Koningskwestie

U kunt twee kanten op.

U bent een van de meest gehate koningen die dit middeleeuwse land ooit gekend heeft. U weet dat en u wakkert de haat nog wat aan door u dagelijks op erg hautaine wijze onder het gepeupel te begeven. Uiteraard doet u dat niet zonder uw persoonlijke lijfwacht. U mag dan wel niet goed zijn, u bent ook niet gek.

of

U maakt deel uit van het gepeupel en voor u, en enkele anderen, is de maat vol. U beraamt een aanslag op zijne majesteit en u gaat uw snode plannen ten uitvoer brengen tijdens een van zijn bovengenoemde uistapjes, lijfwachten of niet.

Dat, beste medespeler, is de setting van dit erg interessante asymmetrische tweepersoonsspel: King & Assassins.

Koning of moordenaar, u gaat elk op een van de beide kanten van het dubbelzijdig bedrukte speelbord aan de slag. De koning probeert zo snel mogelijk de relatieve veiligheid van zijn paleis te bereiken of, als dat niet lukt, zijn potentiële moordenaars te laten arresteren. De moordenaars proberen hem te liquideren vooraleer hij een van deze twee doelstellingen heeft bereikt.

Beide partijen – de koning, zijn 7 lijfwachten en de 12 onderdanen waaronder zich 3 moordenaars hebben gemengd – beginnen op hun voorgedrukte startpositie op het speelbord, waarna de aanslagpleger uit de 12 burgerkaarten in het geheim 3 moordenaars selecteert. Zij gaan de klus proberen te klaren.

Tijdens een spelbeurt – noblesse oblige, de koning begint – wordt een rondekaart omgedraaid waarop staat aangegeven hoeveel actiepunten de koning en de burgers/moordenaars ter beschikking hebben. Actiepunten worden gebruikt om te bewegen (burgers/moordenaars, koning en lijfwachten), arrestaties te verrichten (lijfwachten), zich bloot te geven als moordenaar (burgers) en een aanslag te plegen op de koning (moordenaars).

Meer is het eigenlijk niet.

Bewegen is eenvoudig, u kunt vrij bepalen hoeveel actiepunten u aan bewegen spendeert en welke karakters u daarvoor gebruikt. Lijfwachten en burgers/moordenaars kunnen zelfs de daken op, een activiteit waartoe de koning zich niet verlaagt. Lijfwachten kunnen daarbovenop burgers opzij duwen, bijvoorbeeld om een veilige doorgang voor de koning te creëren.

Zodra een burger zich kenbaar heeft gemaakt als moordenaar wordt hij beweeglijker, hij heeft immers geen tijd meer te verliezen. Hij kan dan veel sneller aanpalende daken op en af. Een niet onaanzienlijk voordeel is dat, wil hij de lijwachten van de koning een stap voor blijven.

De koning, die arme drommel, heeft onder alle omstandigheden slechts een bewegingsfactor van 1. Hij komt dus niet snel vooruit en is dus mee afhankelijk van zijn lijfwachten wil hij heelhuids moeder de vrouw bereiken.

Arrestaties kunnen enkel worden verricht als de rondekaart het boeisymbool bevat. De speler die de koning probeert te vermoorden moet niet aangeven of de arrestant een moordenaar is of niet, maar de gearresteerde burger wordt wel van het spelbord genomen. Als de derde moordenaar wordt gearresteerd moet de aanslagpleger wel kleur bekennen, hij verliest dan immers meteen.

De koning is van een harde soort. Eén messteek krijgt hem niet onder de zoden. De moordenaar(s) moeten hem twee keer goed raken. Dan pas legt hij het loodje.

En zo u speelt lekker voort. Een rondekaart wordt omgedraaid, elke speler voert zijn acties uit en er wordt nagaan of een van de twee partijen zijn overwinningvoorwaarde heeft bereikt.

King & Assassins, beste medespeler, is een tweepersoonsspelletje waarin alles goed zit: het thema, de speelduur, het kwaliteit en de functionaliteit van het materiaal, het eenvoudige regelwerk, het hoge blufgehalte met de daaraan gekoppelde schijnbewegingen, de liefde voor detail – die oriëntatie van de rondekaarten! – en het hoge ‘nog eens’ gehalte.

Zowel de koning als de aanslagpleger worden voortdurend voor dilemma’s geplaatst. Wat doe ik? Ga ik als koning zo snel mogelijk richting paleis? Hou ik mijn lijfwachten in de buurt of laat ik ze alvast enkele arrestaties verrichten in de hoop een of meerdere moordenaars uit te schakelen? Ga ik als moordenaar onmiddellijk over tot de actie en onthul ik alvast een van de moordenaars? Of breng ik mijn vermomde moordenaars eerst in een goede uitgangspositie om later pas toe te slaan? Of trek ik een rookgordijn op en verplaats ik als afleidingsmanoeuvre enkele doodbrave burgers om de lijfwachten van zijne majesteit weg te lokken? Hoe benut ik de actiepunten op de rondekaarten het best? Ga ik het dak op om een snelle aanval vanuit de hoogte te kunnen uitvoeren of blijf ik lekker zitten tussen de koopmannen, meisjes van lichte zeden en boeren? Leuk!

Het beiderzijds bedrukte spelbord biedt twee verschillende uitdagingen en afhankelijk van welke zijde u kiest is de set-up ook anders. Met de herspeelbaarheid zit het dus ook wel goed. In de praktijk zult u trouwens merken dat u gelijk een nieuw spel wil beginnen, al was het maar om uw tegenstander te bewijzen dat u het beter kunt als koning of moordenaar.

Met King & Assassins kunt u heel weinig verkeerd doen, niets zelfs. Als u dit aanschaft garandeer ik u dat het meer dan gemiddeld op tafel gaat komen.

Als u me nu wilt excuseren, ik moet een koning gaan vermoorden. Of was het beschermen?

Dominique

 

King & Assassins

Galakta (2013)

Lukasz Wozniak

2 spelers vanf 10 jaar

20 tot 30 minuten