De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 30

Asymmetrie van het jaar

Invaders (White Goblin Games)

Na het uitmuntende Revolver en ‘Revolver 2: Last Stand at Malpaso’ werd de samenwerking tussen White Goblin Games en Mark Chaplin gewoon verder gezet.

Dat leverde Invaders op, een tweepersoons kaart- en bordspel dat werd opgetrokken op de fundamenten van een eerdere worp van meneer Chaplin: Doctor Who Card Game.

Mensen en aliens, het is nooit een goed huwelijk geweest en hier is het niet anders.

Onze planeet moet er gewoon aan als het van de bezoekers afhangt, en liefst zo snel mogelijk.

Uiteraard laat de mensheid zich ook hier weer niet doen en wordt alles wat enigszins bruikbaar is – zowel menselijk als materieel – in stelling gebracht om de massale aanval, want dat is het, af te slaan.

Als u de menselijke speler bent wens ik u heel veel geluk. Er komt immers heel wat op u af als u het aandurft de blik naar de hemel wenden. Er bestaat een ‘De Tafel Plakt!’ spreekwoord dat zegt: ‘Is de som van uw rompgaten boven de tien, vergeet dan uw vingers want u bent gezien.“

Edoch, als alien wordt het u ook niet gemakkelijk gemaakt. Dat heeft met het bovengenoemde specimen te maken. Hardleers, koppig, vindingrijk en bijzonder achterbaks. Dat bent u als planeetvernietiger niet gewend. U hebt dan ook al snel door dat deze diersoort, zoals u ze zelf pleegt te nomen, achter de schermen iets in elkaar aan het knutselen is dat u wel eens fataal zou kunnen worden. Snelheid is dus geboden.

Thematisch mooi omgezet, duidelijke en overzichtelijke spelregels, lekker asymmetrisch, een duel op het scherp van de snee, een overzichtelijke speelduur, overwinningsvoorwaarden die niet verder uit elkaar kunnen liggen, prachtig artwork en een gegarandeerde spanning tot de laatste kaart. Dat zijn toch leuke dingen voor de mensen. En aliens.

Tot morgen!

Dominique

 

Invaders

Mark Chaplin

White Goblin Games (2013)

2 spelers vanaf 12 jaar

45 minuten