Die vrouwe Ogo toch..

In Say Bye to the Villains, een coöperatief kaartspel voor 3 tot 8 spelers, bent u een held die samen met enkele collega helden een klein dorpje redt van een bende uitschot dat het steeds weer terroriseert. Denk aan de films The Magnificent Seven en Seven Samurai. Of, recenter, The A-Team. Of het heerlijke boek ‘De Wolven van de Calla’, uit Stephen Kings levenswerk De Donkere Toren.

Zoals het een goede held betaamt staat u achter de zegswijze ‘Een goede voorbereiding is het halve werk.’ U gaat dus, samen met uw gabbers, aan het werk.

Een klein probleem: uw goede voorbereiding wordt nogal gehypothekeerd door het gebrek aan een heel belangrijk ingrediënt: tijd.

Uw voorbereiding bestaat erin uzelf te trainen, valstrikken op te zetten en informatie te verzamelen over welke slechteriken van plan zijn het dorp aan te vallen. Want weten is macht natuurlijk. Verder probeert u uw medespelers zo goed mogelijk bij te staan bij hun voorbereiding. Want uiteindelijk zal elk onder u tijdens het eindspel, de climax zeg maar, één van de bandieten moeten confronteren.

Die slechteriken, is me dat een stelletje ongeregeld. En nog laf ook want ze hebben een hele trukendoos aan smerige acties in hun mouw zitten. Die bestaan uit situatiekaarten die gedekt bij de slechterik in kwestie worden gelegd. Erachter komen wat hun vuile plannen zijn is dan ook van het allergrootste belang. Daarbovenop omringen ze zich ook nog met een bende trawanten, het soort dat u ‘s nachts liever niet tegen het lijf loopt.

Maar laten we het even hebben over het belangrijkste spelelement in Say Bye to the Villains: tijd.

Tien tijdseenheden (uur) krijgt u ter beschikking om u voor te bereiden op de ultieme confrontatie. Als u aan de beurt komt moet u actie ondernemen, en actie kost tijd. Uw timemanagement houdt u bij door uw gespeelde kaarten – u begint het spel met 7 voorbereidingskaarten op hand – voor u op tafel te leggen. Zo kunt u makkelijk bijhouden hoeveel tijd u nog heeft want op elke kaart staat links bovenaan aangegeven hoeveel uur u hebt besteed. Er zijn vier basisacties die u altijd kunt doen tijdens uw beurt: een kaart trekken van de trekstapel, twee kaarten trekken en vervolgens weer twee kaarten afleggen, een kaart aan een medespeler geven en een kijkje nemen bij een van de gedekte kaarten van een uwer tegenstanders. Deze acties kosten 1 uur en om dat weer te geven moet u een handkaart gedekt voor u op tafel leggen. Jammer maar helaas.

Met die acties alleen gaat u er echter niet komen. Gelukkig voorziet de voorbereidingsdeck u van betere alternatieven. Wat bijvoorbeeld te denken van een speciale training, die u 2 uur kost maar u wel 5 extra kracht oplevert? Of onkwetsbaarheid, een kaart die u een oneindig aantal levens geeft, zodat u al zeker weet dat u de confrontatie op het einde zult overleven (wat trouwens nog geen garantie biedt op een overwinning)? Of meditatie, die uw snelheid met 2 doet toenemen?

Als uw 10 uur zijn opgebruikt moet u uw karakter, dat trouwens ook nog een speciale eigenschap heeft, aan een van de tegenstanders toewijzen. Een belangrijke keuze maakt u hier. Gaat u bijvoorbeeld de strijd aan met de zwakke Soubee Echigoya, een oud mannetje met een levenskracht van ocharme 3, maar met niet minder dan 7 situatiekaarten in zijn zog? Of confronteert u Hachiro Inui, die slechts 3 situatiekaarten bij zich heeft maar wel over een levenskracht van 7 beschikt en altijd aanvalt, ook al krijgt u hem als eerste tegen de touwen?

Als iedere speler zijn tijd heeft opgebruikt volgt het ultieme gevecht waarbij elke confrontatie willekeurig wordt afgewerkt. Ik raad u aan hierbij van zeker naar onzeker te gaan, kwestie van de spanning nog wat op te drijven.

Bij elke confrontatie mag het karakter met de meeste snelheid als eerste aanvallen. De aanvalskracht wordt vergeleken met de levenskracht van de tegenstander. Wordt die tot nul herleid is hij of zij eraan voor de moeite. Voor de slechteriken is het voldoende dat er één van hen overleeft. De helden daarentegen mogen geen verliezen lijden, tenzij er eentje zich opoffert om een slechterik over te kling te jagen. Het schorem moet er dus helemaal aan als u de eeuwige dankbaarheid van de dorpelingen wil genieten.

Medespeler, dit is een erg leuk spel. In een klein doosje zowaar. En toch haalt u daar niet minder 160 kaarten uit. Dat betekent dat dit spel elke keer weer anders is.

U probeert zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de slechteriken, en dan vooral over hun materiële en fysieke achterban. U wil immers niet voor verrassingen komen te staan. Zo zijn er slechteriken die uiteindelijk goederiken blijken te zijn waardoor van u gevraagd wordt tegen dat specifieke karakter te verliezen. Ga daar maar eens aanstaan als u tot een superwezen bent getransformeerd U krijgt met van alles te maken. U krijgt een waakhond aan de broek, of wordt gedrogeerd waardoor u de dingen niet meer helder ziet, of u wordt geconfronteerd met een gijzelaar waardoor uw interventie plots een heel andere wending krijgt.

Voortdurend overleg plegen is heel belangrijk, al mag u wat u zelf gezien hebt niet gedetailleerd communiceren naar uw tegenspelers. U moet het omfloerst doen, door bijvoorbeeld aan te geven dat u dat zwakke mannetje zelf wel aankunt. Of dat u extra wapenmateriaal best kunt gebruiken.

De situatiekaarten van de slechteriken zorgen voor de nodige verrassingen. Zo zijn er kaarten die open moeten worden gelegd als ze door een speler worden bekeken, waarna ze hele nare dingen teweeg brengen. U moet een handkaart afleggen bijvoorbeeld. Of erger, er worden gedekt extra situatiekaarten aan de trukendoos van de slechterik toegevoegd. Dat zijn geen leuke dingen voor de mensen, maar wel voor spelers want dat maakt dit spel echt leuk.

De ultieme confrontatie is heel intens en spannend en zoals eerder al aangegeven, worden de gevechten best van zekere winst – voor zover u daar al zeker van kunt zijn – naar een onzekere uitkomst afgewerkt.

Veel spel in een klein doosje weer van die gekke Japanners. Goed dat ze er zijn, die kerels. Ze blijven voor verrassingen zorgen. Net als vrouwe Ogo gisteren, die ons opzadelde met een hinderlaag, vervolgens een vals plafond op ons liet neerkomen en uiteindelijk ontsnapte langs een geheime doorgang.

Aanrader!

Dominique

 

Say Bye to the Villains

Japon Brand / Kanai Factory (2012) / AEG (2013)

Seiji Kanai

3 tot 8 spelers vanaf 12 jaar

45 minuten