Veel leuker dan op de Bounty..

In ‘21 Mutinies Arrr! Edition’ bent u een piraat die zoveel mogelijk goud (overwinningspunten) wil binnenhalen. Alleen zit u met een probleem. U bent niet de kapitein en het is de kapitein die uw koers bepaalt. Wil hij naar de kroeg? U moet mee. Gaat hij op schattenjacht? U moet mee. Gaat hij op rooftocht langs de handelsroutes? U moet mee. Gaat hij zijn geroofde juwelen verhandelen op de zwarte markt? U moet mee en staat afgunstig aan de kant toe te kijken.

En bij al deze activiteiten bedient hij zichzelf het meest. U moet het stellen met kruimels.

U hebt uiteindelijk maar één optie.

Muiten.

Jammer genoeg hebben uw collega matrozen net dezelfde gedachte. Gelukkig bestaat de voltallige bemanning uit slechts 4 eenheden. U krijgt dus ook regelmatig uw kans de kapitein een hak te zetten.

Het principe is simpel. De kapitein kiest een actie op het spelbord en u kunt ervoor opteren om al dan niet te volgen. Als u volgt mag u de kapiteinsactie ook doen, maar het levert u minder op, niet in het minst omdat u slechts tweede keus op de actievelden hebt, of derde, of vierde, of vijfde.

Volgt u niet kunt u gewoon wat tijd doorbrengen op het piratenschip (cabineactie), alwaar u, al den niet tegen betaling, enkele overwinningspunten kunt bijeenschrapen. Of, nog veel leuker, u kunt aan het muiten slaan door het erg toepasselijke actieveld muiten te kiezen. Dat kan u overwinningspunten en dubloenen kosten, maar u hebt wel eerste keus bij de volgende ronde en meer nog, u mag een muiterijkaart op hand nemen die u meestal een of ander voordeel oplevert tijdens het spel. En sowieso levert elke muiterijkaart u op het einde van het spel een overwinningspunt op. De kapitein mag het actieveld muiterij, uiteraard, en de cabineactie niet kiezen.

Het spel eindigt zodra de 21ste muiterij heeft plaatsgevonden – de laatste muiter krijgt daarvoor nog 3 overwinningspunten – waarna de puntentelling volgt. Bij het tellen wordt uw actuele puntenstand nog aangevuld met de punten voor uw muiterijkaarten (1 punt per kaart), punten voor uw dubloenen en eventueel punten die u nog in uw schatkist(en) hebt zitten. Elk flesje rum zorgt voor puntenaftrek a rato van 1 punt per fles.

Dit, medespeler, is een van mijn leukste ontdekkingen op Spiel 2013. Een heel goed spel, een regelrechte euro zowaar, met een ideale mix van tonnen interactie en uitdagende worker placement afwegingen.

Timing is belangrijk – hou vooral de zwarte markt in de gaten – en het loont meer dan de moeite om de kapiteinsrol over te nemen, al moet u daar echt wel wat moeite voor doen. Ga er trouwens maar gerust van uit dat er nog kapers op de kust liggen. Het strekt dan ook zeer tot aanbeveling uw dubloenvoorraad op peil te houden want de speler die tijdens het muiten het diepst in de beurs tast – omkoperij, weet u wel – trekt hier meestal aan het langste eind.

Toch moet u niet wanhopen. U kunt altijd wat en de kapitein volgen kan u ook leuke dingen opleveren, extra rum in de kroeg bijvoorbeeld waarmee u dan weer uw transacties op de zwarte markt kunt smeren (lees: meer krijgen dan de reguliere prijs).

Het spel speelt zich af op een prachtig geïllustreerd spelbord – het kon wel wat steviger – dat aan overzicht niets te wensen overlaat. En wil u de toevalstreffers van de muiterijkaarten reduceren kunt u er gewoon voor kiezen hun tekst te negeren en ze enkel als punten bij de eindtelling te gebruiken.

Zoals eerder al aangegeven zit het spel, ondanks zijn duidelijke eurowortels, vol met interactie en de johohohoho’s zijn dan ook niet te tellen.

Het speelt ook enorm snel, al heb je bij spelaanvang het gevoel voor een avondvullende activiteit te zijn aangeschoven. Dit duurt minder dan een uurtje.

Ik hou niet zo van spellen waarin de beurtvolgorde een belangrijk strijdpunt is maar hier valt dat reuze mee. En het is thematisch nog goed omgezet ook. Een zeldzaamheid. Het piratenthema is sowieso prachtig verweven met de spelmechanismen.

Zoekt u een semi-lichte, mooi thematisch onderbouwde workerplacer met veel interactie bent u hier aan het goede adres. Ik raad u dan ook aan voor een keertje niet te muiten en de kapitein te volgen.

Dominique

 

21 Mutinies Arrr! Edition

Asylum Games (Board Games), 2013

Perepau LListosella

2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar

45 minuten