Betankt! Ik heb ervan genoten.

In ‘World of Tanks: Rush’, een kaartspel voor 2 tot 5 spelers dat gebaseerd is op het populaire online spel World of Tanks, bent u een commandant van een tankeenheid die zoveel mogelijk overwinningspunten probeert binnen te halen.

Dat doet u door het aanschaffen van kaarten waarmee u uw basisdeck – we hebben hier te maken met een rasechte deckbuilder – oppompt. Met uw opgepompte deck gaat u de basissen van uw tegenspelers aanvallen (elke speler heeft er drie), vijandelijke eenheden uitschakelen en proberen de bonuspunten – ze zijn in elk spel weer anders – die op het einde worden verdeeld binnen te halen.

In tegenstelling tot de klassieke deckbuilders, die u een myriade van keuzes bieden voor het aanschaffen van kaarten, wordt hier gewerkt met een enorme trekstapel waarvan elke beurt maximum vier kaarten open komen te liggen.

U koopt, valt aan, verdedigt uw eigen basissen en houdt die eindbonussen steeds weer in het achterhoofd. Er zijn er twaalf in totaal, waarvan er bijvoorbeeld in een spel met vijf spelers zes willekeurig worden gebruikt. Elk spel is daardoor weer anders. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u een eindbonus krijgt als u het meeste kaarten in uw deck hebt zitten, de meeste zware tanks hebt vernietigd of de meeste Amerikaanse medailles hebt verzameld.

Het spel eindigt wanneer de drie basissen van één speler zijn vernietigd of wanneer een van de medailledecks is leeggeroofd. De speler met de meeste overwinningpunten wint uiteraard. Daar hoeft geen tekening bij.

World of Tanks: Rush is een verrassend leuke en goed uitziende deckbuilder. Ik ben fan van de minimale opzettijd, de gigantische trekstapel, de eindbonussen met de daaraan gekoppelde afwisseling, het kopen van tanks, de garage, de snelheid van spelen en vooral het fictief opspelden van medailles.

Interessant is ook dat de vernietigde basissen van w tegenspelers in uw deck terechtkomen waar ze vrolijk gaan fungeren als ballast. Niet te vergelijken met de gigantische toevloed van de afvalkaarten in Trains, maar toch. Als ze op het verkeerde moment opduiken kunnen ze uitermate irritant zijn. Ik heb iets met verkeerde momenten, u begrijpt dus hoe irritant ik ze heb ervaren.

Op Spiel was de uitgever relatief snel door zijn voorraad heen. Er waren enkel dozen met Russische opdruk beschikbaar, maar daarin bevond zich dan weer een Engels en Duits regelwerk en een verdomd leuk taalonafhankelijk kaartspel. En ik kreeg er nog een interessante bonuskaart bovenop. De AMX 12t, zo te zien een niet te onderschatten tankeenheid. Die zal in de volgende, ongetwijfeld frequente, sessies meer dan van pas komen.

 

Dominique

 

World of Tanks: Rush

Hobby World, 2013

Nikolay Pegasov

2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar

30 minuten

 

Een gedachte over “Betankt! Ik heb ervan genoten.

  1. Na een potje in Essen dit jaar heb ik me niet kunnen houden om dit spel ook aan te schaffen.
    Kwestie van ooit eens te bewijzen dat het tankleger van de heer D. op zijn donder zou hebben gekregen. 🙂 Moraal van he verhaal? Zet nooit een gekwetste kat in en hoek,hahaha
    Ben curieus dat ik die promokaart nog ergens op de kop kan tikken

    Like

Reacties zijn gesloten.