Uitnodiging

Medespeler,

Ik zou graag eens onderzoek willen (laten) doen naar de correlatie tussen bord- en kaartspellen en lijstjesfetisjisten. Het valt me steeds weer op hoeveel medehobbyisten onder ons door spellenlijsten worden aangetrokken. Als konijnen door lichtbakken.

“Mijn spellen top 50! Mijn spellen top 10 van spellen die net buiten mijn top 50 zijn gevallen! Mijn top 5 van spellen die net buiten de top 10 vielen die op hun beurt net buiten mijn top 50 van beste spellen vielen! Mijn spellen top 10 op het moment dat ik mijn maandstonden heb! Mijn top 15 spellen waaraan ik denk aan de kassa in de Bijenkorf! Mijn top 20 van meest brandbare spellen, opgelijst toen ik even zonder aardgasbudget zat.”

Het houdt niet op.

Blijkbaar komt er geen enkele lijstjesmaker op het idee een top 10 lijst te maken van “De meest overbodige en zinloze activiteiten waarmee ik mij bezighoud terwijl ik eigenlijk een donatie voor de slachtoffers van de aardbeving op de Filippijnen zou moeten doen.” Een spellenlijstje zou dan als vanzelf op nummer 1 terechtkomen.

Uiteraard bevestigen uitzonderingen de regel. De enige lijst die er immers wel toe doet, medespeler, is die van de laureaten van de jaarlijkse ‘De Tafel Plakt! Awards’.

Hij komt er weer aan. Die van 2013 meerbepaald.

Was 2013 jaar een goed jaar? Zeker. Was het een uitzonderlijk jaar? Allerminst. Hebben de ‘De Tafel Plakt! Awards’ daaronder geleden? In geen geval. Gaat u verrassende ideeën opdoen voor de verdere uitbouw van uw persoonlijke collectie, die u dan weer in interessante lijstjes kunt opdelen? Absoluut.

Stem dus van 1 januari tot 31 januari 2014 lekker af op deze zender. U gaat het zich niet beklagen.

Maar voor het zover is krijgt u nog enkele interessante spelbesprekingen voorgeschoteld.

Dominique


9 gedachtes over “Uitnodiging

 1. Prachtige bespreking van spel x, mooie bespreking van spel y, schitterende bespreking van spel z. Allemaal goed en wel, maar niet iedereen heeft echter het budget om zowel spel x, y als z te kopen. We willen weten welk spel het beste vd 3 is? Durf er voor uitkomen. Zet ze in volgorde en zeg ook waarom dat ene spel zoveel beter is dan dat andere spel. Je lezers kunnen op die manier gerichter spellen kopen en daardoor veel geld uitsparen. En dat uitgespaarde geld kunnen ze dan storten naar de filipijnen. Een win-win-situatie noem ik dat 😉

  Like

 2. Bijhouden van gespeelde potjes, scores, lijstjes enzovoort. Soms denk ik wel eens dat deze hobby rijp is voor de therapeut. 🙂
  Ik heb niks met lijstjes. Ik zie liever een mix van gezond verstand, beoordelingsvermogen, speelplezier en taalgevoel. Een mix die ik bijvoorbeeld op deze plakkende tafel tegenkom.

  Like

 3. Spellenlijstje. Ik vind ze heerlijk. Het is DÉ ideale bezigheid om de dagen tussen de spelavonden door te komen. Al was het maar om te kunnen bepalen welk spel te gaan spelen. Om uitei

  Like

 4. Ik kijk al uit naar de award voor beste spel van 2013 voor als je uw maandstonden hebt 🙂 Als deze al gekend is, kan je dan al wat informatie lekken, dan heb ik direct al een kerstcadeau voor Sharon 🙂

