604800

7 Days of Westerplatte is een coöperatief spel voor 1 tot 4 spelers waarin u het eerste offensief van de tweede wereldoorlog, een aanval van de Duitsers op een Pools wapendepot, overdoet.

U bent een van de 237 Poolse soldaten, zeg maar helden, die dat offensief proberen tegen te houden. De dappere Polen hielden het 7 dagen vol, en dat tegen een nooit geziene overmacht.

Dit spel daagt u uit even goed te doen.

En dat, medespeler, is geen sinecure.

U bevindt zich met 4 officieren achter een muurtje dat langzaam maar zeker door de Duitsers wordt weggeschoten. Voor dat wegschieten doen de Duitsers beroep op grondtroepen, oorlogsbodems en vliegtuigen. Zelf kunt u beschikken over mortieren, landmijnen en ordinaire kogels, het soort dat u in het Kruidvat koopt. En reservebakstenen en cement, waarmee u af en toe weer een muurtje kunt opmetsen.

Gelukkig bevinden er zich achter uw muurtje gebouwen die u toelaten bepaalde acties te doen om de aanval te weerstaan, of toch minstens te vertragen.

Zo kunt u uw kogelvoorraad – u begint het spel met een armzalige vier – aanvullen in het munitiedepot. Het mijndepot voorziet u van effectieve landmijnen, zij het in beperkte mate. In het mortierdepot vindt u, u raadt het al, mortieren waarmee u extra schade toe kunt brengen aan uw steeds verder oprukkende vijanden. Het drankdepot is dan weer the place to be als u de moraal van uw troepen wil opkrikken. Het baksteendepot herbergt een aanzienlijke hoeveelheid bakstenen en cement waarmee u, terwijl de kogels u om de oren fluiten, enig herstelwerk aan uw verdedigingswal kunt uitvoeren.

U wint als u het offensief 7 dagen weerstaat, het spel wint van u als er twee van uw gebouwen aan flarden zijn geschoten.

Days of Westerplatte doet veel dingen goed. Het spelbord bijvoorbeeld is voorzien van een lay-out die u in één oogopslag laat zien wat er waar gebeurt en vooral wat er tegen moet gebeuren. Een verademing tussen al die bont gekleurde en overgeïllustreerde spelborden, zeg maar blubber, die ons tegenwoordig in de maag worden gespietst.

Wat mij ook erg aanspreekt in dit spel is de eenvoud. Geen ingewikkelde beurtafwikkelingen hier, u behoudt ten allen tijde het overzicht. Dit spel gaat, in tegenstelling tot de tweede wereldoorlog, vlot vooruit.

De moduleerbaarheid, waarbij u de moeilijkheidsgraad kunt variëren van gemakkelijk naar gemiddeld tot hopeloos maar tegen beter weten in gaan we gaan toch nog lekker door, is ook een pluspunt.

Het beperkte aantal actiepunten waarover u beschikt doet u nadenken over wat u wanneer gaat doen. Overleg met uw medeofficieren is noodzakelijk wilt u hopen op een goede afloop. Krachten bundelen, vooral wanneer u de vijand onder spervuur legt, is zeer aan te raden.

Treuzelen is tijdverlies en tijdverlies is hier de idieale voedingsbodem voor een gegarandeerde nederlaag. Ik vind dat leuk, voortdurend onder tijdsdruk opereren.

7 Days of Westerplatte doet ook leuke dingen met de moraal van uw troepen. Leuk wil hier ironisch genoeg zeggen dat u geconfronteerd wordt met moraalverlies bij uw manschappen. Moraalverlies betekent dat ze minder geneigd zijn naar uw ongetwijfeld cruciale bevelen te luisteren, met alle gevolgen van dien.

De steeds wisselende positie van de gebouwen tenslotte zorgt voor een boost wat de herspeelbaarheid betreft.

Wij werden genadeloos ingemaakt door de Duitsers in het basisspel, al waren we nu ook weer niet mijlenver verwijderd van de overwinning. Ik moet er echter niet aan denken wat ons op het gemiddelde en moeilijke niveau allemaal te wachten staat.

In het subegment van de coöperatieve spellen staat 7 Days of Westerplatte meer dan zijn mannetje. Ondanks het eenvoudige regelwerk – als u het alweer een tijdje niet meer hebt gespeeld bent u zo weer vertrokken – wordt u hier uitdagend speelplezier aangeleverd met prachtig spelmateriaal.

Blijft nog de solovariant die, laat ik het nog mild uitdrukken, redelijk uitdagend is.

Een bescheiden toppertje in het genre.

Dominique

 

7 Days of Westerplatte

G3 / ST Games, 2013

Lukasz Wozniak

1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar

45 minuten

 

2 gedachtes over “604800

 1. > het eerste offensief van de eerste wereldoorlog
  Verkeerde oorlog!
  > Dit spel gaat, in tegenstelling tot de tweede wereldoorlog, vlot vooruit.
  Dit zou dan weer beter van toepassing zijn op de eerste ;). De tweede ging redelijk goed vooruit, Polen was op een maand gepiept (Frankrijk niet veel langer).

  Like

 2. Dit vond ik idd ook een leuk spel. Alleen de speelduur en steeds bijna hetzelfde doen begon me wat tegen te steken

  Like

Reacties zijn gesloten.