Expeditielijder

In Expedition: Northwest Passage, een bordspel voor 2 tot 4 spelers, kruipt u in de huid van een expeditieleider in de tweede helft van de negentiende eeuw die deelneemt aan de zoektocht naar John Franklin. De man verdween immers spoorloos tijdens het in kaart brengen van de titel van dit spel.

Dat zoeken is geen sinecure. U krijgt af te rekenen met extreme koude, dichtvriezende zee-engtes, onwillige sledehonden, een morrende bemanning, tijdsgebrek – u moet echt wel voor het avondeten weer in Groenland aanmeren – en wintertenen.

Aangezien u niet de enige zoeker bent en u het nastreven van prestige een niet te verwaarlozen levensopdracht vindt zult u er alles aan doen om uw doel te bereiken, en doet u dat niet hebt u zich voorgenomen af te gaan in stijl: met de meeste overwinningspunten.

Gisteren, tijdens een weer erg gezellige avond bij spelclub De Rode Hazen – u vindt ze in het Radiomuseum te Haasrode, een voorwaar prachtige locatie met antieke radiotoestellen en jukeboxen als ornamenten en een bar en propere toiletten binnen springafstand – kreeg ik de kans dit interessante spel te spelen.

Ik werd niet teleurgesteld.

Tijdens uw beurt kunt u met uw 8 bemanningsleden acties uitvoeren. Slechts één actie mag u doen, tenzij u zwaar betaalt voor meerdere. Tegels trekken bijvoorbeeld waarmee u water en ijseilanden aanlegt, al dan niet voorzien van voordeeltjes als ontmoetingen met Inuit, zee-engtes die u in kaart kunt brengen, een achtergelaten kano en steenhopen (markeringen aangebracht door Inuit). Verzamelt u de fiches die deze voordeeltjes weergeven scoort u onmiddellijk punten en mogelijk ook bij de eindtelling. U kunt uw bemanning ook inzetten om oninteressante tegels in de uitlage te wisselen, of uw schip of slee voort te bewegen.

U moet erg goed opletten hoe de zon staat. Zij beweegt als rondeteller over het bord en bepaalt welke waterwegen al dan niet dichtvriezen, waardoor u uw slee wel van stal móét halen. Het bepalen wanneer en waar u de overstap naar de slee maakt en wanneer u weer de gezellige warmte van het schip uitzoekt is een belangrijk onderdeel van het spel. Breekt de zon door als u vrolijk aan het sleeën bent gaat uw personeel immers genadeloos – u bent ze kwijt voor de rest van het spel – de dieperik in.

U verdient verder nog punten door het doelveld te bereiken en veilig terug te keren naar het thuisveld (al is geen van de twee vereist, maar u incasseert wel strafpunten indien u niet op tijd voor het eten thuis bent). Ook het voltooien van eilanden leveren u extra punten op, afhankelijk van de grootte.

Het spel is afgelopen van zodra de tiende ronde is afgewerkt of alle expedities veilig zijn weergekeerd naar Groenland.

Bovenop uw tijdens het spel verzamelde punten krijgt u nog bonuspunten voor exploratiefiches en ontdekkingsfiches (setjes en meerderheden). U wordt ook gestraft als u het avondeten niet hebt gehaald: 2 punten per schip en slee + 2 punten voor de bemanningsleden die zich daarop bevinden. Een volledig verlaten schip spietst u nog 2 extra strafpunten in uw maag. U begrijpt dat mensen en spullen achterlaten op ijs- en waterwegen niet echt aan te raden is.

Wij speelden anderhalf uur, maar geoefende spelers doen dit in een klein uurtje. Een geoefend worden zult u want u gaat dit regelmatig op tafel leggen. Dat komt door de fantastische thematische omzetting, de schoonheid van uitvoering, de mooi in elkaar klikkende spelmechanismen, de functionaliteit van de spelonderdelen, de spanning, het gemorrel met de beurtvolgorde, het originele vries- en dooimechanisme, de interactie (dit spel heeft een erg leuke semicoöperatieve flow) en, last but not least, het speelplezier.

Een expeditie naar uw favoriete spellenwinkel waard, me dunkt.

Dominique

 

Expedition: Northwest Pasasage

Asmodee / Matagot (2010, 2013)

2 tot 4 spelers vanaf 13 jaar

45 minuten