De ‘De Tafel Plakt!’ Awards 2013: deel 16

Thema van het jaar

Freedom: The Underground Railroad (Academy Games)

Pakkende thema’s die naadloos overvloeien in een mooie speltechnische omzetting, dat zijn kersen op taarten.

En het moet niet altijd van hopsafaldarie en tralala en YMCA zijn, beste medespeler. Ook serieuze, zelfs bedenkelijke thema’s kunnen briljant omgezet worden. Dat bewijzen de jongens en meisjes van Academy Games met ‘Freedom: The Underground Railroad‘.

Bij lezing van de titel gaat u er mogelijk van uit dat u hier met een Age of Steam spin off te maken hebt, of een Ticket to Ride variant. Dat is – prijs de Heer! – niet zo.

Nee, ‘Freedom: The Underground Railroad’ gaat over de afschaffing van de slavernij en wat daar zoal aan voorafging.

In dit spel bent u lid van een abolitionistische organisatie, zeg maar een slavernij bevrijdingsfront, en u opereert in Amerika, meerbepaald in de periode van 1800 tot 1865. Dat opereren wordt mooi geëvoceerd op een gigantisch en prachtig spelbord waarop u de slaven, middels het uitspelen van kaarten en het inzetten van fiches, voortbeweegt richting vrijheid.

Bevrijdingsfronten beginnen meestal ondergronds en u dus ook.

Letterlijk opererend in de schemerzone probeert u een vooraf bepaald aantal slaven – een goede tip, begin alstublieft op het eenvoudigste niveau – te bevrijden door ze naar Canada te smokkelen. Dat is geen eenvoudige opdracht aangezien u tijdens uw activiteiten wordt geconfronteerd met meedogenloze slavenjagers, hier aangedreven door twee speciale dobbelstenen, wier opdrachtgevers niet liever willen dan dat de ontsnapte slaven naar hun plantages terugkeren.

Terwijl u ondergronds mensen zit te smokkelen probeert de beweging ook via politieke weg de slavernij te bannen. Dat doet ze door invloedrijke politici aan haar kant te krijgen, meestal met behulp van hét glijmiddel bij uitstek: geld. Voor het inzamelen van dat geld kijkt de beweging ook in uw richting. Tijdens uw veldwerk valt er immers ook af en toe een extra dollar te rapen, vooral in de grote steden.

Uiteraard wordt uw nobele taak regelmatig doorkruist door allerhande gebeurtenissen, vooral van het frustrerende soort. Gelukkig gebeurt er af en toe ook al eens iets waardoor het lot u gunstig gezind lijkt, een politieke interventie die op gang getrokken wordt door het hoger genoemde glijmiddel bijvoorbeeld.

Uw doelstelling en de daaraan gekoppelde overwinning binnenhalen – u krijgt slechts acht rondes de tijd – is moeilijk. En dat is nog een understatement. Na afloop van uw eerste sessies gaat uw tandengeknars kilometers ver te horen zijn. Maar omdat u van dit spel en zijn thema gaat houden zult u niet opgeven en steeds weer terugkeren naar dit erg interessante, leerrijke, maar ook keiharde universum.

Ik gebruik het woord briljant niet vaak, maar hier kan ik er gewoon niet omheen. Wilt u eens een spel spelen waarbij u gevoelsmatig betrokken raakt? Waarbij u een ongemakkelijk gevoel krijgt als u een slaaf, hier onder de verschijningsvorm van een houten blokje, verliest en hem of haar weer naar de plantages ziet gestuurd? Een ongemakkelijk gevoel dat nog wordt versterkt door het feit dat u goed weet dat u hen toch niet allemaal kunt redden, hoe graag u dat ook zou willen? Meer zelfs, dat er af en toe zelfs iemand bewust moet worden opgeofferd?

Of zoekt u een spel waarin u heel wat opsteekt over een, excusez le mot, zwarte bladzijde uit de geschiedenis?

Of hunkert u gewoon nog eens naar een steengoed coöperatief spel met prachtig materiaal en een hoge moeilijkheidsgraad waarbij u elke beurt minutieus moet afwegen welke acties u selecteert, maximaal gebruik makend van de speciale eigenschap(p)en van het karakter dat u bij spelaanvang hebt gekozen?

Zoek dan vooral niet verder.

Tot morgen!

Dominique

 

Freedom: The Underground Railroad

Academy Games (2013)

Brian Mayer

1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar

90 minuten