Geen schot in de roos.

In ‘Bang! The Dice Game’, het jongere dobbelbroertje van het kaartspel ‘Bang!’ bent u een cowboy die in een nooit geziene shootout overeind probeert te blijven.

Uw inbreng is afhankelijk van welke rol u bij spelaanvang krijgt toebedeeld.

Bent u de sheriff probeert u al het schorem neer te leggen, met name de outlaws en de renegades. Uw hulpsheriffs proberen u daarbij te helpen en fungeren tevens als uw bodyguards.

De outlaws proberen de sheriff te liquideren en de renegades proberen als laatste overeind te blijven.

Bij aanvang is alleen de identiteit van de sheriff bekend. Als compensatie krijgt de man twee extra levens mee.

Zoals hoger aangegeven wordt de spelmotor aangedreven door dobbelstenen. U krijgt er vijf waarmee u tijdens uw beurt tot drie keer mag (her)dobbelen. Voor elk biertje dat u dobbelt mag u uzelf en/of andere spelers een leven teruggeven. Dobbelt u een pijl krijgt u een pijlfiche. Niet erg, hoor ik u denken. Maar als de de laatste pijlfiche uit de voorraad wordt genomen vallen onmiddellijk de indianen aan, waarna u voor elke pijlfiche in uw bezit een leventje kwijtspeelt. Dobbelt u een vizier met een 1 of een 2 moet u daarmee uw naaste buur of de buur van uw naaste buur een kogel door de bast jagen. Gooit u voldoende kogelinslagen van het machinegeweer (3) krijgen alle spelers een gaatje in de carrosserie. Een dynamietstaaf tenslotte mag u niet opnieuw dobbelen en als u er tijdens uw beurt 3 bij elkaar dobbelt verliest u een leven.

Het is een beetje jammer, medespeler, maar de dobbelmotor slaat niet echt aan. De verplichting om te schieten als u vizieren dobbelt zorgt ervoor dat u bij spelaanvang schade toebrengt aan spelers die mogelijk uw bondgenoten zijn. In tegenstelling tot ‘Bang!’ hebt u dit spel dus minder in de hand. Het eindspel maakt wel een beetje goed maar het is toch jammer dat de sfeer er niet echt van in het begin inzit.

Positief is wel dat deze variant minder lang duurt dan zijn oudere broer waardoor spelers die uit het spel liggen niet lang hoeven te wachten om weer tafelactief te worden. Of er onmiddellijk een revanchespel volgt is echter zeer de vraag. Bij ons was de behoefte duidelijk niet aanwezig.

Nee, als ik moet kiezen tussen ‘Bang!’, ‘Bang! The Dice Game’ en Samurai Sword ga ik voluit voor de laatste.

Dominique

 

Bang! The Dice Game

ABACUSSPIELE / dV Giochi, 2013

Michael Palm en Lukas Zach

3 tot 8 spelers vanaf 8 jaar

15 minuten