De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 29

Van 8 tot 88 jaar van het jaar

Blockers! (Jumping Turtle Games)

Jumping Turtle Games, een nieuwe veelbelovende Belgische uitgever – ze hebben trouwens nog heel wat lekkers in de pijplijn zitten – bracht dit spel in 2013 opnieuw uit.

Opnieuw omdat dit een gereïncarneerde versie is van het heerlijke Uptown.

Speelde u Uptown op een klein spelbordje waarop uw tegeltjes wel eens gingen wandelen werd ‘Blockers!’ voorzien van omrande plastic veldjes op een groter spelbord. Dat voelt tijdens het spelen lekker tactiel aan en letterlijke uitschuivers worden hierdoor definitief naar het verleden verwezen.

Wie mij kent weet dat abstracte spellen niet tot mijn favoriete spelsegment behoren. Er zijn er maar weinig die me echt kunnen boeien, en als ze me willen bekoren moeten ze echt supergoed zijn. Witte raven zeg maar.

In 2013 konden er maar twee mij doen verlangen naar meer: ‘Tash-Kalar: Arena of Legends’ en ‘Blockers!’.

‘Tash-Kalar: Arena of Legends’ is de runner-up, ‘Blockers!’ de winnaar.

Blockers haalt de prijs binnen omwille van zijn bedrieglijke eenvoud. Dat bedrieglijke staat voor het speltechnische concept zelf, niet voor het uitleggen van de spelregels. Daar bent u immers zo klaar mee. U wenkt eens met uw ogen en u kunt aan de slag.

U leest het ook op de doos. “Blockers!, in één minuut geleerd, een leven lang plezier!”

Dat klopt.

Eigenlijk doet u hier niet meer dan tegeltjes met symbolen, letters of cijfers in uw kleur – u beschikt te allen tijde over een voorraad van vijf die u op handige tegelhouders plaatst – op gelijkaardige symbolen of cijferkolommen op het spelbord leggen. En u hebt maar één doel: bij de eindtelling zo weinig mogelijk strafpunten op uw conto hebben staan.

U leest het, bedrieglijk eenvoudig.

Maar u moet erg goed oppassen.

Ten eerste speelt u dit niet alleen. Ik weet niet hoe het bij u zit maar in mijn geval hypothekeert dat mijn winstkansen aanzienlijk.

Ten tweede moet u proberen zo weinig mogelijk aaneengesloten groepen van tegels op het spelbord te hebben op het moment dat het om de knikkers gaat, want elke groep levert u een strafpunt op.

Ten derde moet u goed afwegen of u een tegel van een tegenspeler wil slaan of niet. De verleiding is soms groot – u kunt er inderdaad uw eigen groep(en) mee vergroten – maar elke geslagen tegel levert u ook een strafpunt op. Daarbij komt nog dat u met deze actie een tegenspeler nooit extra strafpunten mag geven. U moet hierover echt in conclaaf met uzelf.

Deze drie elementen maken Blockers! tot wat het is: een écht leuk, eenvoudig, abstract familiespel dat u, in tegenstelling tot wat de eenvoud aanvankelijk suggereert, niet zomaar op uw ‘gewonnen spellen lijstje’ bij zult schrijven. Dat het ook met elk opgegeven spelersaantal lekker speelt is ook mooi meegenomen.

Mijn oudste dochter, ab-so-luut niet spelgezind – “Get a life, daddy!” is een van haar favoriete uitspraken als ze me weer eens achter een spelbord of kaartendeck ziet zitten – heeft het spel in bruikleen meegenomen op 12 oktober 2013. Ik weet de datum nog goed omdat het me zo verbaasde. Het is ondertussen een grote hit in het Genkse studentenhuis waar ze tijdens de week verblijft, het is meegegaan op haar reis naar IJsland in november (alwaar ze het naar eigen zeggen met groot succes bij de plaatselijke bevolking heeft geïntroduceerd) en ik heb ondertussen al vagelijk de boodschap gekregen dat ik het nooit meer terug zal zien. Dat, beste medespeler, is een van de mooiste complimenten dat een spel kan krijgen.

Tot morgen!

Dominique

 

Blockers!

Jumping Turtle Games (2013)

Kory Heath

2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar

30 minuten

 

Een gedachte over “De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 29

  1. Om zelf geen missionaris te zijn, heb je er toch maar mooi eentje bekeerd. Of is dat volledig de verdienste van het spel zelf? Jouw dochter kennende, dat laatste 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.