Bazigheid strekt tot aanbeveling

Op Spiel komen de grootste pareltjes meestal uit de kleinste dozen. De editie van 2013 bleek deze regel nog maar eens te bevestigen.

Want op de stand van Japon Brand kon u het heerlijke kaartspelletje Patronize (Okazu Brand) op de kop tikken.

Patronize bestaat, zoals het een goed minimalistisch spel betaamt, uit 24 kaarten, een handvol gekleurde houten blokjes en een spelregelvelletje die naam niet waard.

Daar moet u het mee doen.

Dat is inderdaad niet veel, maar wat u met die spelonderdelen kunt doen, medespeler, is veel meer dan wat u met de inhoud van zogenaamde grote bordspellen aankunt.

Het thema, verder van geen enkel belang want zo goed als onbestaande, is het vergroten van uw invloed als handelaar in het Toscane van de Renaissance. Daartoe gebruikt en misbruikt u de plaatselijke edellieden. Dat doet u in dit spelletje door kaarten van deze edellieden uit te spelen in de hoop ze aan uw kant te krijgen. Als u ze op het einde van uw spel voor u op tafel hebt liggen leveren ze overwinningspunten op, zowel door hun eigen waarde als door hun speciale eigenschappen bij de eindtelling. Edellieden zorgen er ook voor dat uw maatschappelijke invloed toeneemt, als daar zijn religie, wetenschap, kunst en exploratie. Die invloed wordt weergegeven door gekleurde blokjes die u tijdens het spel verzamelt.

Afhankelijk van het aantal spelers krijgt u een aantal kaarten (personages) op hand. Bij vijf spelers bijvoorbeeld drie. En bij vijf spelers hebt u vijf ronden om deze kwijt te spelen. De snuggerste onder u heeft ondertussen al opgemerkt dat u dan twee ronden geen kaart kunt uitspelen. Dat is inderdaad heel goed gezien. In Patronize is immers de belangrijkste afweging die u maakt wat u wanneer niet uitspeelt. U moet het gewoon spelen om te geloven.

Tijdens een ronde speelt u, na het openleggen van een punten-/rondekaart met daarop eventueel een troefkleur, één kaart uit uw hand. Is er een troefkleur wint de hoogste kaart in die kleur, is er geen troefkleur op de rondekaart aangegeven wint gewoon de hoogste kaart.

De winnaar van een ronde krijgt de actieve puntenkaart en legt die samen met zijn uitgespeeld personage voor zich op tafel. Hij neemt ook een blokje in de kleur van het personage dat hij heeft uitgespeeld. De andere spelers die een kaart hebben uitgespeeld krijgen een blokje in de kleur van de kaart die zij hebben uitgespeeld + een blokje in de kleur van de kaart die hun dichtstbijzijnde linkerbuur heeft uitgespeeld. Dat tweede blokje krijgt de winnaar van de ronde lekker niet.

Maar het interessantste moet nog komen. De spelers die geen kaart hebben uitgespeeld krijgen de kaart van hun dichtstbijzijnde linkerbuur die wel een kaart heeft uitgespeeld en wiens personage niet is beschermd (een speler kan een keer in het spel een kaart beschermen door een neutraal beschermingsblokje op te leggen) of een invloedblokje in een kleur naar keuze.

De voorraad invloedblokjes is beperkt. Is er geen van de kleur in voorraad wanneer er eentje moet worden genomen steelt u die gewoon van uw eerste linkerbuur die er wel in voorraad heeft.

Na het afhandelen van de rondes worden de punten geteld. U krijgt er voor uw uitgespeelde personages, uw verzamelde invloedblokjes (meer blokjes van dezelfde kleur leveren meer punten op), uw binnengehaalde puntenkaarten en de speciale vaardigheden van uw karakters. Hebt u op het einde van het spel nog niet uitgespeelde kaarten op hand – u zou wel gek zijn – krijgt u per kaart tien strafpunten.

Een snelle opzet, een eenvoudig regelwerk met veel diepgang, een grote mobiele potentie en een steeds wisselend en ook onzeker spelverloop – niet alle karakters doen mee – garanderen u uren speelplezier.

Minpuntje: Sommige personages lijken te lijden aan acute vorm van geel- en groenzucht maar dat kan de pret niet drukken. Daar is dit kaartspel veel te goed voor.

Een parel dit, en zeker niet voor de zwijnen. Die zijn morgen aan de beurt.

Dominique

 

Patronize

OKAZU Brand, 2013

Hisashi Hayashi

3 tot 5 spelers vanaf 10 jaar

20 minuten

 

Een gedachte over “Bazigheid strekt tot aanbeveling

  1. Ik heb dit pareltje ook op de kop kunnen tikken. Gisteren eens aandachtig de regels gelezen en jou verhaal hier bevestigd mijn gevoel dat ik daarna kreeg. Snel maar eens spelen dus.

    Like

Reacties zijn gesloten.