simpel is het.

Startspelerfiguur van het jaar

Wadi (Emma Games). Het waterkruikje. Heel mooi gedaan. Elk spel zou een verschillend kruikje bevatten heb ik me laten vertellen. Ik weet niet of dat klopt maar de prijs is toch binnen!

Volste doos van het jaar

Een moeilijke, deze. Laten we zeggen dat de volgende spellen aan de beschrijving “overvolle doos” meer dan voldoen:

Agricola (Lookout Games)

Battlelore (Days of Wonder)

Galaxy Trucker (Czech Games Edition)

Colosseum (Days of Wonder)

Laborigines (Czech Board Games)

Wilt u gewoon veel en kan de rest u geen bal schelen? Zoek niet verder. Neem een karretje mee als u naar de winkel gaat of reken op een klein maandloon verzendingskosten.

Bedrieglijkste doos van het jaar

If Wishes Were Fishes (Rio Grande Games). U koopt dit op basis van de illustraties op het deksel van de doos voor uw kleuters. Vervolgens legt u dit op tafel, haalt uw oogappels erbij, leest de regels even voor en stelt als u weer opkijkt met ontzetting vast dat uw schatjes ondertussen buiten uw nieuwe 4×4 aan het bekrassen zijn. Laat u, ondanks de kleurrijke wormen, niet vangen aan dit spel. Dit is er eentje voor papa en mama, niet voor hun nageslacht op peuter- en kleuterleeftijd.

Vrouwvriendelijkste spel van het jaar

Liebe & Intrige (Goldsieber). Komt ook in aanmerking voor het manvriendelijkste spel van het jaar want de bedoeling is zo snel mogelijk van je vrouwvolk zien af te geraken. Ik denk er aan dit spel aan te kopen om met mijn drie dochters te spelen. Al vrees ik dat Hannah, de oudste, niet meer gaat bijkomen van het lachen als ik dit op tafel leg, gevolgd door: “Neen, dank u.”. Waarna ze zich verder zal toeleggen op het repeteren van haar basloopjes in de nummers van de punkgroep ‘Lobotomy”, waarvan ze deel uitmaakt.

Manvriendelijkste spel van het jaar

Battlelore (Days of Wonder). Oorlog voeren zonder dat vrouwlief op uw handen staat toe te kijken. Wat wil een man nog meer? Uitbreidingen natuurlijk en die komen er in grote getale aangevolgen. Ook in 2008 blijven we dus nog lekker bezig met dit spel.

Slechtst ruikend spel van het jaar

Duel In The Dark (Z-Man Games / Pilot Games). Na het openen van het spel en na het bijkomen van ondergetekende heeft de doos met inhoud enkele dagen moeten luchten. Ook de buren hebben een tijdje met een zakdoek voor de mond rondgelopen. Ik heb na het openen van de doos nog een tiental dagen barstende hoofdpijn gehad. Maar het moet gezegd: het is een goed spel! Dus nemen we de ongemakken er maar bij.

Nederlaag van het jaar

Cold War: CIA vs KGB (Fantasy Flight Games). Ik word
er niet graag aan herinnerd maar hier is nog eens de uitslag:
100-0

Uitspraak van het jaar

Ik hou zoveel van u, papa.” (Ruth Cortens, 17/11/2007, 19u43)

Verdienstelijk tweede: “Ik hoop dat Miss Canada mijn containertjes juist heeft geteld.” (Kris, 18/11/2007, 16u03, Essen, stand van Valley Games)

Verdienstelijk derde: “Dus als ik deze fiche nu inzet mag ik nog eens neuken? En moet dat dan met dezelfde of moet ik een andere pakken?” (David, tijdens de spellen-van-Essen-Marathon, Diest, 1/11/ 2007, 11u29).

Marketingblunder van het jaar

Zooloretto (Abacus Spiele). Geen ijsbeer.

Fijnmotorische uitdaging van het jaar

Galaxy Trucker (Czech Games Edition). De energiesteentjes weer in het ziplockzakje krijgen.

Trend van het jaar

Vikingen als thema.

Verdienstelijk tweede: standaard ziplockzakjes bij spellen.

