Genieten voor het goede doel.

In Händler der Karibik, een kaartspel voor 2 tot 4 spelers, bent u een handelaar in het Caraïbisch gebied van de zeventiende eeuw die zo snel mogelijk zo rijk mogelijk wil worden. Want met die rijkdom kunt u macht kopen, en dáár is het u eigenlijk om te doen.

Macht en aanzien opbouwen doet u door te handelen met koopvaardijschepen, personeel in te huren en expedities uit te sturen.

Het spelen van Händler der Karibik, medespeler, is de eenvoud zelve.

Nadat u het spel hebt opgezet – ik heb het getimed, dat duurt ongeveer 6 volle seconden – draait u een kaart open van de 110 stuks tellende trekstapel. Wat er mogelijk tevoorschijn komt zijn koopvaardijschepen, personages, belastingcontroleurs en expedities. Kaarten openleggen mag u zo lang u maar wil, tenzij er plots een tweede schip van dezelfde kleur aan de einder verschijnt. Dan krijgt u niets en is de volgende speler aan de beurt.

U hebt al door dat het kunstje is op tijd te stoppen en uw grijpgrage handjes onder controle te houden. U wéét dat, en toch garandeer ik u dat u zichzelf tijdens dit spel niet onder controle kunt houden.

Als u stopt mag u 1, 2 of 3 kaarten van de opengelegde kaarten nemen. Dat aantal hangt af van het aantal schepen van een verschillende kleur die u op dat moment in het aanbod hebt liggen. Van 0 tot 3 schepen mag u 1 kaart nemen, bij 4 scheepskaarten mag u er 2 aanschaffen en bij 5 – om dit te bereiken moet u echt wel stalen zenuwen hebben – krijgt u er 3.

Als u een schip kiest krijgt u het aantal goudstukken dat erop staat aangegeven. Goudstukken neemt u gewoon van de trekstapel, op de rugzijde van de kaarten staat immers heel handig een goudstuk afgebeeld. Daarna gaat het schip op de aflegstapel. Als u een personage kiest betaalt u de wervingskost en legt u het voor u op tafel.

Interessant is dat uw tegenspelers, nadat u hebt gekozen, ook een kaart uit het door u opgebouwde aanbod mogen kiezen. Ze moeten daarvoor eerst wel een goudstuk aan de u, actieve speler zijnde, betalen.

Na het kiezen van kaarten wordt ‘het afval’ gewoon op de aflegstapel gelegd waarna de volgende speler zijn kans mag wagen.

Expeditiekaarten krijgen een speciale behandeling. Ze worden apart van het aanbod gelegd en ze blijven daar liggen tot ze door een speler worden volbracht. U moet minstens één expeditie volbrengen om het spel te kunnen winnen.

De personages die her en der opduiken zorgen voor interessante afwegingen. Ga ik voor de matrozen, waarmee ik tijdens mijn beurt schepen op de aflegstapel mag leggen zodat ik langer kan doorgaan? Ga ik voor de priesters, kapiteins en kolonisten zodat ik snel een expeditie kan starten? Ga ik voor de handelaars die me extra goud opleveren bij transacties? Of ga ik hogerop en haal ik de admiraal binnen die me 2 extra goudstukken oplevert als er 5 kaarten in het aanbod liggen als aan de beurt kom, actieve speler of niet? Of word ik goeie maatjes met de gouverneur, die me sowieso een extra kaart oplevert als ik uit het aanbod mag kiezen? Of huur ik de nar in, die me een goudstuk oplevert telkens ik op het moment van kiezen geen keuze meer heb, t.t.z. er liggen geen kaarten meer in het aanbod? Of kies ik voor schoonheid en pap ik aan met een mademoiselle, die me 1 goudstuk korting oplevert bij elke volgende aanwerving?

Hoe sterker het personage, hoe duurder Zo kost een doorsnee matroos kost u bijvoorbeeld 3 goud, een admiraal daarentegen jaagt 9 goudstukken uit uw zakken.

Elk personage, uitgezonderd de admiraal, levert u machtpunten op. Die hebt u nodig om het spel te kunnen winnen.

Uw matrozen blijven de rest van het spel voor u op tafel liggen. Zet u echter een expeditie in de steigers moet u de personagekaarten die daarvoor vereist zijn inleveren.

Af en toe komt de belastingontvanger op bezoek. Spelers die op dat moment 12 of meer goudstukken in de beurs hebben moeten de helft van hun kapitaal, naar beneden afgerond, inleveren. De sterkste speler op dat moment – hij die het meeste matrozen voor zich heeft liggen – krijgt vervolgens 1 goudstuk. U begrijpt dat het niet aangewezen is een appeltje voor de dorst aan te leggen.

Winnen doet u door minstens één expeditie te volbrengen én tegelijkertijd minstens 10 machtpunten te verzamelen. Op het moment dat een speler die voorwaarden heeft volbracht wordt de ronde nog uitgespeeld. Daarna wordt de speler met de meeste machtpunten mateloos bewonderd.

Händler der Karibik is een erg leuk, ontspannend en snel spelend kaartspel. Door zijn eenvoud is het zeer geschikt voor familiaal gebruik of als aperitief of dessert voor en na het zwaardere werk. De spanningsboog tussen doorgaan en stoppen zit perfect goed en aangezien elke speler kans maakt tijdens eenieders beurt een slag(je) te slaan bent u altijd betrokken bij het spelverloop. Lachsalvo’s zijn ook niet uit de lucht, vooral wanneer een gulzige handelaar er niet in slaagt zijn hebzucht te beheersen en zichzelf kapot speelt.

Händler der Karibik speelt met elk spelersaantal erg lekker weg. Of u nu met z’n tweeën, drieën of vieren aan tafel zit maakt niks uit. Buiten de spelregels is het helemaal taalonafhankelijk. U hebt ook niet veel tafelruimte nodig en dat maakt dit spel tot een ideale reisgezel.

Laat u niet misleiden door de schijnbare luchtigheid van dit spelletje. Er zit meer in dan u denkt en wat dat is zal u pas na enkele sessies duidelijk worden. Aan u om dat te ontdekken.

Een deel van de opbrengst van dit spel wordt ook nog eens geschonken aan de organisatie ‘Grenzenlos Spielen’, die spellen schenkt aan behoeftige gezinnen. Geloof me, u slaat twee vliegen in één klap. U krijgt een goed kaartspel in handen én u helpt er anderen mee.

Het is de laatste tijd ten huize van ondergetekende de gewoonte voor een snel en leuk tussendoortje naar Händler der Karibik te grijpen. Dat zegt al meer dan voldoende. 

Dominique

 

Händler der Karibik

Spiele Museum (2013)

Alexander Pfister

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

20 minuten


2 gedachtes over “Genieten voor het goede doel.

Reacties zijn gesloten.