Zijdezacht open deckbuilden

In Kashgar: Händler der Seidenstraße, een spel voor 2 tot 4 spelers, transformeert u (voor de zoveelste keer) in een handelaar die jongleert met specerijen die via de zijderoute vanuit Azië naar Europa worden getransporteerd.

Dat jongleren doet u uiteraard om het meeste centjes te vergaren om van daaruit dan weer de wisselbeker ‘handelaar van het jaar’ binnen te halen, die wordt uitgereikt aan de speler die op het einde de meeste overwinningspunten heeft binnengehaald. Die verzamelt u door handelscontracten te vervullen en helpers aan uw karavanen toe te voegen.

Zoals u al hebt begrepen doet u het vuile werk niet alleen. Minstens drie karavanen staan u bij in de bordkartonnen strijd. De leden daarvan hebben belangrijke vaardigheden die u tijdens uw beurt kunt inzetten. Deze vaardigheden hebben onder andere betrekking op de deelgebieden goudbeheer, specerijenvoorraad en – last but not least – uw kudde muilezels.

KHDS, beste medespeler, is een van de beste spellen die ik de laatste tijd heb gespeeld. Dat komt omdat het voldoet aan een aantal persoonlijke spelcriteria die mij erg na aan het hart liggen, als daar zijn:

Het eenvoudige regelwerk. De basisprincipes van het spel zijn simpel, snel geleerd en, nog veel beter, snel geassimileerd. Toch een ietsiepietse puntenaftrek voor de formulering over het eindspel. Eindigt het spel op het moment dat een speler 25 punten heeft verdiend door het vervullen van contracten of worden voor het behalen van deze 25 punten ook de karavaanleden meegerekend? Weet u het antwoord hoor ik het graag.

Het prachtige spelmateriaal en de functionaliteit ervan. Van de grote en prachtig geïllustreerde kaarten tot de individuele spelersbordjes tot de houten specerij- goud- en muilezeltellers. Het is allemaal perfect vormgegeven en het ligt lekker in de hand.

Het spelmechanisme. In het propagandapraatje werd voortdurend geschermd met de term open deckbuilden en hoe leuk dat dan wel niet allemaal is. Ik hou niet zo van propagandapraatjes met nieuwe terminologie, maar over één ding had de persmap wel gelijk: open deckbuilden is erg leuk!

De speelduur. Met z’n vieren doet u er niet langer dan een uurtje over.

Het zware gateway kaliber. Dit is een starterspel om u tegen te zeggen. Leg dit op tafel met beginnende spelers en ze zijn verkocht.

De meerdere wegen naar de overwinning. Het zijn er niet echt veel, maar ze zijn er wel. Laat u niet misleiden door commentaren op BGG van met grote pruillippen gezegende klagers die het gebrek aan helpers voor het vervullen van contracten aan de kaak stellen. Zij dwalen. Gebruik uw patriarch – of nog beter, maak er een matriarch van – en voeg helpers met hoge puntenwaarden aan uw karavanen toe. Of laat enkele boeren op de trekstapel van de contracten los. U gaat aangenaam verrast zijn over de alternatieve wegen naar uw overwinning.

De afscheidsactie. Handig in het rood aangegeven op uw karakterkaarten verplichten ze u ertoe het geactiveerde karakter uit het spel te verwijderen. Niet leuk, hoor ik u al denken. Wel leuk zeg ik want het zorgt ervoor dat uw karavanen niet te lang worden. Lange karavanen zijn niet handig omdat u dan te lang moet wachten tot uw zorgvuldig geselecteerde helpers weer aan de beurt komen.

De Geslachtsverandering. In dit spel kunt u zomaar van geslacht veranderen, zonder uitgebreid psychologisch en sociaal-emotioneel onderzoek. De Genderstichting gaat hier ongetwijfeld van gruwen maar dat zal ons een zorg zijn. De geslachtsveranderingen – van patriarch naar matriarch en, ja hoor, weer terug – vliegen u in KHDS om de oren dat het een lieve lust is. Het is zelfs een van de belangrijkste acties in het spel.

