De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 25

Schattigste gemenerik van het jaar

The Little Prince: Make Me a Planet (Asmodee, REBEL.pl, Ludonaute e.a.)

Gebaseerd op het wereldberoemde verhaal ‘De Kleine Prins’ van Antoine de Saint-Exupéry, bouwt u hier uw eigen privé planeetje.

Dat doet u door tegels te kiezen uit een aanbod van vier, onderverdeeld in planeettegels en personagetegels. Deze laatste gaan bepalen hoe u uw planeet bij de eindtelling gaat scoren en hoeveel punten dat oplevert.

Op de planeettegels staan immers voorwerpen, dieren, planten en gebeurtenissen die u zo goed mogelijk aan uw personages probeert te linken. Hoe slimmer u dat aanpakt, hoe meer punten u binnenrijft.

Hebt u na afloop klein en snoezig planeetje van 16 tegels voor u op tafel liggen, tijdens de creatie ervan staat u met getrokken messen tegenover elkaar.

U trekt die messen omdat u uw tegenspelers niets gunt of, erger nog, strafpunten wil aansmeren. U wordt daarbij aanzienlijk geholpen door het feit dat u regelmatig zelf mag bepalen welke tegel van welke stapel zij in hun planeetje moeten inbouwen. Dat kan – de Heer K. M. uit R. kan hier een aardig woordje over meepraten – zwaar inhakken op hun eindscore. Zwaar mag u hier als een understatement beschouwen.

Een voorbeeld? De Apenbomen. Hebt u er één of twee op uw planeet moet u nog niet gaan panikeren. Krijgt u er echter een derde aangesmeerd worden uw drie tegels met de Apenboom omgedraaid. Niet erg, zult u zeggen, maar op die tegels staan meestal dingetjes die u nodig hebt om uw eindscore de hoogte in te jagen. Als er lantarentjes opstaan bijvoorbeeld, en u hebt de lantarenaansteker als scorepersonage geselecteerd, kunt u het lekker schudden. Tenzij u later in het spel de kans ziet, of krijgt, de dronkenlap op uw planeet te droppen. Dan kan het tij nog keren. Een beetje.

‘The Litte Prince: Make Me a Planet’ is kort, eenvoudig, visueel aantrekkelijk en voorzien van een origineel scoringsmechanisme waarbij de achterkant van de doos wordt gebruikt als puntenteller. Dat staat toch mooi op een aanbevelingsbrief.

Maar ‘The Little Prince: Make Me a Planet’ is, hoe eigenaardig het ook mag klinken, niet voor doetjes. Het is een gemeen en keihard spel dat in combinatie met zijn snoezige en kinderachtige voorkomen gerust mag worden vergeleken met een wolf in schapenvacht. En wolf is hier eigenlijk nog veel te zacht uitgedrukt.

Oppassen dus, lieve kindertjes.

Tot morgen!

Dominique

 

The Little Prince: Make Me a Planet

Asmodee / REBEL.pl / Ludonaute / Asterion Press, e.a. (2013)

Antoine Bauza, Bruno Cathala

2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar

25 minuten