De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 21

Opvolger van het jaar

Pixel Tactics 2 (Level 99 Games)

In tegenstelling tot de filmwereld, waarin het verschijnen van het getal 2 achter de titel voor mij al voldoende is om er in een wijde boog omheen te lopen, heb ik dat met Pixel Tactis 2 gelukkig niet gedaan.

Pixel Tactis 2 doet gewoon wat zijn voorganger ook al deed. Mij intensief vermaken. Het doet dat niet beter of slechter dan zijn voorganger, het doet dat gewoon even goed.

U krijgt dus meer van hetzelfde maar in het geval van Pixel Tactics kunt u gewoon niet genoeg van hetzelfde hebben.

Spelend op een 3 x 3 raster per speler probeert u uw leider te omringen met helden waarmee u het uiterst kleine legertje van uw tegenstander te lijf gaat Met als belangrijkste doelwit zijn leider, want als die geen levenspunten meer over heeft wint u het spel.

Het leuke is dat uw helden, die trouwens kunnen omgevormd tot leider aan het begin van het spel, andere eigenschappen hebben naargelang ze worden geposteerd in de frontlijn, de flank of achterhoede.

Daarbovenop hebben ze ook nog een speciale vaardigheid die u kunt activeren door ze niet op het slagveld, maar gewoon op de aflegstapel te droppen.

Dat zorgt voor keuzestress van heb ik je daar. Want alle eigenschappen zijn verleidelijk en u krijgt een nanoseconde na het uitspelen al spijt van wat u zichzelf hebt aangedaan. Het is dan ook bewonderenswaardig hoeveel dilemma’s in een zo’n klein doosje konden worden gepropt.

Een voorbeeld?

De Onsterfelijke. Deze kerel kan maximum één schade oplopen als hij in de voorhoede wordt geposteerd, hij voorkomt dat uw leider meer dan twee schade oploopt als hij hem flankeert en hij geeft uw helden die schade doen op afstand twee extra vuurkracht als ze de achterhoede van uw tegenstander aanvallen. Dropt u hem op de aflegstapel tenslotte mag u de geleden schade van een held verdelen over meerdere andere.

Ook leuk, in tegenstelling tot de meeste conflictspellen blijven uw uitgetelde helden gewoon voor dood op het slagveld liggen. Dat betekent dat u minder ontplooiingsmogelijkheden hebt, tenzij u een actie spendeert aan de opruim ervan. Dat kost tijd en snelheid kan u in dit spel de overwinning opleveren. Of kosten, afhankelijk van waar u aan tafel zit. Schreef ik enkele alinea’s geleden iets over dilemma’s?

Pixel Tactis 2, beste medespeler, biedt u veel spel in een minuscuul doosje. “Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd,” zegt een oud Vlaams spreekwoord. Wel, als u dit kleintje eert krijgt u het grote gewoon cadeau.

U moet uw Engels wel even opfrissen – al kent u na enkele sessies de sterktes van uw helden bijna van buiten – en de illustraties zijn ook niet echt mijn ding. Maar als u die hindernis wil nemen bent u in voor heerlijke avondjes tactisch schermutselen.

Ook puntenaftrek voor het papieren ‘spelbord’ waarmee u geacht wordt aan de slag te gaan. Op de achterkant van die aanfluiting vindt u trouwens de spelregels. Niet handig want u hebt tijdens het lezen het gevoel dat u een wegenkaart aan het raadplegen bent. Een hele grote.

Toch enkele minpuntjes op een rij dus, maar u begaat een grote vergissing indien u daar bij voorbaat zou op afknappen.

De makers raden aan drie sessies per spel te spelen, waarbij de winnaar na elke afloop de leiderkaart van de tegenpartij als trofee krijgt. Dat is sneu voor de verliezer want die heeft dan minder mogelijkheden tijdens het volgende gevecht. Als u weet dat u elk over dezelfde kaartendeck van 25 heden beschikt snapt u wat ik bedoel.

Bent u van het snelle, maar diepe type en houdt u van afwisseling tijdens het spelen, welk soort spel dat dan ook mag zijn? Dan is dit echt iets voor u.

Tot morgen!

Dominique

 

Pixel Tactis 2

Level 99 Games (2013)

D. Brad Talton, Jr.

2 spelers vanaf 12 jaar

45 minuten