Qualiteit!

In Quantum, een dobbel- en bordspel voor 2 tot 4 spelers, bent u een commandant van een sterrenvloot. U maakt deel uit van een factie die met drie andere strijdt om een stukje heelal. Uw vloot bestaat onder andere uit wendbare maar kwetsbare jagers en logge maar defensief sterke en zwaar bewapende slagschepen. En alles wat zich daar zo al tussen bevindt. Transportschepen bijvoorbeeld, waarmee u uw jagers over grote afstanden kunt verplaatsen.

Uw ruimtevloot dobbelt u bij aanvang bij elkaar en daarmee moet u het dan maar doen. Gelukkig heeft elk schip een speciale eigenschap waardoor ze elk op hun eigen manier weer interessant worden. Het slim gebruiken daarvan vormt een essentieel onderdeel van uw briljant strategisch plan.

Vechten is een essentieel onderdeel van het spel, maar met vechten alleen gaat u nooit winnen. Daarvoor moet u het kostbare Quantum ontginnen. Dat hebt u trouwens ook nodig om uw vloot uit te breiden, speciale acties te kunnen doen of een onverwacht manoeuvre uit te voeren.

De prachtige dobbelstenen die de doos van Quantum herbergt worden tot in het extreme gebruikt: als ruimteschepen, als tellers voor uw dominantie en uw departement onderzoek en ontwikkeling, als gevechtsmodificatoren, als omvormers en als basis voor uw Quantumontginning.

Drie actiepunten hebt u tijdens uw beurt en u kunt kiezen uit het inbrengen van ruimteschepen, ruimteschepen omvormen, aanvallen, onderzoek doen en Quantum ontginnen. Voor deze laatste act hebt u twee actiepunten nodig. Actiekaarten, die u door onderzoek en ontwikkeling bekomt, geven u nét dat extra om nóg leukere dingen te doen.

Als u niet van conflictspellen houdt moet u hier met een grote boog omheen. U gaat niet in uw eigen melkwegje uw eigen interessante ding kunnen doen. En gaat u niet in de aanval doen uw tegenspelers dat wel.

De overwinningsvoorwaarde is dat u als eerste uw quantumblokjes op het door planetentegels samengestelde spelbord krijgt. Het aantal wordt bepaald door het aantal spelers. Niet elke planeet heeft evenveel plaats voor die blokjes en elke planeet kan maar één blokje van een speler aan, dus enige planning strekt tot aanbeveling. Blokjes plaatst u door twee actiepunten te spenderen op het moment dat uw ruimteschepen (dobbelstenen) in de orbitvelden samen de waarde van die planeet aangeven. Die planeetwaarden gaan van 7 tot 10, u hebt dus altijd minstens 2 dobbelstenen nodig om die waardevolle actie te kunnen doen.

Cool, het is een woord dat ik altijd weer associeer met de muziek van Steely Dan. Van zodra een plaat van deze fantastische groep de naald raakt besef ik altijd weer hoe armzalig het met de huidige muziekindustrie gesteld is. Coolheid zou ik vanaf nu ook wel eens kunnen beginnen te associëren met het bordspel Quantum. Wat u voor u op tafel hebt liggen is immers van een tijdloze, extreem gestroomlijnde, strakke schoonheid. De dobbelstenen, de spelersborden, de actiekaarten, de planeten, alles ademt liefde voor design uit. En dat allemaal zonder dat het spel aan functionaliteit inboet.

Schreef ik in mijn inleiding dat u met vechten alleen het spel niet gaat winnen? Ik neem dat terug want eergisteravond was ik getuige (en slachtoffer) van het tegendeel. Een overwinning enkel en alleen gebaseerd op brute kracht. Zo kan het dus ook, wat mijn appreciatie voor dit spel alleen maar groter maakt.

Samengevat: Quantum is een bloedmooi spel met een strakke en erg coole vormgeving, vol interactie, met een veelheid aan mogelijkheden en een gegarandeerde spanningsboog tot op het einde (die zelfs tijdens het eindspel nóg een beetje aantrekt) dat met z’n vieren op een uurtje te spelen valt. Daar durft een mens zijn keukentafel al eens voor leegmaken.

Aanrader!

Dominique

 

Quantum

Funforge (2013)

Eric Zimmerman

2 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

30 minuten

 

2 gedachtes over “Qualiteit!

 1. Het spel zelf getest op Spiel.
  Zeer tof om te spelen, mooi spelmateriaal met uitzondering van wat hier prachtige dobbelstenen genoemd worden. Diegene die daar op tafel lagen hadden een zeer antrekkelijk uiterlijk, maar toen we ze van dichtbij bekeken bleken ze schots en scheef te zijn dat het een wonder was dat je ze kon rollen. Compleet asymetrisch en slecht afgevlakt.
  Toch wou ik mij daar over zetten (dobbelstenen genoeg in huis om ze te vervangen) maar het bijbehorende prijskaartje vond ik echt TE!
  Hoop echt dat het een betere (en vooral goedkopere) heruitgave krijgt in de toekomst.

  Like

 2. Ik noemde ze hier prachtige dobbelstenen omdat ze in de versie die wij speelden ook prachtige dobbelstenen waren. Geen enkel probleem met rollen of afvlakking vastgesteld.

  Like

Reacties zijn gesloten.