De keuzemogelijkheden. Drie karavanen – u kunt nog uitbreiden – met allemaal helpers op een rij waarvan u er tijdens uw beurt maar eentje kunt activeren. En dikwijls biedt hetzelfde karakter u nog een extra keuzemogelijkheid aan. Leuk. Daarbovenop moet u goed uitkienen welke karavaan u activeert zodat u interessante combo’s op elkaar kunt laten aansluiten. En als u helpers aan uw karavaan wil toevoegen hebt u meestal ook al keuze uit minstens twee sollicitanten.

Het motortje en de timing. Voortgaande op de vorige alinea is het u al duidelijk geworden dat u de helpers in uw karavaan moet motiveren tot intensief samenwerken. Ik garandeer u een intens geluksgevoel op het moment dat  u beseft dat uw motortje niet meer pruttelt maar tevreden snort. Zoals u eerder al las valt het aan te raden uw karavanen zo kort mogelijk te houden, dan kunt u de leden ervan sneller en frequenter activeren.

Het hoge ‘nog eens’ gehalte. U gaat nog eens willen spelen na afloop. En mogelijk daarna nog eens. Meer zelfs, KHDS spelen zou wel eens een avondvullende activiteit kunnen worden.

De bijzondere kaarten. In dit relatief kleine stapeltje vindt u helpers met net dat ietsje meer panache. Aarzel niet in dit stapeltje te gaan ronselen.

De extra kaarten. Ik geef u één advies: schud bij uw eerste spel deze kaarten in de standaardstapel. De helpers in dit stapeltje zorgen er immers voor dat er wat meer interactie in het spel komt. Zo hou ik zelf zielsveel van de bedelaar, vooral als mijn tegenspelers zelf tegen de armoe aan liggen te schurken.

De dorpsschoonste. Deze kaart behoeft geen verdere uitleg. Het is geen Miss Canada, maar toch.

De uitbreidingsgevoeligheid. Ik heb het meestal niet zo op met uitbreidingen, maar hier ben ik toch wel benieuwd naar wat er mogelijk nog uit een hoge hoed kan worden getoverd. En komt ze niet dan komt ze maar niet, die uitbreiding. De basisdoos biedt meer dan voldoende speelplezier.

Het spelersaantal. Maakt niet uit of u met z’n tweeën, drieën of vieren speelt, u hebt altijd plezier. Met z’n tweeën wordt dit zelfs een tactisch steekspel op het scherp van de snee.

De prijs. 20 euro op Spiel, dat is tegenwoordig een aalmoes in de spellenwereld. En daar krijgt u veel spel voor terug, veel meer dan bepaalde dozen waarvoor u tussen de 40 en 60 euro hebt neergeteld.

Een Nederlandse uitgever die nog een gateway klepper zoekt zou ik aanraden snel toe te slaan. Voor spelers die niet zo thuis zijn in geschreven Duits is dit spel immers quasi onspeelbaar. Daar moet dringend aan verholpen worden. Het zou bijna een misdaad tegen de menselijkheid zijn indien het Nederlands taalgebied deze topper zou worden ontzegd.

En dáárover zou ik dan de VN gerust eens willen aanspreken.

 

Dominique

 

Kashgar: Händler der Seidenstraße

Kosmos (2013)

Gerhard Hecht

2 tot 4 spelers vanaf 12 jaar

45 minuten

 

4 gedachtes over “Zijdezacht open deckbuilden

  1. Hij lag gisteren klaar op tafel, maar Hanne vond het Duits toch niet helemaal je dat… waardoor Leen en ik nog steeds op onze honger blijven zitten.
    En dan post jij dit… over een Tantaluskwelling gesproken.

    Like

Reacties zijn gesloten.