De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 26

Galaxy Trucker van het jaar

Gunship: First Strike (Escape Pod Games)

Gunship: First Strike neemt het leuke van Galaxy Trucker over, gooit vervolgens alle ballast overboord en voegt er een intergalactisch conflict aan toe. Het gevolg is dat Gunship: First Strike zijn inspiratiebron moeiteloos in zijn achterzak steekt.

Tijdens het spelen ontdekt u ook nog vleugjes Star Wars: X-Wings Miniatures Game, Battleship Galaxies en Mag Blast. Als u zich dit aanschaft haalt u dan ook echt wel het beste van vele werelden in huis.

Het slagschip van uw tegenstander(s) tot schroot herleiden, dat is uw enige doel in dit kaartgestuurde pareltje. Het is een doelstelling die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

Uw eigen slagschip stelt u zelf naar believen samen voor de lancering. Verder staan een squadron jagers en een moederschip – bijtanken, herstellen en upgraden behoren immers ook tot uw ruimtelijke kerntaken – te uwer beschikking.

Het leukste aspect van Gunship: First Strike zijn de rondvliegende brokstukken. Op een vleugeltje of rompplaat meer of minder wordt hier niet gekeken. En de manier waarop u die stukken van het schip van uw tegenstander(s) knalt schenkt u ook tonnen voldoening. Het ion kanon, dat na inslag een oncontroleerbare kettingreactie van vernieling veroorzaakt van heb ik je daar, is hier mijn grote favoriet.

Blindelings het vuur openen mag dan wel leuk zijn, u moet ook het koppie erbij houden. Weten wanneer de houdbaarheidsdatum van uw slagschip haar limiet nadert is erg belangrijk, net zoals het timen van de interventies van uw squadron jagers en het timen van het docken in de veilige baarmoeder van uw moederschip. Iets aan flarden schieten is één ding, voorkomen dat het bij u gebeurt een heel ander. Zonder tactisch inzicht gaat u deze schietpartij niet kunnen winnen.

Ondertussen zijn er ook enkele uitbreidingen verschenen waarvan ‘Crewmates!’ een absolute aanrader is.

U speelt toch voor het plezier, dacht ik? Wel, hiermee maakt u uw doelstelling meer dan waar.

Een strike is dit zeker.

Tot morgen!

Dominique