Reserveonderdeel van het jaar

Tribun (Heidelberger Spieleverlag). De strijdwagen. Er zitten nog wel meer reserveonderdelen in de doos maar de strijdwagen slaat alles. Enigszins verontrustend vind ik dat deze uitgever überhaupt reserveonderdelen in de doos steekt. Vertrouwen ze ons niet of wat? Denken ze nu echt dat wij, multidisciplinair gevormde spelers als we zijn, bij het minste onze spelattributen zomaar kwijtspelen? Wat denken ze wel? Een beetje respect graag! Schande!

Solospel van het jaar

Agricola (Lookout Games).

Ontgoocheling van het jaar

Aquädukt (Schmidt Spiele). Het spel dateert al van 2005 maar dat maakte de ontgoocheling er niet minder om. Het heeft een onuitwisbare indruk nagelaten op Mathias, Jan en mijzelf. Mathias en ik zijn er nog redelijk goed uitgekomen maar Jan kijkt sindsdien voortdurend achterom op straat omdat hij, naar eigen zeggen, wordt achtervolgd door een blauwe 20-zijdige dobbelsteen.

Herontdekking van het jaar

In De Ban Van De Ring (999 Games) en uitbreidingen. De Battlefieldsexpansie (Fantasy Flight Games) heeft me dit spel weer leren naar waarde te schatten. Eén dezer dagen gaat Sauronneke eraan, en dan zal hij worden gereduceerd tot iets wat losweg kan worden vergeleken met een peuter in het ballenbad van de Ikea.

Kunstverlichting van het jaar

ETAP UJ403

Tafelvullendst spel van het jaar

Agricola (Lookout Games)

Ontmoeting van het jaar

De ontmoeting die Miss Canada met mij had op 19/11/2007 in Essen.

Ontsnapping van het jaar

Mijn ontsnapping aan pek en veren en daardoor ook aan het beschimp van Erwin Broens in november 2007 na mijn, ik geef het toe, beschamende afgang met betrekking tot het voorspellen van de tops en flops van Essen 2007. Het gaat dus niet door. Ik heb daar wel wat voor moeten doen, de heer Broens laat je niet zomaar los uit zijn wurggreep, geloof me, maar mijn geste gecombineerd met een genadeverzoek op mijn blote knieën, heeft hem toch doen bijdraaien. Mensen die mij steeds weer blijven opbellen met de vraag waar en wanneer het "pek-en-veren-evenement" doorgaat en hoe ze aan kaarten kunnen komen zijn er dus aan voor de moeite.

Dreun van het jaar

Conquest Of The Empire(Eagle Games) voor 18 euro in Essen.

Seksueel gefrustreerden-vriendelijkste spel van het jaar

Antler Island (Fragor Games). Ik ga er niet verder over uitweiden want anders krijg ik de werkgroep inquisitie van het pastoraal team van Diest op bezoek. Een verwijzing naar de bijdrage die ik op 04/11/2007 schreef over de sessie op de spellen-van-Essen-marathon moet volstaan.

Wiskundige formule van het jaar

Antler Island (Fragor Games). De formule die je toelaat te berekenen hoeveel keer je maximum kunt neuken in één beurt. Om er u verder niet mee te vervelen geef ik gewoon de oplossing: 5

Tot slot nog enkele niet terzake doende uitsmijters:

Film van het jaar

Red Road. Hij ligt ondertussen al in de videotheek. U hebt dus geen excuus meer om hem niet te zien. Kwam ook in aanmerking voor de “dreun van het jaar”.

Mirakel van het jaar

Amy Winehouse daagt op op TW.

Borsten van het jaar

Róisín Murphy (Ancienne Belgique, 19/11/2007)

Doorkijkblouse van het jaar

Róisín Murphy (Ancienne Belgique, 19/11/2007)

Sport van het jaar

Voetboogschieten 

Dit volstaat voorlopig. Over enkele dagen volgt mijn vooruitblik naar 2008. U krijgt dan ook de details over de grandioze prijsvraag die deze blog organiseert tussen 1 en 29 februari in het kader van zijn éénjarig bestaan. Er is een prachtige prijs te winnen. Zo prachtig zelfs dat ik eraan denk ook mee te doen.

 

Tot dan!


Dominique


 

2 gedachtes over “Een rechtstreekse aanval op het nu: 2007, een terugblik!

  1. Dr. Pekveder, ik heb net de door u aangeboden link geconsulteerd en vastgesteld dat u Phoenicia van een gewisse verwijdering uit mijn collectie hebt gered. Zowel het spel als ikzelf danken u daarvoor!

    Like

Reacties zijn gesloten.