De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 24

Sporter van het jaar

Indoor Curling (Kosmos)

Sporten is gezond, plegen mijn dochters voortdurend tegen me te zeggen. Alsof ze me daar iets duidelijk mee willen maken.

Om hen ter wille te zijn heb ik me dan ook prompt het erg leuke en gezonde Indoor Curling aangeschaft.

Origineel verscheen het spel al in 2012, maar eind 2013 kwam Kosmos met een licht aangepaste versie die het speelplezier nog aandikte. Deze award herstelt dan ook het grote onrecht van het missen van de ‘De Tafel Plakt!’ sportprijs in 2012.

Indoor Curling doet wat de naam al aangeeft. Het laat u toe de eigenaardige sport curling in uw woonkamer te beoefenen, mits u over een tafel van minstens 1,20 meter lengte beschikt.

Het opgerolde curlingveld spreidt u in een wip open op diezelfde tafel met behulp van de meegeleverde ingenieuze magneten.

Hebt u dat gedaan kunt u onmiddellijk aan de slag.

Elke speler of ploeg beschikt over vier curlingstenen die hij of zij zo dicht mogelijk bij de ‘dolly’ probeert te schuiven, dat is die opvallende rode cirkel op het einde van de curlingbaan. In het echt is die baan 42,5 meter lang. U begrijpt waarom Kosmos die afstand enigszins heeft ingekort. Voor elke steen die dichter bij de dolly ligt dan de stenen van de tegenpartij krijg het team een punt. Er wordt tot 10 punten gespeeld waarbij – erg leuk – een gelijkstand niet wordt getolereerd. Er is dus altijd een winnaar.

Alleen jammer dat er hier niet geveegd wordt, toch een van de meest fascinerende onderdelen van het echte spel. Maar dat kan de pret niet drukken.

Zoekt u een spotgoedkoop alternatief voor Carrom en andere dure, houten behendigheidsspellen, moet u absoluut voor Indoor Curling gaan. Ik durf zelfs te stellen dat de goedkope ervaring het wint van de dure. U gaat versteld staan van wat een strook kunststof, enkele magneten en een handvol van lagers voorziene ‘curlingstenen’ met uw gemoed doen. Vrolijkheid, geroep en getier, spanning, intensiteit, verslaving, u gaat het allemaal ervaren.

Erg verrassend is ook het lekker in de hand liggen van de curlingstenen en de nauwkeurigheid en finesse waarmee u ze naar het door u gewenste veld kunt sturen.

Dit raad ik u aan: uitgeven die 19,99 euro, vervolgens de wollen muts op, handschoenen aan, centrale verwarming op min tien en de glühwein binnen handbereik. En mij even verwittigen.

Schaft u zich dit aan gaan uw oudejaarsavonden nooit meer hetzelfde zijn. Of toch wel, het is maar hoe u het bekijkt.

Ondertussen gaat het fysiek al heel wat beter met mij. Vooral mijn fingerspitzengefühl is aanzienlijk verbeterd.

Nu de rest van mijn ledematen nog.

Tot morgen!

Dominique

 

Indoor Curling

Kosmos (2013)

2 tot 8 spelers vanaf 7 jaar

30 minuten