  Like

 5. @Ditterio,
  Prachtige besprekingen, mooie besprekingen, schitterende besprekingen – bedankt voor de complimenten trouwens – zeggen mij nog altijd meer dan 1000 lijstjes. Die lijstjes zijn trouwens, zo heb ik al dikwijls gemerkt, constant voor herziening vatbaar, wat dan ook weer niet bevorderlijk is voor de portemonnee van menig speler.
  Verder vind ik het hoogst eigenaardig dat je me blijkbaar indeelt in de categorie van de bemiddelde speler, terwijl ik bij mijn weten nooit een persoonlijke financiële balans op het net heb geplaatst. Ik vraag me dan ook af van waaruit je die erg voorbarige, en foute, conclusie trekt.
  En van de opmerking dat er moed voor nodig is om een lijstje te publiceren zakt mijn spreekwoordelijke broek al helemaal af, al wil ik hier gerust – voor de zoveelste keer – poneren dat San Juan het allerbeste spel aller tijden is. Vanaf nummer twee moet ik al heel erg beginnen nadenken en daar begin ik dan ook gewoon niet aan, want – ik citeer even een BK – ik word daar zo moe van.
  Ieder zijn meug hoor. Lijstjes mogen, maar ik blijf het een bizarre uitwas van onze hobby vinden.

  Like

 6. Op gebied van spellen denk ik dat onze spellensmaak vrij goed overeenkomt. Ik hou ook erg van kaartspellen en ik kan me zeker vinden in je 10 geboden voor spellen. Daarom lees ik je recensies ook steeds met veel plezier.
  Op gebied van lijstjes verschillen we wel (maar dat is natuurlijk geen probleem); ik ben gek op lijstjes. En ik niet alleen, kijk naar de spellengek top 100, de ranking op bordspelmania, de ranking van bgg, de vele geeklists op bgg, enz. Smaken verschillen en veranderen inderdaad. Het spel dat je vorig jaar fantastisch vond, kan je dit jaar al wat beu gespeeld zijn. Dat klopt. Maar… lijstjes zijn gewoon leuk om samen te stellen en bovendien leest het lekker vlot.
  Ik verwacht geen top zoveel van jou (al zou het wel leuk zijn), maar ik zou het wel tof vinden om bijvoorbeeld te weten welke kaartspellen van 2013 volgens jou DE grote aanraders zijn. Uit je recensies leid ik af dat Koryo en Patronize fantastisch zijn, maar ik vraag me ook af of de kaartspellen Say bye to the villains en Händler der Karibik in de buurt komen qua speelplezier of een stuk minder leuk zijn? Altijd interessant en leuk om hierover jouw mening te weten als lezer 🙂
  In verband met je financiële balans: ik weet niet of dit serieus was bedoeld of niet, maar ik las ooit volgende zin op je blog: “Tot mijn verbijstering stelde ik vast dat ik ongeveer 30% van mijn huidige collectie nog niet heb gespeeld, dat zijn er een kleine 300. ” Daar kan ik uit afleiden dat je spellenbudget alleszins een stuk hoger moet liggen dan het mijne 🙂 Indien dit niet het geval is, wil ik me hiervoor zeker excuseren.
  Btw: lijstjes zijn niet alleen een uitwas van onze hobby. In elke hobby kom je lijstjes en rankings tegen: de film top 100, de tijdloze van studio brussel, het klassement van een voetbalcompetitie,… Overal zie je lijstjes. Het hoort er gewoon bij 😉

  Like

 7. Ditterio,
  Bedankt voor je reactie. Kan ik me in vinden.
  Wat mijn aanraders voor 2013 betreft moet je nog even wachten op de ‘De Tafel Plakt! Awards’.
  De award voor het spel van het jaar werd trouwens enkele minuten geleden toegekend. Op 1 januari volgt de bekendmaking met een uitgebreid juryrapport. En wat vanaf 2 januari volgt zal voor zichzelf spreken.

  Like

 8. Spellenlijstjes:
  1 veel te veel werk om bij te houden
  2 willen we weten welke het beste is? Wie bepaald dat voor ons? Een ander? Of mag je in dit land zelf een mening vormen.
  Er is elk jaar maar 1 lijstje van belang. Het koopadvies (of juist niet) lijstje hier voor Essen. Scheelt wat huiswerk maken. En nee, dat lijstje is voor mij niet doorslaggevend maar wel inspirend. Waarvoor dank!

  Like

Reacties zijn gesloten.