Bouwvarkens en blaaswolven

In The Three Little Pigs, een dobbelspel voor 2 tot 5 spelers, mag u doen wat u altijd al hebt willen doen: uw tegenspelers ongestraft aanspreken met varken.

In de handige, met onzichtbare magneetjes sluitende, boekvormige doos vindt u een spelregelboekje, 5 roze dobbelstenen, een vooraf geassembleerde blaaswijzer, huistegeltjes in stro, hout en steen én – voor de vergeetachtigen onder ons – het sprookje van De Drie Biggetjes.

U kent uw klassiekers dus u weet wat u te doen staat. U bouwt een zo stevig mogelijk huisje en probeert zo lang mogelijk de blazende wolf te weerstaan. Alleen mag u hier een hele straat bouwen als u dat wenst.

Bouwen doet u door de schattige dobbelstenen te gooien, tot tweemaal toe zelfs als u daar zin in hebt, en met het resultaat aan de slag te gaan. Gooit u 2 deur- raam- of daksymbolen mag u hun strooien equivalent neerpoten. Vanaf drie symbolen mag u de houtzagerij aandoen en vanaf vier symbolen de steenkapperij. Hoe steviger, hoe beter uiteraard. Denk aan de wolf met zijn niet onaanzienlijke longinhoud. Gooit u 4 dezelfde symbolen mag u uiteraard ook voor hout en/of stro gaan. Handig als u heel snel, maar ook overmoedig, aan het bouwen wil slaan.

Gooit u echter een wolf mag u die niet meer herdobbelen. En gooit u tijdens uw beurt nog een tweede wolf kunt u uw bouwactiviteiten voor die beurt al helemaal vergeten. Gelukkig mag/moet u dan als compensatie een huis van een collega varken omver proberen te blazen. Dat doet u door tergend langzaam een huis aan te wijzen en vervolgens deskundig de blaaswijzer in beweging te brengen door u weet wel wat te doen. De onderdelen van het huis in de grondstof waar de pijl op eindigt (stro, hout of steen) vliegen meedogenloos uit het spel, het puntentotaal van het slachtoffer in kwestie reducerend. Op die blaaswijzer komt steen maar één keertje voor, hout twee keer en stro drie keer. U hoeft geen professor in de statistiek te zijn om door te hebben welke richting dit uit gaat.

Nog even enkele bouwvoorschriften.

Uw huisjes – u mag meerdere projecten tegelijk hebben lopen – moeten als basis een raam- of deurtegel hebben. Een raamtegel moet altijd boven een deurtegel. Een dak moet altijd boven een deur- of raamtegel. Stro, hout en steen kunnen naar believen worden gemengd in één huisje. Een huis mag meerdere raamtegels hebben maar slechts deurtegel. Zolang het huis geen dak heeft mag u rustig onderaan verder bouwen, u mag zelfs tegels tussen twee andere schuiven als u dat wil. Zodra er een dak op uw onroerend goed ligt wordt het beschouwd als zijnde af. U kan er vanaf dan niets meer aan veranderen. De boze wolf daarentegen..

De dobbelstenen met witte opdruk – er zijn er twee – bevatten geen wolfsymbool. Die kunt u dus veilig opnieuw dobbelen. Maar de wolf loert om elke hoek, tijdens elke beurt.

Het spel eindigt wanneer een aantal bouwstapels uitgeput zijn, bepaald door het aantal spelers. Vervolgens telt u de varkentjes op uw bouwtegels van uw voltooide huizen – steen is meer waard dan hout en hout uiteraard meer dan stro – en daar voegt u eventueel nog wat bonuspunten aan toe. Het slimste varken wint.

Dit medespeler is een voorbeeld van een met liefde gemaakte en heel doeltreffende vuller. Als het al bij vullen blijft want The Three Little Pigs is extreem verslavend. Laat de denigrerende context van het woord vuller u echter niet op de verkeerde poot zetten. Als u dit wil winnen gaat u echt wel goed moeten uitkijken. Hou bijvoorbeeld goed rekening met de bonuskaarten. 2 of 3 punten is veel in dit spel. Als u rond de 20 eindigt hebt u het niet slecht gedaan. U krijgt er al 2 als u als eerste een huisje klaar hebt in één bepaalde grondstof (3 bonuskaarten zijn hier te verdienen, voor elke grondstof één). U krijgt er 3 als u op het einde van het spel het hoogste huis hebt gebouwd (samenstelling maakt geen ene moer uit), het meeste bloempotten op uw vensterbanken hebt staan of het meeste afgewerkte huizen kunt opleveren. Niet te versmaden dus, deze bonussen.

Speel ook op veilig door vooral de witte dobbelstenen te herdobbelen of probeer voor de wolf te gaan als u ver voor het einde de overwinning al aan de einder hebt zien verdwijnen. U kunt nog een hoofdrol spelen als ultieme slechterik. Nog zo’n verre Hollywood droom van u.

Hebt u kinderen? Onmiddellijk toeslaan, ook al bevinden ze zich nog in de moederschoot. Hebt u er geen, onmiddellijk toeslaan want u gaat met uw familie en vrienden een heerlijk avondje tegemoet.

Dit is dé cadeautip van het jaar voor onder de kerstboom of schoorsteen.

Dominique

 

The Three Little Pigs

IELLO / Asterion Press / Purple Brain Creations (2013)

Laurent Pouchain

2 tot 5 spelers vanaf 7 jaar

20 minuten