Snel gevogelte!

In Banjouli Xeet, een racespel voor 2 tot 5 spelers, bent u lid van een niet nader genoemde Afrikaanse stam en u wil dolgraag de opvolger van de pas gestorven tovenaar worden. Aangezien er meerdere kandidaten zijn voor die functie hebben de dorpsoudsten er niet beter op gevonden om een struisvogelrace te organiseren waarbij de kandidaat tovenaars mogen voorspellen in welke volgorde het gevogelte de finish zal overschrijden.

De kandidaat tovenaar die de beste voorspelling aflevert wordt hoofdtovenaar.

Vijf dieren doen er mee en gelukkig hebben ze een gekleurd hesje aan zodat u ze goed kunt herkennen.

U beweegt de dieren voort door te dobbelen met 5 witte kleurdobbelstenen en 1 toverdobbelsteen. U mag één keer herdobbelen. . Dobbelt u wit mag u die dobbelsteen toevoegen aan een andere kleur. Wil u de toverdobbelsteen inzetten moet u de witte laten voor wat ze zijn. De gekleurde dobbelstenen laten u toe een corresponderende struisvogel voort te bewegen op het vooraf samengestelde parcours waarin ook een verraderlijke bocht zit. Met de zwarte toverdobbelsteen kunt u een struisvogel met de corresponderende kleur betoveren waardoor die spontaan zijn kop in het zand steekt en pas in een latere beurt, door het inzetten van dezelfde toverdobbelsteen, kan worden verlost.

Struisvogels kunnen ook over andere struisvogels springen – geen gezicht – waardoor ze nog sneller vooruitkomen. Behalve in een bocht want dan knallen ze tegen de vangrail aan.

Op het parcours komt u hindernissen tegen. Drijfzand bijvoorbeeld, of valkuilen met spiespalen. Maar ook bessenstruiken die de struisvogels soms een extra boost geven, al worden onze gevederde vrienden ook al eens geconfronteerd met een occasionele slang. Dat deze laatste voor enig oponthoud zorgt hoeft geen betoog.

Na aankomst van drie struisvogels wordt de volgorde op uw wedkaart gewaardeerd. Hoe juister uw voorspelling, hoe meer punten u scoort.

Echt goede racespellen zijn zeldzaam, en racespellen waarbij u tranen met tuiten lacht nog veel minder. Benjooli Xeet bedient u ruimschoots in die twee compartimenten. Er worden koppen in het zand gestoken dat het een lieve lust is, er wordt gesprongen, bessenstruiken worden binnenste buiten gekeerd en het is erg leuk om aan de hand van de acties van uw tegenspelers proberen uit te maken wie nu achter welke struisvogels staat. Het materiaal dat u mag hanteren is trouwens van een uitmuntende kwaliteit.

Hou wel rekening met een erg hoog screw your medespeler gehalte. Als u tijdens een spel met rust gelaten wil worden laat u dit beter links liggen. Maar dit speelt zo lekker weg en is zo snel voorbij dat dit eigenlijk geen probleem mag vormen.

Dominique

 

Banjooli Xeet

Asylum Games (Board Games), 2013

Diego Ibañez

2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar

30 minuten