De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 23

Aangepaste uitgave van het jaar waardoor u de eerste versie, die in datzelfde jaar uitkwam, nooit meer op tafel zult leggen

Eight-Minute Empire: Legends (Red Raven Games)

Eight-Minute Empire: Legends doet wat zijn voorganger eigenlijk al had moeten doen: toeters en bellen toevoegen.

Want EMEL biedt u toch meer, en vooral interessantere, kansen om de overwinning naar u toe te trekken.

Aan het fundament, het vergroten van uw invloed op een fictief land door het kopen en uitspelen van kaarten, werd niet geraakt. De kaarten waar u nu mee te maken krijgt bieden u echter aanzienlijk meer mogelijkheden en ze interageren ook met elkaar. Vliegende eenheden, bescherming tegen aanvallen, korting op verplaatsingskosten, naakte overwinningspunten, het zit er allemaal in.

U kunt er ook voor kiezen met de leiderkaarten te spelen waardoor u nog meer overwinningspunten kunt scoren. En u kunt het speelplezier nog verder uitbreiden met portalen, dievenbendes, gebeurtenissen, citadels en dies meer. Deze verschijnen als minuscule fiches, al dan niet gedekt, in het magische land waarin dit avontuur zich afspeelt.

Ook het moduleerbare spelbord, samengesteld uit drie afzonderlijke delen, is groter en dat is echt wel een stap vooruit. Toch blijft het geschuifel met de blokjes soms enerverend lastig. Maar dat kan uiteraard ook aan onze vingers liggen.

De weerhaken die mij toch wat pijn deden bij de voorganger – het onmiskenbare voordeel dat de laatste speler had, het lage puntenaantal dat uiteindelijk te verdienen was en het eerder droge spelverloop – werden met deze upgrade toch enigszins weggewerkt. Het is ook aangenaam te mogen vaststellen dat de fletse aanblik van de voorganger op een kleurrijke manier werd weggepoetst.

Blijft de belachelijk hoge prijs die voor dit kleine doosje met inhoud gevraagd wordt. Dat zegt niets over het spel zelf natuurlijk, maar het schrikt toch een beetje af.

Eight-Minute Empire is met deze uitgave voorgoed in de nevelen des tijds verdwenen.

Tot morgen!

Dominique

 

Eight-Minute Empire: Legends

Red Raven Games (2013)

Ryan Laukat

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

8 minuten (als u uw legendarische turbo aan de praat krijgt)