Ticket to Garden

Bent u nog op zoek naar een goed familiespel voor onder de kerstboom?

Aangenaam, Sanssouci is de naam.

In Sanssouci, een bordspel voor 2 tot 4 spelers, legt u een tuin aan waarin het voor edelen aangenaam toeven is.

U doet dat door het uitspelen van 18 kaarten, waarbij u er altijd slechts 2 op hand hebt. Afhankelijk van welke kaart u uitspeelt mag u een tuinupdate van het centrale bord nemen. Dat kan een fonteintje zijn, of een prieeltje, of een bloemenhaag en meer van dat moois.

Vervolgens plaatst u de verfraaiing, een tegeltje, op uw hoogstpersoonlijke spelersbord dat uw tuinproject voorstelt. Het moet op de door uw speelbord aangegeven plaats, t.t.z. zowel op het voorgedrukte zelfde symbool als op de kleur van de plaats waar u de tegel op het centrale bord hebt opgepikt. U hebt dus weinig speelruimte.

Waar u op moet hopen is dat u een kaart kunt uitspelen waarvan het symbool op geen enkele uitgelegde tegel staat. Dan mag u immers een tegel naar keuze nemen, wat uw tactische mogelijkheden aanzienlijk vergroot.

Kunt u de legregels niet volgen mag u de tegel omdraaien en met de tuinman zijde naar boven op een vrij veld in dezelfde kolom of rij leggen.

Daarna mag u een van de 9 edellieden die u met een tuinbezoek vereren laten wandelen, neerwaarts en zover u wil. Ze moeten wel een aaneengesloten pad volgen en ze mogen niet eindigen op een tuinman tegel. Het plebs en de adel gaan immers niet zo goed samen. Ze moeten ook nog eens eindigen in de kolom waarin ze oorspronkelijk stonden, al zijn omwegen over tegels in andere kolommen toegestaan. Vervolgens scoort u de punten van de rij waarin de edelman of -vrouw eindigde. Dat scoren doet u op het scorespoor van het centrale speelbord. U geeft met een 50 en 100 puntenkaartje aan dat u die grenzen hebt overschreden.

Van zodra de laatste speler zijn 18de kaart heeft uitgespeeld is het spel afgelopen.

Op het einde scoort u nog bonuspunten voor volledig afgewerkte rijen en kolommen en voor de opdrachtkaarten die u bij spelaanvang kreeg toebedeeld.

Bent u een gevorderde tuinaannemer kunt u gebruik maken van een groot uitbreidingsveld dat uw toekomstige tuin deels overdekt. Dan kunt u extra bonuspunten verdienen door de voorgedrukte uitbreidingen te bouwen, maar ook strafpunten als u bepaalde velden met tuinmannen bedekt.

Sanssouci, beste medespeler, is een ideaal spel voor onder de kerstboom. Het is erg tactisch, speelt vlot, heeft een lekkere tactiele teint en is gewoon erg plezierig om te doen. En het is nooit zeker wie uiteindelijk met de overwinning aan de haal gaat. De lekkere tactiele teint komt door de aangename dikte van de tegels, al mochten ze wat mij betreft een beetje groter zijn.

Gek dat een spel met zoveel plaatsrestricties zoveel interessante afwegingen biedt. Weinig speelruimte schreef ik hierboven, maar u krijgt wel veel speelplezier in ruil. Hebt u Wikinger van dezelfde auteur al gespeeld voelt u zich onmiddellijk thuis.

In de subgroep ‘u moet het tijdens uw beurt met 2 handkaarten doen’ steekt Sanssouci concurrent Kingdom Builder zonder enige moeite in zijn fraaie achterzak.

Sansoucci is een mooi afgewerkt en licht verslavend familiespel waarmee u zonder veel problemen uw genetische verwanten naar de speeltafel kunt lokken. En als u een spelmissionaris bent, zo’n eigenaardig type wiens enige levensdoel is om iedereen aan het spelen te krijgen, moet u hiervoor dringend plaats maken in uw kofferbak.

Dit is zonder enige twijfel het beste tegel aanlegspel dat Spiel 2013 te bieden had.

Dominique

 

Sanssouci

Ravensburger (2013)

Michael Kiesling

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

45 minuten

 

Een gedachte over “Ticket to Garden

  1. Dit kan ik dubbel en dwars onderschrijven. Het is juist de kunst om slim om te gaan met die beperkingen. En daardoor vrijheid te creeren. Ik heb er al veel plezier mee beleefd en het slaat thuis goed aan. Hopelijk heeft degene die er zaterdag bij Adriaensen mee in zijn handen stond, jouw en mijn advies opgevolgd en het gekocht. Toppertje. 😀

    Like

Reacties zijn gesloten.